2023 NATO Liderler Zirvesi Toplandı! Türkiye'den 2 Uçak NATO Zirvesinin Güvenliği İçin Gönderildi!

2023 NATO Liderler Zirvesi Toplandı! Türkiye'den 2 Uçak NATO Zirvesinin Güvenliği İçin Gönderildi!

2023 NATO Zirvesi bugün toplandı. Birçok ülkenin katılım sağladığı toplantıda konuşulan konular ve alınan kararlar merak edildi. İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Vilnius'a gitti. Vilnius'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz gibi liderlerle bir araya geldi. Litvanya Vilinius'ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi için Milli Savunma Bakanlığı açıklama yaparak, Hava Kuvvetlerine ait bir adet HİK ile bir adet KC-135R tanker uçağı, NATO Müttefik Hava Komutanlığında görev alacağı belirtildi. Zirveye Nisan ayında Finlandiya'nın katılımı ile 31 üye ülkenin devlet başkanı katıldı. Devlet başkanlarının yanı sıra üyeliği daha kabul edilmeyen ve henüz onaylanmayan İsveç ile Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya liderleri de katıldı.  

vili-003.jpg

"ŞİMDİ YENİ BİR SÜRECİ BAŞLATIYORUZ"

Erdoğan, Litvanya'daki zirve çerçevesinde ikili görüşmelerine devam ederken ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme öncesinde yaptığı kısa açıklamada Erdoğan, Biden ile yapılan daha önceki buluşmaların adeta ısınma turları gibi olduğunu belirterek, şimdi yeni bir sürecin başladığını ifade etti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, NATO ZİRVESİNDE 5 LİDER İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde ikili görüşmelerde bulundu. Zirve boyunca Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz gibi liderlerle bir araya geldi. Şu anda ise ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımda, liderlerle yapılan görüşmelerin önemine vurgu yaparak, zirvenin NATO ittifakı için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Erdoğan, görüşmelerde ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak çıkarların sağlanması yönünde kararlar alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

*NATO Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Scholz ile görüşme sonrasında, "Şansölye Olaf Scholz ile NATO Liderler Zirvesi'nde bir araya gelerek Türkiye - Almanya ilişkilerini konuştuk, ittifaka verdiğimiz önemi teyit ettik. Küresel istikrar ve güvenlik ortamının tesis edilmesi çabalarında Almanya ile yakın iş birliğimizi sürdüreceğiz." şeklinde açıklamada bulundu. 

rre-002.jpg

*Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO zirvemiz marjında gerçekleştirdiğimiz bu verimli toplantının ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi. 

*Sunak ile görüşmesinin ardından, "Müttefiklerimizle yakın işbirliği içerisinde ittifakımıza katkı vermeye devam edeceğiz"  ifadelerini kullandı. Ayrıca Kana Başkanı Trudeau ile görüştükten sonra , "Ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun." dedi. 

sunaak-001.jpg

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başkanı Meloni ile görüşme sonrası, "İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Vilnius'ta bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye, NATO müttefiki olduğu İtalya ile güçlü iş birliğini sürdürecek." ifadelerini kullandı. 

meloni-001.jpg

GÖRÜŞMEDE HEYETLERDE KATILDI

NATO Zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra heyetlerde katılım sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik eden isimler arasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BİDEN'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanan Erdoğan'a tebrik mesajı gönderen Biden'a Erdoğan teşekkür etti. Erdoğan, "Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç beş yıllık bir süreç, şimdi sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı. 

nato-001.jpg

NATO ZİRVESİ KONULARI NELER?

Rusya-Ukrayna savaşı, İsveç'in üyelik başvurusu, NATO'nun yeni askeri planlar görüşülecek konular arasında yer aldı. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, ittifakın Rusya'ya karşı yeni askeri planlarının liderler tarafından onaylanması hedefleniyor. Bu planlar, savunma ve caydırıcılığı artırmak amacıyla gizli askeri planlar arasında üç bölge için oluşturuldu. İlk olarak, Atlantik ve Avrupa'nın kuzeyini kapsayan bir plan, ikinci olarak Baltıklardan Alp Dağları'na uzanan Orta Avrupa bölgesini içeren bir plan ve üçüncü olarak da Akdeniz'den Karadeniz'e kadar olan bölgeyi içeren bir plan bulunuyor. Liderler ayrıca savunma harcamalarının arttırılmasını da konuşacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler