Efsane Oyuncu Genco Erkal Vefat Etti: Sanat Dünyası Peş Peşe Mesaj Attı

Efsane Oyuncu Genco Erkal Vefat Etti: Sanat Dünyası Peş Peşe Mesaj Attı

Usta ve efsane oyuncu Genco Erkal, aramızdan ayrıldı. 86 yaşındaki oyuncunun vefatı, sanat dünyasını yasa boğdu. Mesajlar peş peşe geldi. İşte ölüm sebebi ve haberin detayları…

Genco Erkal'ın kim olduğu, sosyal medya kullanıcıları tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Bir süredir kan kanseri tedavisi gören usta sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Birçok kişi ise Genco Erkal'ın hayatı ve kariyeri hakkında bilgileri araştırmaya başladı. Peki, Genco Erkal kimdir? Usta oyuncu Genco Erkal öldü mü, neden öldü?

Kanser tedavisi gören Genco Erkal, bugün sabah saatinde hayatını kaybetti. Bir süredir kanseri yenmek için mücadele veren usta oyuncu, tedavilere yanıt veremedi.

EFSANE OYUNCU GENCO ERKAL VEFAT ETTİ

31 Temmuz Çarşamba günü sabah saatlerinde Genco Erkal’ın ölüm haberi geldi. Usta oyuncunun hayatını kaybetmesi ise, sanat dünyasını yasa boğdu.

SANAT DÜNYASINDAN MESAJLAR

  • AJDA PEKKAN - Tiyatronun duayen ismi Genco Erkal'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim, Ömrünü sanata ve aydın bir Türkiye idealine adamış çok değerli bir entelektüel idi nur içinde yatsın.
  • MERVE DİZDAR - Her zaman yürekten inanarak, işini, aşkla, tutkuyla yapmak.
  • CEYLAN ERTEM - Hep en önde göğüslemiş ipi. Aydın sıfatının kitabını yazmış. Üretmeyi, düşünmeyi asla bırakmamış. Doyumsuz bir oyuncu, bir daha gelmeyecek dev bir ruh. İyi ki sizi tanıma şerefine nail olduk. Her şey için binlerce kez teşekkürler.
  • ARMAĞAN ÇAĞLAYAN - Her şey için teşekkürler Genco Bey. Huzurla uyuyunuz. Yaş ilerledikçe bu vedalar hayatı daha da zorlaştırıyor. Hoşça kalın.
  • SABAHAT AKKİRAZ - Bazı sanatçılar için ölüm sadece bir duraktır. Usta Genco Erkal hakka yürüdü. Yüreğim en derinden yaralandı. Cesareti, duruşu ve tiyatromuza kattıkları ile önünde saygıyla eğiliyorum. Işıklarda uyu usta.
  • CELİL NALÇAKAN - Büyük Genco Erkal, gözümüzden gönlümüze aktı.
  • FAZIL SAY - Genco Erkal bu sabah vefat etti. En büyük sanatçımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı… Ondan çok şey öğrendim. Türkiye onunla daha büyüktü…
  • NEBAHAT ÇEHRE - Genco Erkal tek hecesiz elveda.

GENCO ERKAL KİMDİR?

 

Genco Erkal, 28 Mart 1938 tarihinde İstanbul, Türkiye’de doğmuş, Türk tiyatrocu, yönetmen, ve yazardır. Türk tiyatrosunun en saygın isimlerinden biri olan Erkal, uzun ve başarılı kariyeri boyunca hem sahnede hem de perde arkasında önemli eserler vermiştir. Lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Ancak, tiyatroya olan tutkusu onu bu alanda kariyer yapmaya yönlendirmiştir.

Genco Erkal, tiyatro kariyerine 1959 yılında Genç Oyuncular topluluğunda başlamış, ardından Arena Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Dostlar Tiyatrosu gibi önemli tiyatro topluluklarında çalışmıştır. 1969 yılında kendi tiyatro topluluğu olan Dostlar Tiyatrosu’nu kurmuştur. Bu topluluk, Türkiye’de toplumsal sorunları ele alan, sosyal içerikli oyunları sahnelemesiyle tanınmıştır.

Erkal, Bertolt Brecht, Nazım Hikmet, Aziz Nesin ve Orhan Kemal gibi yazarların eserlerini sahneye taşıyarak, Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulunmuştur. Kendi yazdığı ve yönettiği oyunlarla da tanınan Erkal, oyunculuk kariyerinde tiyatroya ek olarak sinema ve televizyon projelerinde de yer almıştır.

Özellikle Nazım Hikmet’in şiirlerinden derlediği “Yaşamaya Dair” ve “Kerem Gibi” gibi tek kişilik oyunlarıyla geniş kitlelere ulaşmış ve bu oyunlarla büyük beğeni toplamıştır. Erkal, tiyatrodaki başarısının yanı sıra, cesur siyasi duruşu ve sosyal adalet konularındaki duyarlılığıyla da tanınır.

Genco Erkal, kariyeri boyunca sayısız ödül kazanmış, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda birçok festivalde yer almıştır. Onun tiyatroya olan katkıları ve sanat anlayışı, onu Türk tiyatrosunun yaşayan efsanelerinden biri haline getirmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler