Kobani Davası'nda Karar Açıklandı: Selahattin Demirtaş'ın da Aralarında Bulunduğu 108 Sanığın Cezası Belli Oldu!

Kobani Davası'nda Karar Açıklandı: Selahattin Demirtaş'ın da Aralarında Bulunduğu 108 Sanığın Cezası Belli Oldu!

Kobani davası sonuçlandı ve eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl hapis cezası verildi. Davada yer alan eski BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise tahliye edildi. İşte detaylar...

Dün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde Kobani davasının karar duruşması görüldü. Duruşmaya, DEM Parti eş genel başkanları Tuncel Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile DEM Parti milletvekilleri; CHP Grup Başkanı Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen, Gül Çiftçi ve CHP'li milletvekilleri; TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri de katıldı. 

BAKIRHAN VE HATİMOĞULLARI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

DEM Parti Eş Genel Başkanlarından Bakırhan, yaptığı açıklamada "Bugün Türkiye’nin en büyük siyasi kumpas davasının sonuna geldik. Bu bir hukuk davası değildir. Bugün normalleşmeden, yumuşamadan bahsedenler için Kobani Davası bir dönüm noktası olacaktır” dedi. Hatimoğulları ise “Bugün Türkiye tarihi açısından önemli bir davanın karara bağlanması aşamasındayız. Demokrasiyi yerin 7 kat altına gömmemek için hâlâ karardan dönülmesi için bir fırsat var. Türkiye için bu bir yol ayrımıdır. Demokratikleşme için bir yol ayrımıdır. IŞİD’i esasen besleyen Kobani Kumpas davasında verilecek karar aynı zamanda Türkiye’de ve Orta Doğru’da IŞİD’in önünü açacak ya da önü kapayacak. Bugün arkadaşlarımız beraat etsin” dedi.

HİÇBİR TUTUKLU SANIK DAVAYA KATILMADI

Yaklaşık saat 11.15’te başlayan duruşmada mahkeme başkanı, dava dosyasına yeni belgelerin eklendiğini açıkladı. 108 sanığın yargılandığı davada, 18'i tutuklu, 18'i tutuksuz ve 72'si firari olmakla birlikte, eski HDP eş genel başkanları Selahaddin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da dâhil hiçbir tutuklu sanık davaya katılmadı. Duruşmayı takip etmek üzere, diğer bölge barolarından gelen 200’ü aşkın avukat da hazır bulundu. 

SANIK AVUKATI SEVDA ÇELİK ÖZBİNGÖL AÇIKLAMADA BULUNDU

"Mahkemenin, UYAP sistemince öngörülen süreci değil, siyasilere hizmete dönüşen bir takvimle yargılama yapılıyor olduğu önemsiz bir ayrıntı sayıldı. Henüz hiç sorgusuna geçilmemiş veya kısmen sorgusu yapılmış ondan fazla yargılanan bulunmasına rağmen mahkeme heyeti ısrarla delil değerlendirme işlemine başlamış tanık ve müşteki dinlemeye geçerek yasaya uymadı. Gizli olan tanıklar mahkeme tarafından ayrıca savunma avukatlarının olmadığı bir zamanda beyanları gizli bir şekilde alınmakla hükme esasdeliller oluşturulmaya çalışılmış ve itirazlara rağmen mahkeme bu tutumundan vazgeçmemiştir” ifadelerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler