Büyük İstanbul Depreminin Etkileyeceği İller

Büyük İstanbul Depreminin Etkileyeceği İller

Deprem Türkiye'nin gerçeği olarak uzun zamandır etkisini gösteren bir doğal afettir. 1999 yılındaki unutulmayan Gölcük depreminde en fazla etkilenen iller arasında...

Deprem Türkiye'nin gerçeği olarak uzun zamandır etkisini gösteren bir doğal afettir. 1999 yılındaki unutulmayan Gölcük depreminde en fazla etkilenen iller arasında İstanbul'da geliyordu. Marmara Denizine kıyısı olan birçok ili etkileyen depremin üzerinden geçen zaman ise bir hayli fazladır. Bu olası büyük İstanbul depremi ise Gölcük depreminden sonraki 30 yıl içinde bekleniyor.

Aktif fay hatlarıyla çevrili bulunan Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl kadar kısa bir sürede kırılma yaşaması beklenen bir fay hattının olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmişti. İstanbul başta olmak üzere etkilenecek iller arasında Çanakkale, Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Bursa geliyor.

Deprem İçin Zaman Daralıyor

Büyük İstanbul depreminin olacağı ifade edilen fay hattındaki enerjinin uzun zamandır kırılmadığı ve bu yüzden enerji yükünün de fazla olduğu detaylı araştırmalar sonucunda elde edildi. 1999 depreminin ardından 30 yıl içinde olması beklenen İstanbul depreminde geçen zaman göz önüne alındığında zamanın giderek daraldığı açıkça görülüyor. Marmara Denizine kıyısı bulunan birçok şehri de tehdit eden deprem için uzmanlar hazırlık yapılması gerektiğini her defasında dile getirmeye devam ediyor.

İstanbul ilinin fazla etkileneceğine yönelik söylemlerde ise öncellikle nüfus fazlalığı ve yapıların sağlamlık açısından eksik yönleri gösteriliyor. 1999 depreminin üzerinden 23 sene geçti ve uzmanlara göre 30 yıl içinde hareketlenmesi beklenen fay hattının da zamanının daraldığı ifade ediliyor. Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük kenti olan İstanbul için korkutan uyarılar uzun zamandır yapılmaya devam ediyor.

En Büyük Etki İstanbul'da Bekleniyor

Ülkemiz adeta fay hatlarıyla örülü bir coğrafyada bulunuyor. Aktif olarak bulunan bu fay hatlarının uzun zamandır sessiz kalanları uzmanları korkutmayı başarıyor. Olası İstanbul depreminde de aşırı bir enerji boşalması ve bu yüzden yıkıcı etkininde fazla olacağı öngörülüyor. Marmara Bölgesinin ve ülkemizin en önemli şehirleri arasında başta gelen İstanbul için deprem uyarısı uzun yıllardır yapılmaya devam ediyor. İstanbul dışında ise Marmara Bölgesinde bulunan birçok ilin beklenen büyük depremde hasar görmesi öngörülüyor. Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesinde deprem hazırlığının hızlı bir şekilde tamamlanması umuluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler