Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünün Sahibi Oldu!

Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünün Sahibi Oldu!

16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 76. Cannes Film Festivali’nde bu senenin ödülleri sahiplerini buldu. Festivalde bu akşam düzenlenen törenle ‘Belirli bir bakış’ ödülleri dağıtıldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi Merve Dizdar oldu!

76. Cannes Film Festivali’nde yer alan en iyi kadın oyuncu ödülünü Merve Dizdar aldı. Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” isimli filminde Nuray karakteri ile en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülen Dizdar, ödülü alırken, “Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim. Ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nuray’ların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü, Nuray ve onun gibi kadınların tüm mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü kendisine layık görülen, görülenlere boyun eğmeyip harekete geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.” dedi.

“Kuru Otlar Üstüne” Filminin Konusu:

Merve Dizdar’ın en iyi kadın oyuncu ödülünü aldığı “Kuru Otlar Üstüne” adlı filmde Nuri Bilge Ceylan erken yaşta uzak yerlere gönderilen memur ve öğretmenlerin kişisel inançlarındaki kademeli düşüşü yansıtmasını istediğini belirtmişti. Filmin konusu ise,

“Genç bir öğretmen olan Samet, zorunlu görevini Doğu Anadolu'da sürdürmektedir. En büyük hayali zorunlu hizmetini tamamlayarak İstanbul'a tayin olmaktır. Ancak meslektaşı Kenan ile birlikte bir kız öğrenci tarafından haksız yere tacizle suçlanınca hayatı alt üst olur. Samet kendisine yardımcı olabilecek meslektaşı Nuray ile tanışır ve işler değişir.”

“KURU OTLAR ÜSTÜNE” FİLMİNİN SENARYOSU KİME AİT?

Başrollerini Merve Dizdar ile Deniz Celiloğlu’nun birlikte paylaştıkları filmde Musab Ekici, Cengiz Bozkurt, Ece Bağcı, Münir Can Cindoruk, Elif Ürse, Elit Andaç Çam, Erdem Şenocak, Nalan Kuruçim’de rol aldı. Ana Yarışma kategorisinde yarışan filmin gösterimi bittikten sonra ayakta alkışlanmıştı. Güçlü oyuncu kadrosu ve Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmin senaryosunu eşi Ebru Ceylan ve Akın aksu ile birlikte hazırladı.

Akın Aksu’nun öğretmenlik yıllarından biriktirdiği anılarından yola çıkılarak hazırlanan “Kuru Otlar Üstüne” filmi için Nuri Bilge Ceylan, “Mutluluğun başka bir yerde olduğu avuntusu, çoğumuz için geçerlidir. Hayatımızdan memnun değilsek nerede olursak olalım, hep başka bir yerde olabileceğimiz avuntusu bize iyi gelir. Bunun için çok fazla uzakta olmak şart değildir.Belki de bütün karakterlerim, duygularını kendi ruhumda hissettiğim, en azından ipuçlarını gördüğüm şeylerdir diye düşünüyorum. Ben ruhun karanlık bölgelerine ilgi duyan bir insanım; benim hayatta bir tür anlam yaratma şeklim bu belki de” şeklinde belirtti.

'BELİRLİ BİR BAKIŞ' KATEGORİSİNDEKİ DİĞER ÖDÜLLER

‘Belirli bir bakış’ kategorisinde yer alan en iyi film ödülü ise “How to Have Sex” filmine verildi. Cannes Film Festivalinde Molly Manning Walker’in promiyerini yapan “How to Have Sex” filmi, Belirli bir bakış kategorisinde en iyi film ödülüne layık görüldü. Yunanistan’da hava kararırken bir yaz tatili için yola çıkan üç genci konu alan filmi “gizli cevher” olarak nitelendirildi. Aynı kategoride dört Afrika filmi de ödül aldı.

EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ “THE MOTHER OF ALL LİES”

Cannes Film Festivali’nde ödül alan en iyi yönetmen ise “The Mother of All Lies” filminin yönetmeni, Asmae El Moudir’in oldu. Filmde “Ekmek Ayaklanmaları” hikayelerinin ardında ki gerçeği araştırdığı belgeselde en iyi yönetmen ödülünü almaya layık görüldü. Diğer yandan Kazablanka banliyölerinde geçen “Hounds” ise ‘Belirli Bir Bakış’ kategorisinde jüri ödülüne layık görüldü.

Hip-hop sanatçısı Baloji’nin ilk yönetmenlik deneyimi olarak bilinen “ Omen” En İyi İlk Uzun Metrajlı Yeni Ses ödülünü alan isim oldu. Yönetmen Mohamed Kordofani’nin “Goodbye Julia” isimli filmi ise ‘Belirli Bir Bakış’ kategorisinde özgürlük ödülünü kazandı. Sudan draması olarak bilinen filmin konusu ise “Emekli Kuzey Sudanlı şarkıcı Mona, bir cinayeti örtbas eder ve suçluluk duygusu ile derinden sarsılır. Güney Sudanlı dul eşi Julia ve oğlu Daniel'i yanına alarak durumu telafi etmeye çalışan ve suçlarını Julia'ya itiraf edemeyen Mona, geçmişi geride bırakmaya ve yeni bir yaşama uyum sağlamaya karar verir.”

ANA YARIŞMA

Altın Palmiye: Anatomy of a Fall (Yön. Justine Triet)

Jüri Büyük Ödülü: The Zone of Interest (Yön. Jonathan Glazer)

Jüri Ödülü: Fallen Leaves (Yön. Aki Kaurismäki)

En İyi Yönetmen: Tran Anh Hung (The Pot au Feu)

En İyi Senaryo: Sakamoto Yûji (Monster)

En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne)

En İyi Erkek Oyuncu: Kōji Yakusho (Perfect Days)

BELİRLİ BİR BAKIŞ

Belirli Bir Bakış Ödülü: How to Have Sex (Yön. Molly Manning Walker)

Jüri Ödülü: Asmae El Moudir (Yön. Hounds)

En İyi Yönetmen: Asmae El Moudir (The Mother of All Lies)

Özgürlük Ödülü: Mohamed Kordofani (Goodbye Julia)

Toplu Performans Ödülü: The Buriti Flower

Yeni Ses Ödülü: Omen (Yön. Baloji)

DİĞER ÖDÜLLER

En İyi İlk Film (Caméra d’Or): Inside the Yellow Cocoon Shell (Yön. Thien An Pham)

Altın Palmiye (kısa film): 27 (Yön. Flóra Anna Buda)

Kısa Film Mansiyon: Fár (Yön. Gunnur Martinsdóttir Schlüter)

Queer Palm: Monster (Yön. Hirokazu Koreeda)

cane.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler