Türkiye Nükleer Enerjiden Elektrik Enerji Üretecek 2028 Yılını Bekleyin
Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışan işçilerle bir bayram yemeği düzenledi ve bayramlaşma programına katıldı.
Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışan işçilerle bir bayram yemeği düzenledi ve bayramlaşma programına katıldı. Burada yaptığı açıklamada Türkiye'nin son 21 yılda enerji alanında Cumhurbaşkanı liderliğinde büyük bir ilerleme kaydettiğini vurguladı. Enerji üretiminin üç katına çıkarıldığını belirtti. Bakan Bayraktar enerji devriminin yeni bir aşamasına geçildiğini söyledi ve milli enerji ve maden politikaları içinde nükleer enerjinin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
İLK ADIM ATILDI
Akkuyu Nükleer Santrali'nin Türkiye'nin nükleer enerji programındaki ilk örnek olduğunu ve projenin büyük bir hızla ilerlediğini dile getirdi. 2028'e kadar tüm proje sürecini tamamlayarak yılda birer reaktörü devreye almayı hedeflediklerini ifade etti. Bu proje Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak ve karbonsuz enerji üretilerek çevre açısından önemli katkı sağlayacaktı. Bakan ayrıca ikinci ve üçüncü nükleer santral projelerini de hızlı bir şekilde devreye almak istediklerini ve nükleer enerji programının Türkiye'nin enerji çeşitliliği ve enerji arz güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti. Bu projenin Türkiye'nin enerji ekosistemine insan kaynağı yetiştirilmesine ve istihdama önemli bir katkı sağladığını ifade etti.
TÜRKİYE’DE NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ NEREDE?
Akkuyu Nükleer Santrali projesinin aynı zamanda yerel halktan çalışanların kazanılması ve yerel endüstriye katkı sağlanması açısından da önemli olduğunu belirtti. Yerelde projenin yaklaşık 6,5 milyar dolarlık bir yerel endüstriye katkı sağlayacağını dile getirdi. Bakan Bayraktar'ın bu açıklamalarıyla Türkiye'nin nükleer enerji programının önemine ve gelişimine vurgu yapıldı ve enerji sektöründeki ilerlemenin devam edeceği mesajı verildi. Akkuyu NGS Mersin iline bağlı Büyükeceli köyünde yer almaktadır. Rusya'nın Rosatom şirketi tarafından inşa edilen santral Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğine sahiptir. Proje 4 üniteye sahip olacak ve tamamlandığında toplamda 4.800 megavat kurulu güce sahip olacak. Sinop NGS, Sinop iline bağlı Türkeli ilçesinde inşa edilmektedir. Japonya'nın Mitsubishi Heavy Industries ve Fransa'nın Areva şirketlerinin ortak girişimi olan ATMEA şirketi tarafından inşa edilecek santral 4 üniteden oluşacak ve toplamda 4.480 megavat kurulu güce sahip olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.