76. Cannes Film Festivali Başladı! Bu Senenin Ödülleri ise Sahiplerini Bekliyor

76. Cannes Film Festivali Başladı! Bu Senenin Ödülleri ise Sahiplerini Bekliyor

76. Cannes Film Festivali bu senede sinemaseverlerle buluşuyor. Hangi filmler yarışacak? Adaylar kim? Festivalin 2023’te ki adayları ise şöyle…

76’ncısı gerçekleşecek olan Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmi ile 21 film, altın palmiye için yarışacak. Festivalde Fransız ve Cezayirli yönetmen Maiwenn Le Besco’nun ‘Jeanne du Barri’ filmiyle açılış yapacak. Festival 27 Mayıs’a kadar devam edecek. Jüri başkanlığını ise bu yıl İsveçli yönetmen Ruben Östlund yapacak. Festivalde ayrıca 9 jüri üyesi bulunuyor. Yönetmen koltuğunda Ruben Östlun’un oturduğu ve Jonny Deep’in yeni filminin de prömiyeri yapılacak.

CANNES FİLM FESTİVALİNDE YER ALAN 2023 FİLMLERİ

ABOUT DRY GRASSES (KURU OTLAR)

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Nuri Bilge Ceylan'ın üstlendiği About Dry Grasses küçük bir köyde çalıştıktan sonra İstanbul'da iş bulmayı uman genç bir öğretmen hakkındadır. Uzun bir bekleyişin ardından karanlık hayatından kurtulma umudunu kaybeder ama meslektaşı Nuray ona yeni bir bakış açısı kazanmasında yardımcı olur.

ASTEROİD CİTY

Filmin konusu, Wes Anderson’ın Roman Coppola ile birlikte kaleme aldığı, 1955 yılında kurgusal Amerikan çöl kasabasında geçiyor. Junior Stargazer –Space Cadet Kongresi ile dünyayı değiştiren olaylarla beraber kesintiye uğrar.

THE OLD OAK

Yerel halk madenler kapanınca küçük bir İngiliz köyünde yer alan ‘The Old Oak’ isimli bara dayanıyorlar. Evler ise ucuz ve ulaşılabilir olduğu için Suriyeli mültecilerin yaşaması için ideal bir yer haline geliyor.

MAY DECEMBER

Julianne Moore ve Natalia Portman’ın başrollerini oynadığı filmde, ünlü magazin aşklarının ülkeyi sarsmasından yirmi yıl sonra evli bir çift, geçmişleriyle ilgili bir filmi araştırmak üzere bir aktris geldiğinde baskı altında kalmasını konu alıyor.

THE NEW BOY

Warwick Thornton'ın son filmi, dönek bir rahibe tarafından yönetilen karanlık bir manastıra gelen dokuz yaşındaki Aborijin yetim bir çocuğun hikayesini konu alıyor. Avustralya yapımı olan filmin başrollerinde Cate Blanchett ve Wayne Blair var.

CLUB ZERO

Jessica Hausner'ın yeni psikolojik dramasında; Bir öğretmen seçkin bir okulda göreve başlar. Çalıştığı okulda beş öğrenciyle arasında güçlü bir bağ oluşur. Ancak bu ilişki daha sonra tehlikeli bir hal alır.

THE ZONE OF INTEREST

İngiliz Kült film yapımcısı Jonathan Glazer'ın son filmi hakkında az bilgi olsa da olay örgüsünün İngiliz yazar Martin Amis'in 2014 yılında aynı adlı romanından esinlendiği söyleniyor. Eleştirmenlerce beğenilen kitap, kamp komutanının karısına aşık olan bir Nazi subayının hikayesini anlatıyor.

FOUR DAUGHTERS

Kaouther Ben Hania tarafından yönetilen film, Arapça bir belgesel filmi olarak yayınlanıyor. Tunuzlu bir annenin iki kızının ortadan kaybolması üzerine konu alan film, Fransa, Tunus, Almanya ve Suudi Arabistan ortak yapımıdır.

MONSTER

Japon auteur Hirokazu Kore-Eda, şu anda post prodüksiyon aşamasında olan Monster adlı yeni bir film üzerinde çalıştığını açıkladıktan sonra 2023'teki uluslararası festival turuna geri dönmeye hazır görünen filmler arasında yer alıyor.

ANATOMY OF A FALL

Olay örgüsünde, kocası (Swann Arlaud) Fransız Alpleri'nde düşerek öldükten sonra cinayetle suçlanan Alman yazar Sandra Hüller'ı canlandırıyor. Kaderi kör oğullarının tanıklığına bağlı.

LA CHİMERA

Toskana'da geçen Alice Rohrwacher'ın drama filmi, arkeolojik soygun dünyasını keşfediyor. Kadroda eski bir opera şarkıcısı olarak Isabella Rossellini bir kaçakçı olarak da Alba Rohrwacher var. Aynı zamanda hazineleri kazarak geçimini sağlayan yerel bir "mezar hırsızı" Vincenzo Nemolato yer alıyor.

DEAD LEAVES

Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin çektiği filmde düzenli görüntü yönetmeni Timo Salminen ve meslektaşları Alma Pöyst ve Jussi Vatanen bulunuyor. Filmin olay örgüsü hakkında ise bunun bir trajikomedi olması dışında çok az şey açıklandı.

THE SUN OF THE FUTURE

Nanni Moretti'nin yazıp yönettiği filmde 2023 İtalyan yapımı filmde, komedi-drama konusu hakimdir. Fransa-İtalya ortak yapımı olan filmde yönetmen Giovanni'nin 1956'da bir film seti çekmesiyle John Chever'in "The Swimmer" adlı eserinden bir film uyarlaması olarak yazar, İtalyan film şarkısı olan birçok film hayal eder.

L'ETE DERNIER

Kocası Pierre ve kızlarıyla birlikte yaşayan parlak bir avukat olan Anne'yi takip ediyor. Anne, Pierre'in önceki evliliğinden olan oğlu Theo ile yavaş yavaş tutkulu bir ilişki geliştirir ve bu, kariyerini ve aile hayatını tehlikeye atar.

POT-AU-FEU

19. yüzyılı konu alan filmde bir aşçı ile gurme arasında geçen romantizm yer alıyor. Juliette Binoche ile Benoit Magimel’in başrollerini oynadığı film, yetenekli bir aşçı ile gurme çalışanını canlandırıyor.

THE CONVERSION

Marco Bellocchio’nun son yapımı olabileceği konuşulan filmde İtalya’nın Bologna kentinde geçiyor. Bologna’da yaşayan 1858 yılında gizlice vaftiz edildikten sonra ailesinden zorla alınan ve Hristiyan olarak yetiştirilen Edgardo Montara’nın hikayesi anlatılıyor.

FREBRAND

İngiltere Kralı VIII. Henry'nin altıncı ve son eşi ile olan ilişkisini anlatıyor.

BANEL ET ADAMA

Senegal'de yaşayan bir çiftin, ücra köylerinin onaylanmaması ile ilgili mücadele etmelerini konu alıyor. 

PERFECT DAYS

Wim Wenders'in yönetmen koltuğuna oturduğu filmde,Almanya Japonya yapımı dram konusunu işliyor. 123 dakika süren filmde Koji Yakusho ve Yumi Asou gibi önemli isimlerde bulunuyor. 

JEUNESSE

Liming, Çin'in en zengin şehri olan Şangay yakınlarında bir işçi sınıfı mahallesidir. Her yıl birçok genç köylerini terk edip oraya yerleşir. Yaşları 17 ile 20 arasında bulunan gençlerin hepsi Yunnan kırsalından, Yangtze Nehri'nin kaynağına 2500 km uzaklıktadır. Bu genç Yunnan'lar genellikle iş yerlerinde, yurtlarda, hastahanelerde veya bazen küçük stüdyolarda yaşarlar. Genç yaşta hayatın sırtlarına yüklediği yükü taşımak zorunda olan birçok genci konu alıyor.

76. CANNES FİLM FESTİVALİNDE BULUNAN BÖLÜMLER

76. Cannes Film Festivali içerisinde, 'Belirli Bir Bakış' (Un Certain Regard), 'Yarışma Dışı' (Hors Competition), 'Cannes Prömiyerleri' (Special Screenings) ve 'Gece Yarısı Gösterimleri' Midnigt Screenings) şeklinde ek film seçkisi de yayınlanacağı belirtildi. 

BELİRLİ BİR BAKIŞ

The Delinquents,

How to Have Sex,

Goodbye Julia, 

The Buriti Flower,

Simple Comme Sylvain,

Kadib Abyad (The Mother of All Lies),

The Settlers,

Omen,

The Breaking Ice,

Rosalie,

The New Boy,

If Only I Could Hibernate,

Hopeless,

Terrestrial Verses,

Rien a Perdre, 

Les Meutes,

La Regne Animal

ÖZEL GÖSTERİMLER

Pictures of Ghosts,
Anselm,

Occupied City,

Man in Black

CANNES PRÖMİYERLERİ

 Le Temps D'Aimer,

Cerrar Los Ojos,

Bonnard,Pierre et Marthe

Kubi

GECE YARISI GÖSTERİMLERİ

Omar la Fraise,

Kennedy,

Acide

YARIŞMA DIŞI

Killers of the Flower Moon,

The Idol, 

Cobweb,

Indiana Jones and the Dial of Destiny

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler