Rayiç Bedel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Rayiç Bedel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Rayiç bedel sorgulama yapmak için e-Devlet sitesine girilmelidir. Aynı zamanda belediyenin sayfalarından da sorgulama yapılabilir. Rayiç bedel sorgulama, güncel satış tutarı olarak tanımlanabilir.

Rayiç bedel sorgulama yapmak için e-Devlet sitesine girilmelidir. Aynı zamanda belediyenin sayfalarından da sorgulama yapılabilir. Rayiç bedel sorgulama, güncel satış tutarı olarak tanımlanabilir.

Bir konutun, arsanın güncel satış değeri belirlenerek satışı yapılabilir. Rayiç bedelin önemli işlevleri vardır. Her şeyden önce bir gayrimenkulün değerinin altında bir fiyata satılmasını engeller.

Pazar dengesinin bozulmaması ve aşırı yüksek fiyatlar ortaya çıkmaması için de rayiç bedele bakmak gerekir. Alım-satım süreçlerinde önem arz eden rayiç bedel, sigortalandırma sürecinde de önemlidir. Ayrıca vergilerin belirlenmesinde de mühim bir konudur.

Arz ve talebe, rekabete göre rayiç bedel tutarı belirlenir. Bu sayede mevcut pazarda fiyat ortaya çıkar. Rayiç bedel belli alanlarda kullanılır. Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Emlak vergisi tutarının belirlenmesinde
  • Satış, devir, ipotek ve rehin süreçlerindeki vergilerin belirlenmesi
  • Satış değerinin belirlenmesi
  • Kamulaştırma değerlerinin tespit edilmesi
  • Mahkeme sürecinde bir mülke ilişkin değerin tespit edilmesi
  • Yatırım potansiyelinin tespit edilmesi

Rayiç bedel tespiti, gayrimenkulün bulunduğu belediyeler tarafından tespit edilir. Belediyeler, aynı nitelikteki gayrimenkullere göre rayiç bedel tespiti yapar.

RAYİÇ BEDEL NASIL SORGULANIR?

Rayiç bedel sorgulama işlemleri, e-Devlet’ten yapılabilir. Aynı zamanda belediyelerin internet sitesine girilerek de rayiç bedel sorgulama işlemleri gerçekleştirilir. Rayiç bedeli öğrenen kişiler, alım-satım sürecinde fiyat belirlemesini daha kolay bir şekilde yapabilir.

Rayiç bedel belirlenirken emsal yerlerin fiyatları dikkate alınır. Örneğin, bir evin rayiç bedeli belirlenirken benzer özellikteki evlerin fiyat ortalamasına bakılır. Rayiç bedel, piyasa dengesinin korunması açısından önemlidir.

Rayiç bedel belirlenirken dikkate alınan kriterler şöyledir:

  • Konutların yer aldığı mahalle, sokak
  • Konutların yer aldığı bölgede oluşan arz-talep dengesi
  • Konutların okullara ya da toplu taşıma güzergâhlarına yakın olması halinde rayiç bedeli artar.
  • Sosyal tesisler, alışveriş merkezleri ve parklara olan yakınlık
  • Konutların bulunduğu yerdeki coğrafi koşullar
  • Bina yaşı, konum, özellikleri
  • Arsaların imar durumuna bağlı olarak fiyatı artar.
  • Arsaların şehir merkezine olan mesafesi, rayiç bedel üzerinde etkilidir.
  • Arsaların ulaşım koşulları, rayiç bedeli belirler.

E-DEVLET’TEN RAYİÇ BEDEL SORGULANIR MI?

E-Devlet’ten rayiç bedel sorgulama işlemleri yapılabilir. Yapılması gereken ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girmektir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

1-006.png

Gelen ekranda e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir. Mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ile de sisteme giriş yapılabilir.

2-006.png

Sisteme girmek için ilk olarak kimlik numarası yazılmalıdır.

3-004.png

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

4-005.png

“Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir.

6-006.png

Arama alanına “Rayiç Bedel” yazarak arama yapılabilir.

7-006.png

E-Devlet üzerinden farklı belediyeler için sorgulama yapılabilir. Çıkan belediyeler arasından gayrimenkulün bulunduğu yer seçilmelidir.

8-007.png

Gelen ekranda yer alan bilgilendirme yazısı okunur. Ardından “Devam Et” yazan kısma tıklamak gerekir.

9-008.png

E-Devlet üzerinden “arsa metrekare birim değeri sorgulama” işlemi de yapılabilir. Bunun için ilgili belediyenin sayfasından sorgulama yapılmalıdır. Örneğin, Elazığ Belediyesi için “Elazığ Belediyesi-Arsa Metrekare Birim Değeri Sorgulama” seçeneğine tıklanır.

10-005.png

Gelen kısımda ilk olarak mahalle adı seçilir.

11-006.png

Mahalle adından sonra “Cadde/sokak adı” seçilmelidir.

12-004.png

Yıl seçimi yapıldıktan sonra “Sorgula” yazan kısma tıklanır.

13-004.png

14-004.png

BELEDİYE İNTERNET SİTELERİNDEN RAYİÇ BEDEL ÖĞRENİLİR Mİ?

Belediye internet sitelerinden rayiç bedel sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için ilgili belediyenin sayfasına girilmelidir. Ankara-Çankaya Belediyesi için ebelediye.cankaya.bel.tr adresine giriş yapılmalıdır.

Çankaya Belediyesi sayfasına girdikten sonra ilçe, mahalle, sokak seçimi yapılmalıdır. Yıl seçimi de yapıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır. Rayiç bedel sorgulama yapmak için tüm belediyelerde benzer bir yol izlenir.

15-002.png15-002.png15-002.png15-002.png15-003.png

İstanbul-Kağıthane Belediyesi rayiç bedel sorgulama için https://e-belediye.kagithane.bel.tr/Rayic/Index/ adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ilçe, mahalle, sokak, yıl bilgileri seçilerek sorgulama yapılabilir.

16-001.png

İzmir-Konak Belediyesi için https://www.konak.bel.tr/ebelediye/ArsaRayic/Index?AspxAutoDetectCookieSupport=1 adresine girilmelidir. Mahalle, cadde-sokak gibi bilgiler girilerek sorgulama yapılır.

17-001.png

Tüm belediyeler için benzer şekilde sorgulama yapılabilir. Sorgulama sırasında mahalle, cadde ve sokak bilgileri doğru girilmelidir. Bu sayede hesaplama işlemleri hatasız şekilde yapılır.

Hesaplamanın hatasız olması için yıl, kapı no gibi bilgiler de doğru girilmelidir. Tüm bilgiler doğru girildikten sonra sorgulama ile hatasız bir sonuç elde edilir. Bu sayede rayiç bedel belirlenerek alım ve satıma başlanabilir.

RAYİÇ BEDEL NASIL BELİRLENİR?

Rayiç beden hesaplama işlemi; konut, araç ve arsalar için farklı biçimlerde yapılır. Konut için rayiç bedelin belirlenmesinde; şehir, konum ve farklı özellikler dikkate alınır. Hesaplama için aynı özelliklere sahip üç tane konutun metrekare satış değerinin bulunması gerekir.

Söz konusu üç gayrimenkule ait rayiç bedeller ve metrekare değerleri toplanmalıdır. Toplam rayiç bedel tutarının toplam metrekareye bölünmesi neticesinde, bir metrekarenin rayiç bedeli tespit edilir.

İlgili konutun metrekaresi ile metrekare başına düşen rayiç bedel çarpılır. Bu sayede konutun rayiç bedeli tespit edilir. Arsa için de benzer işlemler yapılır.

Araç rayiç bedelinin hesaplanmasında da benzer işlemler yapılır. Aracın yaşına, kazalarına, motor gücüne göre rayiç bedel belirlenir.

Arsa Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Arsa rayiç bedelinin hesaplanması için benzer özellikleri olan üç arsanın rayiç bedeli dikkate alınır. Satış bedellerinin toplam metrekareye bölünmesi neticesinde arsa rayiç bedeli bulunur. Arsa rayiç bedeli hesaplama için e-Devlet sistemi kullanılabilir.

E-Devlet üzerindeki belediyelerin sayfalarından rayiç bedel hesaplaması yapılabilir. Bunun için ilk olarak belediyenin internet sitesine girilmelidir. Rayiç bedel hesaplaması, üzerinizdeki konutlar, arsalar için yapılır. E-Devlet üzerinden arsa-metrekare birim değeri sorgulama da yapılabilir.

Rayiç bedel hesaplaması yapmak için belediyelere bizzat gidilerek de bilgi alınabilir. Belediye yetkilileri rayiç bedel konusunda bilgi verir. Tapu devri sırasında rayiç bedel belgesinin alınması gerekir.

Satışlar, belirlenen gerçek değer üzerinden değil rayiç bedel üzerinden yapılır. Satış sırasında gerçek bedelin de açıklanması gerekir. Tapu işlemleri sırasında tutarın rayiç bedel altında kalmaması gerekir.

Satış sırasında tapu harcı ödenir. Tapu harcı tutarı, satış bedelinin binde 20’sine denk gelir. Tapu harcını hem satıcının hem de alıcının ödemesi gerekir. Rayiç bedel hesaplama işlemleri yapıldıktan sonra tapu devir aşamasına geçilir.

Rayiç bedeller, yıllara göre farklılaşır. Bu nedenle yüksek tutar ödemek istemeyen alıcılar, mevcut rayiç bedelleri değerlendirmelidir. Rayiç bedelleri, güncel olarak hesaplamakta fayda vardır. Böylece en güncel tutara kolayca ulaşılır.

KONUT RAYİÇ BEDELİ NASIL HESAPLANIR?

Konut rayiç bedelini öğrenmek için e-Devlet üzerinden gerekli işlemler yapılabilir. Konut rayiç bedeli, konutun bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Konutun sahip olduğu özellikler de rayiç bedel tutarının belirlenmesinde etkilidir.

Rayiç bedel tutarı, yıllara göre değişiklik gösterir. Piyasa koşullarına göre rayiç bedel değişebilir. Konutun yaşı ve piyasada oluşan arz-talep dengesi de rayiç bedelde etkilidir. Emlak vergisi, rayiç bedele göre hesaplanır.

Emlak vergisi, taşınmazlar üzerinden ödenir. Emlak vergisi, gayrimenkulün değerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Konut ve araziler için emlak vergisi, rayiç bedel tutarının binde birine denk gelir.

İş yerleri için alınan tutar, rayiç bedelin binde ikisi kadardır. Arsaların rayiç bedelinin binde üçü kadar emlak vergisi ödenir. Büyükşehir belediye sınırları içerisindeki yerlerde bu tutarlar, iki katı olarak uygulanır. Rayiç bedel sorgulama ile mevcut tutar öğrenilir.

antalyahaber.tv9-007.png9-007.png9-007.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler