Ne Zaman Emekli Olurum Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ne Zaman Emekli Olurum Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik zamanı sorgulama işlemini e-Devlet’ten yaparak ne zaman emekli olacağınızı öğrenirsiniz. Emeklilik zamanı, sigorta başlangıcına bağlı olarak değişir.

Emeklilik zamanı sorgulama işlemini e-Devlet’ten yaparak ne zaman emekli olacağınızı öğrenirsiniz. Emeklilik zamanı, sigorta başlangıcına bağlı olarak değişir. Emeklilik zamanı sorgulama işlemi neticesinde hangi tarihte gerekli şartların sağlanacağı anlaşılır. 

Emeklilik hakkı, gerekli koşullar sağlandıktan sonra elde edilir. İlk sigortalı olma tarihine bağlı olarak istenilen şartlar değişir. 08.09.1999 öncesi uygulanan şartlar ile bu tarihten sonraki şartlar farklıdır. Ayrıca 20.04.2008 sonrası için de emeklilik şartları farklılık gösterir.

Emeklilik tarihini merak edenler, sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilir. E-Devlet üzerinden yapılacak sorgulama neticesinde emekliliğe ne kadar kaldığı öğrenilir. Normal emeklilik şartlarının yanı sıra kısmi emeklilik şartlarını sağlayanlar da yaşlılık aylığı alabilir.

Emeklilik işlemlerinin başlatılması için SGK’ya başvuru yapılmalıdır. Başvurular yaklaşık olarak bir ay içerisinde sonuçlanır. Başvuruların sonuçlanması ile yaşlılık aylığı ödemeleri başlatılır. Ödemeleri gecikenlere avans ödemesi gibi olanaklar tanınır. 

EMEKLİ OLMA ZAMANI NASIL ÖĞRENİLİR?

Emekli olma zamanını öğrenmek isteyenler, gerekli işlemleri e-Devlet üzerinden yapmalıdır. Emeklilik, uzun yıllar çalışan kişilerin elde etmek istediği önemli bir haktır. Emekli olmak isteyenler, gerekli koşulları ağlayarak başvuru yapabilir. 

Emekli olmak için iş yerinden emeklilik gerekçesi ile ayrılmak gerekir. Dileyenler, emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edebilir. Emekli olma zamanı, kişiye göre değişir. Burada önemli olan sigorta başlangıç tarihidir.

Sigorta başlangıç tarihine göre değişen bir zamanda emekli olunur. Emekli olmak isteyenlerin farklı sigortalılık statülerindeki çalışmaları değerlendirilir. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamındaki çalışmalara göre emekli aylığı belirlenir.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamında emekli maaşı hesaplama yöntemleri farklıdır. Emekli maaşı bağlandıktan sonra ödemeler, aylık olarak yapılır. Ödemeler, SGK’ya bildirilen hesap numarası üzerinden yapılır. 

E-DEVLET’TEN EMEKLİ OLMA TARİHİNE NASIL BAKILIR?

E-Devlet’ten emekli olma tarihine bakmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından ekranda yer alan “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası belirtilen alana girilmelidir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi, belirtilen alana girilmelidir. 

Şifre ve kimlik numarası girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır. 

Gelen kısımda “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanır. 

“Çalışma Hayatım” kısmında 4A, 4B ve 4C için tescil bilgileri yer alır. 

Tescil durumuna göre şu bilgiler görüntülenebilir:

  • Tescil başlangıç tarihi

  • Sorgulama tarihine kadar yapılan prim ödeme gün sayısı

  • Sigortalı olarak çalışmaya başlama tarihi

  • Mevcut yaş bilgisi

  • Toplam sigortalılık süresi

  • Emekli olmak için kalan yaş süresi

  • Emekli olmak için kalan prim ödeme gün sayısı

Ekranda yer alan bilgilerden bugüne kadar ne kadar sigortalılık süresi olduğu anlaşılır. Ayrıca bugüne kadar kaç gün prim ödendiği görüntülenir. 

58 yaş ve 7200 gün koşullarını sağlamak için ne kadar gün daha prim ödenmesi gerektiği belirtilir. Ayrıca yaş şartını sağlamak için ne kadar süre kaldığı gösterilir. 

5400 gün ve 61 yaş koşulunu sağlamak için ne kadar prim ödenmesi gerektiği belirtilir. Ayrıca 61 yaş için ne kadar zaman kaldığı da gösterilir. 

Bugüne kadar yapılan prim ödemelerinin detaylarını görüntülemek için “Çalışan” yazan alana tıklanır. Buradan prime esas kazanç ödemeleri, iş yeri bilgileri öğrenilebilir. 

T.C. İLE EMEKLİLİK ZAMANINA BAKILIR MI?

T.C. ile emeklilik zamanına bakılması mümkündür. Emeklilik zamanı sorgulama işlemi ile emeklilik zamanına ne kadar kaldığı öğrenilebilir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir. 

E-Devlet sistemine girdikten sonra “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanır. Buradan bugüne kadar koşulların ne kadarının sağlandığı anlaşılır. Sorgulama için T.C. kimlik numarası ile e-Devlet şifresi girilmelidir. 

Emeklilik hakkı, sadece sigortalı olarak çalışılması halinde elde edilir. E-Devlet sisteminden bugüne kadar yatırılan sigorta prim bilgileri görüntülenir. Emekli olmak isteyenler, ilk olarak ne kadar maaş alacaklarını hesaplamalıdır.

SGK sisteminden ne kadar maaş alınacağı hesaplanabilir. Maaş miktarı hesaplandıktan sonra ekonomik anlamda değerlendirme yapılmalıdır. Emekli olması halinde geliri düşecek olanlar, emeklilik kararını ileri bir tarihe erteleyebilir.

Emekli maaş miktarı, çalışırken alınan maaşa bağlı olarak değişir. Maaş ne denli yüksekse o kadar yüksek miktarda yaşlılık aylığı verilir. Yaşlılık aylığı miktarı, Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamla yükselir. En düşük emekli maaşı, şu anda 7500 TL’dir. Emekliler, yaşlılık aylığını kestirerek ve çalışmaya devam ederek maaşını artırabilir. 

EMEKLİLİK TARİHİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Emeklilik tarihinin belirlenmesi sürecinde prim ödeme gün sayısı önemlidir. Gerekli prim ödeme gün sayısı şartının hangi tarihte sağlandığı önemlidir. Ancak aynı zamanda sigortalılık süresi ve yaş şartı da sağlanmalıdır. 

Tüm koşullar sağlansa bile sigortalı emeklilik için başvurmadığı sürece işlemler başlatılmaz. İşlemlerin başlaması için sigortalının emeklilik için başvuru yapması gerekir. Emeklilik koşulları, belli tarihlerde yapılan yasa değişiklikleri sonrasında değişmiştir.

08.09.1999 öncesinde ilk defa sigortalı olanlar için farklı koşullar söz konusudur. 1999-2008 arasında ilk defa sigortalı olanlar için farklı şartlar uygulanır. 2008 yılından sonra sigortalı olanlar için uygulanan koşullar farklıdır. 

1999 ÖNCESİ SİGORTALI OLANLAR NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

1999 öncesinde sigortalı olanların emekli olacağı zaman, prim ödeme gün sayısının sağlandığı zamandır. Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş şartı uygulanmaz. 08.09.1999 öncesinde sigorta girişi varsa, en az 5000 gün şartıyla emekli olunabilir. 

Emekli olanların maaş hesaplama işlemleri tamamlandıktan sonra aylıkları bağlanır. Aylık bağlama işlemleri tamamlandıktan sonra maaş ödemeleri başlar. 

1999-2008 ARASI SİGORTALI OLANLAR, NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

1999-2008 yılları arasında sigortalı olanların emekli olacağı zaman, sigorta başlangıç tarihine göre değişir. 08.09.1999-20.04.2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar, gerekli prim ödeme gün sayısını ve yaş şartını sağladıkları tarihte emekli olur. 

2008 SONRASI SİGORTALI OLANLAR, NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

2008 sonrası sigortalı olanların emeklilik zamanı, 7200 günlük prim şartının sağlandığı tarihtir. Aynı zamanda yaş şartı da sağlanmalıdır. 20.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için 5510 Sayılı Kanun hükümleri uygulanır. 

Emeklilik koşulları sağlandıktan sonra emeklilik için başvuru yapılabilir. BAĞ-KUR sigortalılarının emekli olabilmesi için kuruma borcu olmamalıdır. Sigorta prim ödeme gün sayısında bir gün bile eksik olsa emeklilik başvurusu yapılmaz. 

ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Erken emeklilik için yapılması gereken kısmi emeklilik başvurusu yapılabilir. Ayrıca borçlanma ile de erken emeklilik hakkı elde edilebilir. Kadınlar, sigortalı olduktan sonra doğan çocukları için erken emeklilik hakkını kullanabilir. 

Her çocuk için iki yıl borçlanma yapılabilir. En fazla üç çocuğa kadar borçlanma yapılabilir. Toplam borçlanma en fazla 6 yıl olabilir. Erkekler, askerlik süresini borçlanabilir. Askerlik borçlanmasının tamamı borçlanılabilir. 

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Kısmi emekli olmak isteyenler, gerekli şartları sağlamalıdır. 08.09.1999 öncesinde sigortalı olanlar, 3600 günle kısmi emeklilik hakkını kullanabilir. 08.09.1999-20.04.2008 arasında sigortalı olanlar, 4500 gün ve 58-60 yaş şartıyla kısmi emekli olabilir. 

2008 sonrasında kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı 5400 gündür. Yaş şartı yine 58-60 gün olarak uygulanır. Kısmi emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılmalıdır. Emeklilik zamanı sorgulama işlemi ile ne zaman kısmi emeklilik hakkı elde edildiği öğrenilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler