Antalya’daki önemli tarihi yerleri

Antalya’daki önemli tarihi yerleri

Antalya, her ne kadar deniz, kum ve güneş ile anılsa da Türkiye'nin en çok antik kentine sahip ilidir. Antalyahaber.tv olarak yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere kucak açmış Antalya'nın bazı önemli tarihi yerlerini sizler için derledik.

Antalya’daki önemli tarihi yerleri

Antalya, her ne kadar deniz, kum ve güneş ile anılsa da Türkiye’nin en çok antik kentine sahip ilidir. Şehir, Pergamon Krallığı (Bergama Krallığı) kralı M.Ö 160 ile M.Ö 138 yılları arasında hüküm süren II. Attalos tarafından kurulmuştur. Varisi olmayan III. Attalos’un vasiyeti sonrası bir süre korsanlar elinde kalan Attalia, (Antalya) M.Ö 129 yılında Roma Asya eyaleti olmuştur. Döneminde donanmalara üst olan Antalya, 14. Roma İmparatoru Hadrianus’un şehre gelişiyle birlikte büyük önem kazanmıştır. Antalyahaber.tv olarak yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere kucak açmış Antalya’nın bazı önemli tarihi yerlerini sizler için derledik.

Aspendos Antik Tiyatrosu
MS 2. Yüzyılda 15. Roma İmparatoru Antonius Pius döneminde, Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon tarafından yapılan Aspendos Antik Tiyatrosu, Roma döneminden günümüze kadar gelmiş nadir örneklerden biridir. Doğu yamacına kurulan yarım daire biçimindeki amfi, yaklaşık 14 bin kişiliktir. Aspendos kenti ise biri büyük diğeri küçük iki tepe üzerine kurulmuştur. Ve buralara ‘Yukarı Kent’ ve ‘Aşağı Kent’ olarak adlandırılmıştır. Tiyatro da Aşağı Kent tarafında yer almaktadır. Ayrıca Aspendos’ta çok sayıda nekropol, su kemeri, agora, stadionu, tapınak ve hamamlar bulunmaktadır.
(Adres: Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya)

Aziz Nikolaos Anıt Müzesi (Noel Baba Kilisesi)
Likya dilindeki adı Patara olan bölgede doğan Piskopos Aziz Nikolaos yani diğer bir deyişle ‘Noel Baba’ adına yaptırılmış mistik anıt mezar müzesidir. Noel Baba’nın hayatını burada kaybettiğine inanılır. Anıt müzenin Hristiyanlar için özel bir önemi vardır. Denizcilerin koruyucu azizi olan ve çocuklara büyük değer verdiği bilinen Aziz Nikolaos’ın MS 6 Aralık’ın 365 yılında 65 yaşındayken hayatını kaybettiğine inanılır. Çeşitli dönemlerde büyük tadilatlar gören kilisenin duvarlarına, Noel Baba’nın yaptığına inanılan mucizeler resmedilmiştir. Noel Baba’ya ait olduğu düşünülen Roma Dönemi’ne ait lahit üzerinde ise balık pulları ve akanthus yaprakları vardır.
(Adres: Merkez Mahallesi, 07570 Demre (Kale)/Demre/Antalya)

Olympos (Olimpos) Antik Kenti
Olympos Antik Kenti, Grek etkisinin doruğa ulaştığı Helenistik dönemde kurulmuştur. Antik çağda Olympos ismine çokça rastlıyoruz. Dünya üzerinde 19 dağ Olympos ismini taşımaktadır. Bölgede hala çok sayıda gün yüzüne çıkmamış tarihi yapı ve eserler bulunmaktadır. Milattan Önce vadi, korsanlar tarafından kuşatılmış olsa da daha sonraları Romalı komutan Publius Servilius Vatia Isauricus bölgeye hâkim olmuştur. Geçmiş çağlarda kentin ‘Kurucu Tanrı’sı olduğuna inanılan Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu Hephaistos, adına şenlikler düzenlenmiştir. Nehrin iki yanına da kurulmuş antik kentte, çok sayıda tapınak, mezar ve kalıntılar bulunmaktadır. Özel olarak koruna vadinin koyu, Akdeniz’in en bakir yerlerinden birisidir.
(Adres:Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya)

Apollon - Athena Tapınağı (Side)
Side Apollon Tapınağı, Pax Romana yani ‘Roma Barışı’ olarak adlandırılan zamanın (M.Ö 27 - MS 180) bir bölümünde inşa edilmiştir.  Adını, mitolojide kehanet yapan, güneşin, şiirin ve sanatın tanrısı Apollon’dan alır. Tapınakta, Atina’da ortaya çıkmış sütun başlarının akantus yapraklarıyla süslendiği sütunlar bulunmaktadır. Bizans plan tipine uygun olması için tapınağın bir kısmı o dönemlerde sökülür. Ve bazilika yapımında kullanılır. Apollon tapınağı, 24 saat ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
(Adresi: Side, Cumhuriyet Blv. No:50, 07600 Manavgat/Antalya)

Patara Antik Kenti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılı ‘Patara Yılı’ olarak ilan edilmişti. Patara, Milattan Önce (MÖ) 13’üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde Patar ismi ile geçmektedir. Kazılar sonucu bulunan seramik parçalar da Orta Tunç Çağı özeliklerini taşımaktadır. 1988 yılından itibaren devam eden kazılarda gün yüzüne çıkan taş balta ile Patara tarihinin Demir Çağı’na kadar gittiği anlaşılmıştır. Xanthos Vadisi’nde denize açılan tek bölge olması nedeniyle tarih boyunca önemli bir yer konumundadır. Patara ismine ilk olarak Likya sikkelerde denk gelinmiştir. Önemli kent, Likya Birliği’ne başkentlik yapmıştır. Helenistik Dönem içinde yapılan Meclis Binası, Patara Antik Tiyatrosu çok iyi korunmuş olarak bizleri karşılayan şehir giriş yapısı Vespasian Hamamı ve Korinth Tapınağı bölgede görülmesi gereken muhteşem yapılardır. Noel Baba olarak bilinen Piskopos Aziz Nikolaos, (Saint) Patara’da doğmuştur.
(Adres: Kalkan, 07960 Kaş/Antalya)

Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti, Anadolu’da yaklaşık olarak Milattan Önce 2300’de ortaya çıkmış ve en eski halkları olarak kabul edilen Luviler’in soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuştur. Orman içinde bulunan ören yerleri arasındaki en çarpıcı antik kenttir. Makedonya Kralı Büyük İskender, M.Ö 333 yılında şehri kuşatır. Ancak Termesos sakinlerinin yaptığı savunma ve bölgeyi teslim etmemesi yüzyıllar boyu halktan halka anlatılmıştır. Milattan Önce 36 yılında Galatyalı Amyntas’ın Termessos’u yönettiği kayıtlarda geçmektedir. Roma İmparatorluğu döneminde ise basılan sikkelerden dolayı şehrin tam bağımsız olduğu anlaşılmaktadır. Sonraları ise şehrin durumuyla ilgili hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Başta deprem olmak üzere birçok doğal felaket yaşayan Termessos, hepsinden sağlam olarak çıkmıştır. İon yöntemine göre anıtsal giriş, Gymnasium, birçok odadan oluşan yapılar, dükkânlar ve sütunlu cadde görülebilir. Şehirde inşa edilen kanalizasyon şebekesini görebilir, düzlükte kalıntı agoraya denk gelebilirsiniz. Yamaca kurulmuş Antalya’nın körfezini görebilir konumda ise muhteşem bir tiyatro yer almaktadır. Çatıya kadar duran meclis binası da tiyatronun yanındadır. Bölge, çok sayıda tapınağa ve mezarlık alanlara sahiptir.
(Adres: Bayatbademleri, 07800 Döşemealtı/Antalya)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler