Etna Yanardağında Patlama!

Etna Yanardağında Patlama!

İtalya’nın Sicilya Adasında bulunan Etna Yanardağı, dün tekrar harekete geçti.

Avrupa’nın aktif hale geçen volkanı, lav ve kül püskürttü. Gelişen durum karşısında Sicilya Adası’nda tüm uçuşlar durduruldu. Yanardağın püskürttüğü volkanik küller bölgeye ulaştı. Bu sebeple yanardağ yakınında bulunan Catania-Fontanarossa Havaalanı’nda ki tüm uçuşlar iptal edildi. İtalya’nın Sicilya Adası’nda güvenliğin sağlanana kadar tüm seferlerin iptal edildiği açıklandı.

Meteroloji Uyardı! Türkiye Tehlikede mi?

Meterolojiden açıklama geldi. Etna Yanardağının patlaması sonucu küllerinin çevreye ulaşması büyük tehlike yarattı. İtalya’nın çevre illerinin de etkileneceği belirtilirken, meteroloji müdürlüğünden Türkiye için uyarı yapıldı. Yapılan açıklamada ise,

“Avrupa'nın en aktif yanardağı olan İtalya'daki Etna Yanardağı 21-22 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden faaliyete geçmiştir.Genel Müdürlüğümüzce son yapılan HYSPLIT Tahmin Modeli ileri yörünge analizlerine göre, Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan'ın güneyinden geçerek deniz üzerinden doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir. Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir" şeklinde ifadede bulundu.

31 YIL ARADAN SONRA TEKRAR PATLAMA

Etna Yanardağı’nın en son ki patlama tarihi 1992’de gerçekleşmişti. 3 bin 330 metre yüksekliğinde bulunan yanardağın, Türkiye’ye ulaşıp ulaşmayacağı konusuyla ilgili metoroloji müdürlüğünün yaptığı açıklamada, HYSPLIT Tahmin Modeli ile ileri yörünge analizleri yapıldı.

Çevreye yayılan kül bulutlarının ise Türkiye'ye gelmesinin beklenmediği yönünde açıklama yapıldı. Aynı zamanda 7/24 kül bulutlarının Metoroloji Müdürlüğünce takip edildiği de gelen bilgiler arasında.   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler