Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaş miktarı sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet’in yanı sıra SGK sistemi üzerinden de maaş bilgisi sorgulanabilir. Emekli maaş miktarı sorgulama işlemi ile mevcut ödenen tutar öğrenilir.

Emekli maaş miktarı sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet’in yanı sıra SGK sistemi üzerinden de maaş bilgisi sorgulanabilir. Emekli maaş miktarı sorgulama işlemi ile mevcut ödenen tutar öğrenilir. Aynı zamanda emekli olunması halinde alınacak ücret de öğrenilir. 

Emekli maaşı, emekliliği hak eden kişilere bağlanır. Sigorta başlangıç tarihine göre değişen süre boyunca prim ödeyenler, yaş şartını sağlayanlar; emekli olabilir. Emekli olmak isteyenlerin sigortalılık süresi şartımı da sağlaması gerekir. 

Emekli maaşı almak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmalıdır. Başvurular, kurum tarafından değerlendirildikten sonra ödemelere başlanır. Emekli maaşının yanı sıra yılda iki defa bayram ikramiyesi de ödenir. 

Emekli olmak isteyenler, emekli maaşının ne kadar olacağını merak eder. Emekli maaşı, çalışırken alınan maaşa göre değişir. Maaş ne kadar yüksekse o kadar fazla emekli maaşı alınır. SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR için maaş hesaplama yöntemleri farklıdır. 

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

Emekli maaşı sorgulama yapmak isteyenler, e-Devlet sistemine girmelidir. SGK üzerinden tahmini maaş hesaplama işlemi yapılabilir. Emekli maaşları, ödenen prim süresine göre değişir. Emekliliği hak ettikten sonra biraz daha çalışarak yüksek aylık alınabilir.

Emekli maaşı, yıllara göre artış gösterir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında emekli maaşlarına zam yapılır. Zam miktarı, ekonomik göstergelere göre değişiklik gösterir. En düşük emekli maaşı 7500 TL’dir. Yapılan zamlarla bu tutar, artırılabilir. 

E-DEVLET’TEN EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet’ten emekli maaşı sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra “Giriş Yap” yazana tıklanır. 

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası belirtilen alana girilmelidir. 

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir. Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alandan işlemlerine devam edebilir. 

Gerekli bilgiler sisteme girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır. 

Sisteme girildikten sonra arama alanına “Emekli maaşı” yazılır. Buradan 4A, 4B ve 4C için farklı seçenekler çıkar. 

“4A emekli aylık bilgisi” kısmından SSK emeklileri aldıkları aylıkları görüntüleyebilir. “4B emekli aylık bilgisi” kısmından BAĞ-KUR emeklileri aylıklarını öğrenebilir. Emekli Sandığı emeklileri, “4C Emekli aylık bilgisi” alanına tıklanmalıdır. 

Sistemden emekli aylık bilgisinin yanı sıra emekli aylığı kesintileri de görüntülenebilir. 

SGK’DAN EMEKLİ MAAŞI SORGULANIR MI?

SGK’dan emekli maaşı sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine girilmelidir. Burada ilk olarak kimlik numarası yazılır. Kimlik numarasından sonra SSK sicil numarası yazılmalıdır. 

Baba adı, nüfus il ve doğum tarihi bilgileri girilmelidir. 

Tüm bilgilerin girilmesinin ardından “Sorgula” yazan alana tıklanır. Bu ekrandan tahmini olarak ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenirsiniz. Bu sayede emekli olma kararını daha kolay şekilde vermeniz mümkün olur. 

Emekli olmak üzere olanlar, sorgulama işlemi yapmalıdır. Maaş miktarı, çalışırken alınan ücret tutarına bağlı olarak belirlenir. Maaşlara yapılan zamlara bağlı olarak tutarlar değişir. Sorgulama işlemleri, e-Devlet mobil uygulaması üzerinden yapılabilir. 

T.C. İLE EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA YAPILIR MI?

T.C. ile emekli maaşı sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için hem T.C. kimlik numarasının hem de e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir. E-imza da e-Devlet sistemine girişler sırasında kullanılabilir. Aynı zamanda mobil imza da sisteme giriş için tercih edilebilecek yöntemler arasındadır. 

Emekli maaşı sorgulama işlemleri için ilk olarak başvuru aşamasının tamamlanması gerekir. Sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak başvuru şartları değişir. Emekli maaş miktarı sorgulama yapıldıktan sonra başvuru aşamasına geçilebilir.

Kadınlar ve erkekler için başvuru koşulları farklıdır. Bazı durumlarda erken emeklilik söz konusu olabilir. 08.09.1999 öncesinde sigortalı olanlar, en az 5000 gün prim ödemesi varsa EYT’den yararlanabilir. EYT kapsamında yaş şartı aranmaz. 

Engelliler, engelli çocuğu olan kadınlar için erken emeklilik hakkı vardır. Borçlanma, yapılandırma gibi haklardan yararlanılarak da emeklilik tarihi öne çekilebilir. Kısmi emeklilik hakkından yararlanarak daha kısa sürede emekli olunabilir. 

EMEKLİ MAAŞI BAŞVURULARI NEREDEN TAKİP EDİLİR?

Emekli maaşı başvurularını takip etmek için DYS sistemine girilmelidir. E-Devlet üzerinden DYS sistemine erişilebilir. Emekli maaşı başvuruları, genellikle takip eden ayda sonuçlanır. SGK’nın yoğunluğuna bağlı olarak emekli maaşı başvurusunun sonuçlanması gecikebilir. 

Emekli maaşı başvurularını takip ederek ne zaman ödeme alacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu sayede maaşınız hesabınıza geçer geçmez parayı alabilirsiniz. Emekli maaşı almak isteyenlerin bir gün bile prim eksiği olmamalıdır. BAĞ-KUR kapsamında olanların kuruma prim borcu olmamalıdır. 

EMEKLİ MAAŞI BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?

Emekli maaşı başvurusunun yapılacağı zaman, tüm şartların sağlandığı tarihtir. Emeklilik başvurusu yapabilmek için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. E-Devlet sistemine e-Devlet şifresi kullanılarak giriş yapılır. Giriş sonrasında ekrandaki “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanır. 

“Çalışma Hayatım” yazan kısımdan giriş yapıldığında 4A, 4B ve 4C için prim ödeme bilgileri görüntülenir. Aynı zamanda sigortalılık süresi, yaş şartları hakkında da ekranda bilgi verilir. 

Gelen ekranda yer alan bilgiler şunlardır:

  • 4A tescil başlangıç tarihi

  • Hizmete  başlama tarihi

  • Prim ödeme gün sayısı

  • Yaş

  • Emeklilik yaşı

  • Kalan yaş

  • Kalan prim gün sayısı

Ekranda yer alan bilgilere göre emeklilik tarihinin ne zaman olduğu öğrenilir. Emekli olmak için kalan yaş ve kalan prim ödeme gün sayısı anlaşılır. Gerekli koşulların sağlanması halinde SGK’ya başvuru yapılabilir. 

Emeklilik başvuruları, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Emeklilik başvurusu yapan kişilerin işten çıkması gerekir. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edilebilir. 

E-DEVLET’TEN EMEKLİ MAAŞI BAŞVURU TAKİBİ YAPILIR MI?

e-Devlet’ten emekli maaşı başvuru takibi yapılabilir. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Ardından arama alanına “DYS” yazılmalıdır. “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” kısmından yapılan başvurular takip edilebilir. 

Gelen kısımda “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanmalıdır. 

İlk olarak emeklilik başvuru yılı seçilmelidir. “Sorgula” yazan alandan işlemlere devam edilir. Böylece emeklilik başvurularının ne aşamada olduğu görüntülenebilir. 

Emekli maaşı başvurularının sorgulanması sayesinde aylıkların ne zaman verileceği öğrenilir. Emeklilik maaşı genellikle bir ay içerisinde bağlanır. Ancak bazen yoğunluk nedeniyle başvuruların sonuçlanması uzun sürebilir. 

Emeklilik başvurularının geç sonuçlanması halinde toplu maaş ödemesi yapılır. Örneğin Nisan ayında maaş alanlar, Mayıs ayında ödemeye hak kazanır. Aylık bağlama işlemi gecikebilir ve ilk ödeme Eylül ayında ya da farklı bir ayda yapılabilir. Eylül ayında ödeme yapılırsa Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül maaşları bir arada ödenir. 

ÖLEN KİŞİNİN EMEKLİ MAAŞI NE OLUR?

Ölen kişinin emekli maaşı, eşine ve çocuklarına kalır. Emekli maaşı alırken ölenlerin yakınlarına, ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı, çalışmayan, çocuğu olmayan eşe %75 oranında bağlanır. Çalışan ya da çocukları olan eşe %50 oranında aylık bağlanır.

Çocuklara da belli oranda aylık bağlanır. Aylık miktarı, sigortalının emekli maaşına göre belirlenir. Ölüm aylığı, erkek çocuklara 18 yaşına kadar verilir. Ancak üniversite okuyan erkek öğrenciler, 25 yaşına kadar aylık alabilir. Kız çocukları evlenene kadar aylık alabilir. 

Emekli maaşı alırken ölen kişinin eşi ya da çocukları, SGK’ya başvuru yapmalıdır. Emekli maaşı miktarı sorgulama ve ölüm aylığı başvuru için e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler