Yunanistan'dan Antalya'ya uzanan elma yağı
Antalya'nın Demre ilçesinde yıllardır, birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen elma yağı üretiliyor. Elma yağının üretim yöntemini, yıllar önce Yunanistan'dan göç eden bir kişinin ilk olarak uyguladığı ifade ediliyor.
Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Çevreli Mahallesi'nde yıllardır, birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen elma yağı üretiliyor. Elma yağının üretim yöntemini, yıllar önce Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan göç eden bir kişinin ilk olarak uyguladığı ifade ediliyor.
Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Çevreli Mahallesi'nde elma yağı üretimi yapılıyor. Üretim yöntemini yıllar önce Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan göç eden Mehmet Onaran'ın ilk olarak uyguladığı biliniyor. Bu nedenle halk arasında elma yağına "Midilli yağı" da deniyor. Bölgede yaşayan Mucuk ailesi 50 yıldır Çevreli Mahallesi'nde elma yağı üretiyor. Mehmet Mucuk (82), eşi Hatice Mucuk (73) ve oğlu Necdet Mucuk (50), elma yağı üretimini büyük bir dikkatle yapıyor.
İşte yağın yapım hikayesi
Doğadan toplanan çalba otu, biri aşağıda, diğeri yukarıda, iki kazana dolduruluyor. Kazanlara doldurulan çalba otu, ayakla çiğneniyor. Biraz su ile ıslatılıyor. İki kazan üst üste kapatılıyor. İki kazanın arası kırmızı ve özlü çamurla hava almaması için sıvanıyor. Ardından kazanların altındaki ocak yüksek odun ateşinde yakılıyor. Kazanların ikisindeki 150- 160 kilo çalba otunun öz suyu, damıtma ile 2 saatte yüksek ısı altında buharlaşarak, boru ile su dolu havuzdaki borundan geçiyor.
150 KG'DAN 1 KG ELMA YAĞI
Buharlaşan yağ, su dolu havuzdan geçerken sıvılaşarak aşağıdaki musluktan kaba akıyor. Kaba akan sıvıdaki yağ üste çıkarken, su aşağıda kalıyor. Yukarıda kalan elma yağı, fincanla önce büyük şişelere alınıyor. 150 - 160 kilogram çalba otundan yaklaşık 750 gram ile 1 kilo arasında elma yağı çıkıyor. Ardından kazandaki çalba otunun posası çıkarılıyor. Çıkan posa saplarından ayrılarak kilosu ilaç sanayine 4 liradan satılıyor. Elma yağı ise aktarlara, eczanelere kilosu bin liradan satılıyor.
YILDA SADECE 1 AY
Elma yağları aktarlarda ve eczanelerde 10, 20 ve 25 gramlık küçük şişelerde satılıyor. Elma yağı sadece yılın 15 Haziran - 14 Temmuz döneminde üretiliyor. Elma yağı bebeklerin karın ağrısında, gaz sancısında, üşütme, soğuk algınlığı, grip gibi vakalarda kullanılıyor. Nefes darlığına karşı doğal bir mentol olan elma yağı yanıklarda anında uygulanırsa yanan bölgenin enfeksiyon kapmasının da önüne geçiyor.
AİLE BİREYLERİ "MUCİZE" DİYOR
Yaşına rağmen elma yağı üretmekten vazgeçmeyen Mehmet Mucuk, "50 yıldır ben bu elma yağını çıkarıyorum. Millete şifa dağıtıyorum" dedi.
Ailesiyle elma yağı üreten Necdet Mucuk, "Bu tesislerde çıkardığımız elma yağı. Bu doğadan gelen bir mucize. Doğadan izinle toplattığımız ada çaylarını, bu tesislerde 150- 160 kilo çalba otundan 750 gram ile 1 kilo arasında yağ elde ederek bunu halkımıza sunuyoruz. Bu bizim kültürümüz. Bunu yaşatmak için çalışıyoruz. Bu insanlar için mucize sağlık kaynağı" ifadesini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.