Büyük Düşünürler Sanata Yansıdı

Büyük Düşünürler Sanata Yansıdı

AZERBAYCAN'ın büyük düşünür ve şairi Nizami Gencevi, Antalya'da minyatür üzerine keçe sanatına yansıdı. Gencevi'nin temsili figürleri tablolaştı.

Konyaaltı Halk Eğitimi Merkezi ile Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde 3 ayda hazırlanan "Nizami Gencevi" sergisi ilk olarak Konyaaltı Belediyesi Fuayesi ardından Muratpaşa Belediyesi Fuayesi'nde açılmıştı.

SERGİYE YOĞUN İLGİ

Azerbaycan Diasporuna Destek Vakfı'nın mali desteğiyle ortaya çıkan minyatür üzerine keçe çalışması eserler, bu kez Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Fuayesi'ne taşındı. Sanatseverler Nizami Gencevi ile Yunus Emre'nin figürlerinin yer aldığı sergiye yoğun ilgi gösterdi.

GENCEVİ İLHAM KAYNAĞI

Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ceyran Sattarova, Azerbaycan'da 2021 yılının "Nizami Gencevi Yılı" ilan edildiğini, Gencevi'nin Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki birçok şaire ilham kaynağı olduğunu söyledi. Sattarova, "Büyük düşünür ve şair Gencevi, edebiyat, felsefe, coğrafya, astronomi alanlarına da ilgi duymuş, çalışmalarını bu alanlarda da sürdürmüş, dünyaca tanınmış bir filozoftur" dedi.

OTİZMLİ BİREYLER ÇALIŞTI

Konyaaltı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mukaddes Birşen, "Serginin bir diğer özelliği, minyatür üzerine keçe çalışması eserleri otistik bireylerin çalışmış olması" dedi, projede otizmli bireylerin, edebiyat, grafik tasarımı ve keçe öğretmenlerinin görev aldığına vurgu yaptı. Birşen, 880 yıl önce doğmuş büyük düşünür ve şair Nizami Gencevi'nin, 700 yıl önce vefat etmiş Yunus Emre'nin temsili resimlerinin minyatür çizimlerinin yapıldığını, otizmli bireylerin de üzerini keçe işleyerek renklendirdiğini anlattı.

YURT DIŞINA TAŞINACAK

Mukaddes Birşen, "Nizami Gencevi Sergisi 29 Kasım Pazartesi günü Akdeniz Üniversitesi'nde de açılacak. Bu arada birçok ilden sergi talebi de geldi. Eserler, yıl içinde Azerbaycan ile Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne taşınacak" diye konuştu.

Büyük Düşünürler Sanata Yansıdı

Büyük Düşünürler Sanata Yansıdı

Büyük Düşünürler Sanata Yansıdı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler