Son Dakika! Çanakkale'deki Orman Yangını Evlere Ulaştı: 9 Köy Tahliye Edildi!

Son Dakika! Çanakkale'deki Orman Yangını Evlere Ulaştı: 9 Köy Tahliye Edildi!

Çanakkale’de öğle saatlerinde başlayan orman yangını hala etkisini sürdürüyor. Güçlü rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlerin kontrol altına alınması için hem havadan hem de karadan müdahale ediliyor.

Çanakkale'de başlayan orman yangını büyüyerek evlere ulaştı. Alevlerin tehdit ettiği 9 farklı yerleşim yeri, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi tahliye edildi. Özellikle yangının yaklaştığı bölgelerdeki güvenliğin sağlanması için gerekli önlemler alındı.

BAKAN YUMAKLI YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi de yangına müdahale amacıyla İstanbul'dan hareket etti. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve yangın söndürme ekiplerinin yoğun çabalarıyla yangın kontrol altına alınmaya çalışılırken, Bakan Yumaklı da yangının son durumu hakkında bir açıklama yaptı. Orman yangınıyla mücadelede koordinasyonun sağlanması ve tüm güçlerin seferber edilmesiyle, yangının en kısa sürede kontrol altına alınması için yoğun bir çaba harcanıyor. Çanakkale iline bağlı merkeze yakın bir noktada, öğle saatlerinde Kayadere köyü yakınında orman yangını meydana geldi.

Olayın bildirilmesinin hemen ardından, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu bölgeye büyük bir ekip sevk edildi. Yangının nedeni ise henüz net olarak belirlenememiş olsa da, hızla yayılan alevlere karşı mücadele başlatıldı. Yangına karşı mücadele etmek için toplamda 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri ve 64 iş makinesi seferber edildi. Ekipler, alevlerin hızla yayılmasını engellemek ve yangını kontrol altına almak için yoğun çaba harcıyor. Hem havadan hem de karadan yapılan müdahalelerle yangının yayılması önlenmeye çalışılıyor. Yangının çıkış nedeni hakkında henüz kesin bir bilgiye ulaşılamadı. Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi için ekiplerin koordineli çalışması büyük bir önem taşıyor.

RÜZGARIN ETKİSİYLE BÜYÜYEN ALEVLER KONTROL ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR

Ekipler, rüzgarın etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak amacıyla gece saatlerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Hava karardıktan sonra diğer hava araçları yer yüzeyine inerken, gece görüş kabiliyetine sahip 4 helikopter ise faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde devam ettiriyor. Gece görüşlü helikopterler, yangının kontrol altına alınması için en zorlu anlarda dahi operasyonlara devam ediyor. 

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE 9 KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Ormanda başlayan yangın gece saatlerinde evlere sıçradı. Köyde bazı evler büyüyen alevler sonucunda yandı. Alevleri söndürmek için ekipler tarafından hem karadan hem havadan müdahale devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise gece saatlerinde yaptığı açıklamada, “Yangın Danyeli mevkisinde saat 11.39 itibarıyla başladı. Rüzgarın etkisiyle ki çok ciddi bir rüzgar vardı ve 15 kilometrelik bir alanı yaklaşık 6 saat gibi bir sürede geçerek hızlı bir şekilde bir hat üzerinde yayıldı yangın. Etkilenen alan yaklaşık 1500 hektar. Bu 1500 hektarın 800 hektarı ormanlık alan, geri kalanı ziraat alanı ve diğer alanlardan oluşuyor. Tedbiren 9 köyde bazı önlemler alınmış ve 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde diğer 3 köy de boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı; bu köyler akşam saatlerine kadar boşaltılmıştı.

Bu köylerden Ulupınar'da 3, Yağcılar'da da 4 ev şu ana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. İhtimalen boşaltılmak üzere tedbir alınmış diğer 3 köy de yine akşam saatlerinde herhangi bir risk oluşmaması için boşaltıldı. Bu köyler de Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Devlet Hastanesi'nden 14 kişi tedbiren nakledildi. 150 hastamız var. 60 ambulansla onlar da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ancak önlemler alınmış vaziyette. Gece olmasından dolayı bazı hava araçları yere indi. 4 gece görüşü helikopteriyle mücadele ediyoruz. Sabah hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları mücadeleye katılmış olacaklar. Çan yolu trafiğe kapalı. Çanakkale Boğazı helikopterlerimizin su alabilmesi tek yönlü trafiğe kapatıldı. Sabah saatlerinde mücadeleye katılacak diğer helikopterlerin de su alacak olması nedeniyle boğaz trafiği yeniden çift yönlü olarak trafiğe kapatılacak.”

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Yerlikaya, bölgede farklı kurumlardan sevk edilen 1489 personel, 26 helikopter ve 8 uçak olmak üzere, 240 arasöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesi ile müdahalenin sürdüğünü belirtti. Ayrıca köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirten Yerlikaya, “Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan Karayolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır" ifadelerini kullandı.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

AFAD, Yangından dolayı 36 trafo bölgesine, 25 köy ve 2 bin 279 aboneye ait elektriğin verilmediğini açıkladı. Ayrıca, “Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangını nedeniyle; Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerinden 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir” açıklamasında bulundu. AFAD, “Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.” açıklamasında bulundu.

THY UÇUŞLARI İPTAL ETTİ!

Çanakkale’deki orman yangını sebebiyle Türk Hava Yolları (THY) Çanakkale Havalimanı’ndan Ankara seferi iptal edildi.

 “4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ”

Çanakkale orman yangını sürerken dumandan etkilenen vatandaşların 4 kişi olduğu açıklandı. Bakan Koca, “Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi. Çanakkale-Çan yolu ulaşıma kapatılırken, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı da boşaltıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler