Meşher Podcast Yayınlarına Göz Alabildiğine İstanbul Sergisiyle Devam Ediyor

Meşher Podcast Yayınlarına Göz Alabildiğine İstanbul Sergisiyle Devam Ediyor

Meşher, İstanbul’un 500 yılına seyir imkânı sunan "Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar" sergisini podcast yayınlarına taşıyor.

Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki serginin ilk podcast bölümünde küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi ve besteci Emre Aracı, 19. yüzyılda yaşayan Avrupalı bestecilerin eserlerindeki İstanbul manzaralarını konuşuyor.

Meşher, podcast yayınlarına

Göz Alabildiğine İstanbul sergisiyle devam ediyor

Meşher, İstanbul’un 500 yılına seyir imkânı sunan Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisini podcast yayınlarına taşıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki serginin ilk podcast bölümünde küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi ve besteci Emre Aracı, 19. yüzyılda yaşayan Avrupalı bestecilerin eserlerindeki İstanbul manzaralarını konuşuyor.

İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, sergi içeriğinden ilhamla çeşitli alanlarda uzman isimlerin davet edildiği podcast yayınlarına Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisiyle devam ediyor. Sergiye ilişkin yayınlanan ilk bölümde, küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi, orkestra şefi, besteci Emre Aracı, sergideki eserlerden yola çıkarak İstanbul temsillerinin çeşitliliğini 19. yüzyıl müzik tarihinden anekdotlarla inceliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Avrupai müzik geleneği üzerine araştırmalar yapan Aracı; 19. yüzyılda büyük bir değişim içine giren payitahtta Sultan II. Mahmud’la başlayan modern bandoların kurulması süreci, bu dönemdeki besteler ve müzik tarihine etkileri, bu dönüşümde iz bırakan önemli Batılı müzisyenler ve İstanbul’la bağları hakkında bilgiler aktarıyor. Dönemin değişim rüzgârını ve İstanbul manzaralarını yansıtan Avrupai müzik örneklerini dinleyicilerle paylaşıyor.

19. Yüzyılda Avrupalı Bestecilerin Eserlerinde İstanbul Manzaraları

Yayında 19. yüzyılda İstanbul’da yaşayan Giuseppe Donizetti ve şehri ziyaret eden ünlü piyanist Franz Liszt’ten arpist Parish Alvars’a, Naum Tiyatrosu’nda operalar idare etmiş besteci Luigi Arditi’den yazar Gustave Flaubert’e Avrupalı sanatçıların kente dair izlenimleri de tartışılıyor. Çetin ve Aracı, dönemin İstanbul manzaralarının Batılı bestecilerin müziklerine ve nota kapaklarına yansımalarını inceleyerek Göz Alabildiğine İstanbul sergisine farklı bir bakış açısı katıyor.

Farklı konu ve konuklarla sürecek podcast yayınlarına mesher.org ve Spotify'dan ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler