Plakaya Göre Trafik Cezası Sorgulama

Plakaya Göre Trafik Cezası Sorgulama

Plakaya göre trafik cezası sorgulama için e-Devlet sistemine girilmelidir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından da sorgulama alanına ulaşılabilir. Plakaya göre trafik cezası sorgulama işlemi ile yazılan cezalar öğrenilir.

Plakaya göre trafik cezası sorgulama için e-Devlet sistemine girilmelidir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından da sorgulama alanına ulaşılabilir. Plakaya göre trafik cezası sorgulama işlemi ile yazılan cezalar öğrenilir. 

Trafik cezaları, plakaya ya da şahsa yazılır. Plakaya yazılan cezalardan anında haberiniz olmayabilir. Radar ve kameralar aracılığıyla cezaların uygulanması söz konusu olabilir. Plakanıza yazılan bir ceza olup olmadığını, e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Trafik cezaları, devlete ödenir. Ödeme zamanının geçirilmesi halinde ceza tutarına faiz uygulanır. Bu nedenle cezaların zamanında ödenmesi önemlidir. Plakaya göre yazılan cezaların yanı sıra şahsa yazılan cezalar da e-Devlet’ten sorgulanabilir. 

Cezaların zamanında öğrenilmesi, borcun artmaması açısından önemlidir. Trafik cezaları, farklı nedenlerle yazılabilir. Kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırını aşmak; ceza nedenleri arasında yer alır.  

PLAKAYA GÖRE TRAFİK CEZASI NASIL ÖĞRENİLİR?

Plakaya göre trafik cezasını öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Sorgulama için e-Devlet mobil uygulaması kullanılabilir. Araç sürücülerinin durdurulmasının mümkün olmadığı durumlarda, cezalar plakalar üzerinden yazılır. 

Cezaların plaka üzerinden yazılması nedeniyle bazı araç sahiplerinin cezadan haberi olmaz. Bu nedenle sorgulama işleminin belli zamanlarda yapılmasında fayda vardır. Böylece haberiniz olmadan yazılan cezaları öğrenebilirsiniz. 

e-Devlet üzerinden sadece kendi üzerinize kayıtlı plakalara yazılan cezaları görebilirsiniz. Başkalarına ait araçların cezalarını sorgulamanız mümkün değildir. Cezaların internet üzerinden kolayca sorgulanması, size kolaylık sağlar. Kolayca sorgulama yaparak ödeme işlemlerini zamanında yapabilirsiniz. 

Sorgulama yapabilmek için e-Devlet şifrenizi bilmeniz gerekir. Ayrıca e-imza ve mobil imza kullanılarak da sorgulama yapılabilir. İnternet bankacılığı ve T.C. Kimlik Kartı uygulaması da kullanılabilecek yöntemler arasındadır. 

E-DEVLET’TEN TRAFİK CEZASI SORGULANIR MI?

e-Devlet’ten trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresindeki “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda üst kısımda tüm giriş yöntemleri yer alır. Giriş yöntemleri şunlardır:

  • E-Devlet şifresi

  • Mobil imza

  • Elektronik imza

  • T.C. Kimlik kartı

  • İnternet bankacılığı 

E-Devlet şifresi ile giriş tercih edildiği takdirde ilk olarak kimlik numarası girilmelidir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. 


 

Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alandan işlemlere devam edebilir. 
 

“Giriş Yap” yazan kısımdan işlemlere devam edilmelidir. Arama alanına “Trafik Cezası” yazarak sorgulama yapılır. “Araç plakasına yazılan ceza sorgulama” kısmından cezalar görüntülenebilir. 

E-Devlet üzerinden “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama”  işlemi de yapılır. Böylece sahip olduğunuz araçlara yazılan tüm cezaları öğrenebilirsiniz. 

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TRAFİK CEZASI SORGULANIR MI?

Emniyet Genel Müdürlüğünden trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için egm.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ana sayfada yer alan “İşlemler” seçeneğine tıklanmalıdır. 

Gelen kısımda “Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” seçeneğine tıklanır. 

Sorgulama işlemleri hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler için yapılabilir. “Gerçek Kişi” kısmından gerçek kişilere yazılan cezalar sorgulanabilir. “Tüzel kişi” kısmından ise tüzel kişilere yazan cezaların sorgulaması yapılır.  

Sorgulama neticesinde ceza tutarının ne kadar olduğu anlaşılır. Buna göre vakit kaybetmeden ödeme işlemleri yapılabilir. Ödeme yapmak için de internet kullanılabilir. İnternet bankacılığı üzerinden ödeme yapılabilir. Aynı zamanda mobil bankacılık ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödeme yapılabilir. 

T.C. İLE TRAFİK CEZASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

T.C. ile trafik cezası sorgulama yapılabilir. Bunun için e-Devlet şifresinin de kullanılması gerekir. E-imza ve mobil imza gibi yöntemler kullanılarak e-Devlet sistemine girilebilir. Plakaya göre trafik cezası sorgulama işlemleri neticesinde borç tutarının ne kadar olduğu anlaşılır. 

Trafik cezalarının 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. 15 gün içerisinde ödeme yapılması halinde yüzde 25 oranında indirim yapılır. Ödemeler, bankaların internet şubeleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda PTT şubeleri üzerinden de ödeme yapılabilir. 

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de trafik cezasının ödenmesi mümkündür. Farklı ödeme kanallarının olması sayesinde her zaman rahatlıkla ödeme yapılabilir. Ödemelerin gecikmesi halinde borca faiz uygulanır. 

Trafik cezası sorgulaması da farklı kanallar üzerinden yapılabilir. Vergi dairelerinden hem borç ödeme hem de sorgulama işlemi yapılabilir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğünden de sorgulama gerçekleştirilir. 

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası ödeme işlemi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı sistemi kullanılarak da ödeme yapılabilir. Herkesin kendi bankasının internet bankacılığı sistemini kullanması gerekir. Bankaların mobil uygulamalarından da ödeme yapılabilir. 

Trafik cezası ödeme işlemlerinin 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu süre içerisinde ödeme yapıldığı takdirde %25 indirim uygulanır. Trafik cezası olanlar, zamanında ödeme yapmadığı takdirde borca faiz işler. 

Zamanında yapılmayan ödemeler neticesinde borç tutarı daha da artar. Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde yapılandırma başvurusu yapılabilir. Yürürlükte yapılandırma yasası varsa başvuru yapılabilir.  

Trafik cezaları ödenmeden önce hem plakaya hem de şahsa yazılan cezalar kontrol edilmelidir. Bu sayede tüm cezaların ödenmesi mümkün olur. 

İNTERNET BANKACILIĞINDAN TRAFİK CEZASI ÖDENİR Mİ?

İnternet bankacılığından trafik cezası ödemesi yapılabilir. Bunun için bankanızın internet şubesine girmelisiniz. Bankaların mobil uygulaması üzerinden de ödeme yapılabilir. Örneğin, Ziraat Bankasında hesabınız varsa ziraatbank.com.tr adresine girmelisiniz.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarasını girmelisiniz. Bunun yanı sıra müşteri numarasını kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı şifresi de belirtilen alana girilmelidir. 

Sisteme giriş yapıldıktan sonra sağ alt kısımda yer alan “Menü” seçeneğine tıklanır. 

Buradan “Ödemeler” seçeneğinden işlemlere devam edilir. 

“Trafik ödemeleri/HGS” seçeneği tercih edilmelidir. 

“Trafik cezası” seçeneğinden ceza ödeme alanına ulaşılır. 

Plaka numarası girilerek “Devam” yazan kısma tıklanır. 

Gelen kısımdan ödeme işlemleri yapılabilir. Plakaya yazılan cezalar, sistem üzerinden görüntülenir. Bu sayede eksiksiz şekilde ödeme işlemi tamamlanır. 

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN TRAFİK CEZASI ÖDENİR Mİ?

İnteraktif Vergi Dairesinden trafik cezası ödemesi yapılabilir. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Hızlı Ödeme” kısmından işlem yapılabilir. “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” seçeneği tercih edilmelidir. 

Gelen kısımda “MTV-TPC borç ödeme” ya da “Beyanlı tutanak seri-sıra no ile TPC ödeme” seçeneğine tıklanır. 

Ekranda ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının girilmesi gerekir. Ardından plaka varsa özel plaka bilgisi girilmelidir. Tescil tarihi, sahiplik belge tarihi, girilmesi gereken bilgiler arasındadır. Güvenlik kodu girildikten sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır. 

“Beyanlı tutanak seri-sıra no ile TPC ödeme” seçeneği tercih edilirse ilk olarak kimlik numarası girilir. Ardından ceza tutanağı seri/sıra no girilir. Güvenlik kodu girildikten sonra sorgulama yapılır.

Borç ödemeleri, 02.00-23.45 saatleri arasında yapılmalıdır. Anlaşmalı bankaların kartları aracılığıyla ödemeler yapılabilir. Ödemelerin 15 gün içerisinde yapılması durumunda %25 indirimden yararlanılabilir.

Trafik cezalarının tutarı oldukça yüksektir. Bu nedenle trafik kurallarına uygun olarak hareket etmekte fayda vardır. Ceza türüne göre ödenmesi gereken tutar değişiklik gösterir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 951 TL’dir. 

Hız sınırının yüzde 30’a kadar aşılması halinde de 951 TL ceza uygulanır. %50’den fazla hız sınırı aşılırsa ceza tutarı 4064 TL olur. 

Plakaya göre trafik cezası sorgulama işlemi ile ne kadar ceza ödemesi yapılacağı anlaşılır. Böylece vakit kaybetmeden ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.  

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler