Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müjde’yi açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müjde’yi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde ‘Millete Sesleniş’ konuşması gerçekleştirdi. Erdoğan, "Fatih sondaj gemimiz Tuna-1'deki sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde 'Millete Sesleniş' konuşmasında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satır başı sözleri;

- Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

- Fatih sondaj gemimiz Tuna1'deki sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

- Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimize sunmaktır

- Benzer müjdeyi Akdeniz'de de bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sontaj gemimiz Tuna-1'de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetti" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde açıklama yaptı. Erdoğan'ın toplantıda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.

"ARDI ARDINA 3 SONDAJ GEMİSİNİ HİZMETE ALDIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cuma günü tüm milletimize müjde vereceğim" diye duyurduğu açıklamasında, "Rabbim bize görüşmemiş bir kapı açtı. Yarın başka kapılarda açılacaktır. Bu günlere kolay gelmedik. Ülkemizde uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz aramaları hep başka ellerle yapıldı. Yüzlerce milyon dolarlık aram faaliyetlerinde elimize üç beş sayfa kağıttan başka bir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz belki de gerçekten arandı" dedi. Erdoğan, maden ve arama politikasının 2017 yılında değiştiğini belirterek, "Derin deniz sondajlarını bizaat yapmanın arayışına girdik. Ardı ardına 3 sondaj gemisini hizmete aldık. 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz, kendi ekipmanlarımız ve personelimiz ile çalışıyor. Dünya fiyatlarının hayli altında gerçekleştirdiğimiz aramalarımızda en küçük bir dışa bağımlılığımız yoktur. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık" şeklinde konuştu.

cumhurbaskani-erdogan-mujdeyi-acikladi.jpg

"320 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ REZERVİ KEŞFETMİŞ DURUMDA"

Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde Tuna 1 sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Kendisini boğazdan uğurladığım günü hatırlıyorum" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi hedefimiz 2023 yılında Karadeniz'imizin gazını milletin kullanımına sokmaktır" dedi.

Aziz milletim, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın kıymetli mensupları, değerli misafirler, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere sizlerle bir aradayız. Bilindiği gibi enerji kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında, milli bağımsızlığın tesisinde de çok büyük öneme sahiptir. Ülkelerin ortaya koydukları vizyonun hayata geçebilmesi enerjideki istikrarla orantılıdır.

Dünyada yaşanan hiçbir karmaşa, kaos, savaş, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın. Biz hep önce insan dedik, önce dostluk-kardeşlik dedik. Hep önce mazlumlar ve mağdular dedik. Önce hak, hukuk, adalet dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir, işte rabbim bize bambaşka bir yerde görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır.

Yüzlerce milyon dolarlık arama faaliyetleri sonunda üç beş sayfalk rapor dışında hiçbir şey geçmedi. Kimsenin günahını almıyoruz. Belki de gerçekten aradılar, ama bulamadılar. Ama sonunda biz bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların kiralam yöntemiyle değil, doğrudan milli kuruluşlarımız aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık. Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017'de yeni baştan belirledik.

O dönem Berat Albayrak ile ardından gelen Fatih Dönmez kardeşimiz bu politikayı kararlılıkla uyguladılar. Bu çerçevede derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışını girdik. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni sondaj gemimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında olduk. Yerli ve milli imkânlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık. Aziz milletim evet, sevincimizi hep birlikte yaşamak için şimdi müjdemizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

- Fatih sondaj gemimiz Tuna1'deki sondajında hamd olsun 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda.

- Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimize sunmaktır

- Benzer müjdeyi Akdeniz'de de bekliyoruz

"YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA HAREKET ETTİĞİMİZ İÇİN BU BAŞARIYA ULAŞTIK"

Bu tür çalışmaların öyle kiralama veya benzeri yöntemlerle değil, doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017 senesinde yeni baştan belirledik. O dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız olan Berat Albayrak ile ardından gelen Fatih Dönmez kardeşimiz ekipleriyle birlikte bu politikayı titizlikle ve kararlılıkla uyguladılar. Bu çerçevede derin deniz sondajlarını bizzat yapmanın arayışlarına girdik. Ardı ardına 3 sondaj gemisini, ülkemiz derin deniz arama filosuna kattık. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle bu alanda dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına dahil olduk. Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimizle bu filoyu güçlendirdik. Mülkiyetleri ülkemize ait olan 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarımız ve kendi personelimiz ile çalışmalarını yürütüyor. Dünya fiyatlarının hayli altında maliyetle ülkemize kazandırdığımız gemilerimizle yaptığımız sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür. Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızda en küçük bir dışa bağımlılığımız söz konusu değildir. Zaten öyle bir durum olsa bize nefes bile aldırmayacakları ortadadır. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler