Temmuz’da Elektrik Üretmeye Başlayacak

Temmuz’da Elektrik Üretmeye Başlayacak

Ayaş ilçesinde kurulumu tamamlanan Türkiye'nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali Tarım GES Temmuz ayında elektrik üretimine başlayacak.

Ayaş ilçesinde kurulumu tamamlanan Türkiye'nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali Tarım GES Temmuz ayında elektrik üretimine başlayacak. Proje Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi ODTÜ-GÜNAM Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortaklığıyla gerçekleştirilmektedir.

TARIM GES UYGULAMALARI

Tarım GES uygulamaları sınırlı arazisi olan tarımsal alanlarda güneş panelleriyle elektrik üretilerek tarımda verimliliği artırmayı ve çiftçilerin enerji maliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında kullanılan güneş panelleri tamamıyla yerli üreticilerden temin edilmiştir. Tarımsal arazi üzerine kurulan Tarım GES projesinde 6 farklı ürün yetiştirileceği belirtilmektedir. Kontrol amaçlı bir alan oluşturularak Tarım GES ile karşılaştırmalı olarak bitkilerin büyüme ve verimlilik analizleri yapılacaktır. Proje kapsamında kullanılan panellerin yüksekliği 4,5 metreye ulaşarak altından traktör gibi araçların geçebilmesine imkân sağlayacak teknik özelliklere sahiptir. Proje, 1,6 dönüm arazi üzerine kurulu olup 100 kW kapasiteye sahiptir. ODTÜ-GÜNAM tarafından tasarlanan proje, panellerin doğu-batı istikametinde konumlandırılmıştır. Sistemin uzaktan izlenebilir olması elektrik üretimini ve tarımsal verimliliği kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.

TÜRKİYE'NİN İLK AÇIK ALANDA TARIMA ENTEGRE GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ OLAN TARIM GES PROJESİ

Kontrol ve deney alanında yer alan kameralar aracılığıyla tüm veriler izlenebilecektir. Bitkilerin büyüme durumu sulama ihtiyacı gibi veriler detaylı bir şekilde takip edilebilecektir. Proje kapsamında elde edilen tarımsal ürün verilerinin analizleri de Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde gerçekleştirilecektir. Bu bilgiler doğrultusunda Türkiye'nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali olan Tarım GES projesi hem enerji üretimine katkı sağlayacak hem de tarımsal verimlilik ve çiftçilerin maliyetlerini azaltma konusunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere Dünya’da birçok ülke güneşten farklı şekillerde yararlanıyor. Özellikle elektrik enerjisi son zamanlarda temiz enerji olarak kullanılıyor. Doğa dostu güneş enerjisi şimdilerde oldukça popüler diyebilir. Güneş panelleri ile yapılan bu işlem ülkemizde de artık uygulanmaya başlayacak. Temmuz ayı itibariyle elektriği direkt olarak bu şekilde üretmemiz bekleniyor. Proje oldukça rağbet görecek gibi gözüküyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler