Emekli Orgeneral Saldıray Berk Vefat Etti

Emekli Orgeneral Saldıray Berk Vefat Etti

Emekli Orgeneral Saldıray Berk, 3. Ordu ve EDOK Komutanlığı görevlerini başarıyla yürüttükten sonra 76 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Eski 3. Ordu ve Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı olan emekli Orgeneral Saldıray Berk 75 yaşında vefat etti. Berk, 2011'de YAŞ kararı ile istifa etmişti. Emekli Orgeneral Saldıray Berk, kendisine yapılan suçlardan 2016 yılında beraat etmişti. İşte detaylar...

BERK, 2016'DA SUÇSUZ BULUNMUŞTU

1948 yılında Erzurum'da doğan emekli Orgeneral Saldıray Berk, 2009'da FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiasıyla dönemin Erzincan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ve 13 kişi ile birlikte yargılanan Saldıray Berk, 2016'da suçsuz bulundu. 

Berk, Erzincan'da FETÖ ve diğer illegal yapıların faaliyetlerini soruşturduğu için "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaktan suçlanmıştı.
Saldıray Berk, 2011'deki Yüksek Askeri Şura toplantısından sonra diğer kuvvet komutanlarıyla birlikte istifa etmişti.

"KOD ADIM EFE İDİ..."

Ergenekon Davası'nda gizli tanık olan Erzincan'ın İliç İlçesi eski Savcısı Bayram Bozkurt, Saldıray Berk'in itibarını zedelemek ve önünü kesmek için yalan ifadeler verdiğini itiraf etmişti. Bozkurt, o dönemde Berk'in Genelkurmay Başkanı olabileceğinin tartışıldığını ve FETÖ'nün bu durumu engellemek için çabaladığını belirtmişti.

Eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt, Saldıray Berk'in Ergenekon Davası'na dahil olma sebebi ve yalan ifade vermesinin nedenini şu ifadelerle açıklamıştı;

"Kod adım 'Efe' idi. Böylece, Cihaner, Çiçek, Berk ve Gençoğlu bir soruşturma kapsamına alındı. Cemaat’in Berk’in yükselmesini önleme projesi gerçekleşmiş oldu. Bu soruşturmada amaç Cihaner değil, Berk’in yükselmesini önlemekti. Nitekim bu operasyon ve devamında gelen Balyoz, Ergenekon gibi davalarla TSK’nın komuta kademesi Cemaat’in istediği gibi şekillenmiştir." 

CENAZE TÖRENİ

Gazeteci Müyesser Yıldız, Berk'in cenaze töreninin yarın (15 Şubat) öğle namazını müteakip Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde düzenleneceğini duyurdu.

SALDIRAY BERK KİMDİR?

Saldıray Berk, 16 Şubat 1948 yılında Erzurum'da doğdu. 1962'de Selimiye Askerî Ortaokulu'ndan, 1966'da Kuleli Askerî Lisesi'nden, ve 1968'de Kara Harp Okulu'ndan başarıyla mezun olan Saldıray Berk, askerî kariyerine hızlı bir başlangıç yaptı. 1969'da Topçu ve Füze Okulu'nu tamamladıktan sonra Türk Kara Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu.

1976'ya kadar topçu birliklerinde bölük ve takım komutanlığı ile keşif subaylığı yaptı. 1978'de Kara Harp Akademisi'ni tamamlayarak kurmay subay olarak göreve başladı. Ardından 39. Piyade Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü, Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu öğretim üyeliği gibi önemli pozisyonlarda görev aldı.

1995'te Tuğgeneral rütbesine terfi etti ve bu rütbede çeşitli kritik görevleri üstlendi. 1999'da Tümgeneral, 2003'te Korgeneral rütbesine yükseldi. Bu süreçte Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı, Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı gibi önemli görevleri üstlendi.

2007'de Orgeneral rütbesine terfi eden Berk, 3. Ordu Komutanlığı ve sonrasında Eğitim ve Doktrin Komutanlığı gibi kritik pozisyonlarda bulundu. 2011 yılında emekli olmasının ardından siyasi arenada yer aldı ve Vatan Partisi'ne üye oldu.

Bu kararını, "Gerçek Türk milliyetçilerinin bir araya geldiği, ülkenin yönetimine talip olduğu için Vatan Partisi'nde olduğum" ifadeleriyle açıkladı. Çok iyi Rusça bilmektedir.

Ayrıca, Haziran 2020'de 'HDP kapatılsın' başlıklı bildiriye imza atan isimler arasında yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler