Müftülükten cami için restorasyon talebi

Müftülükten cami için restorasyon talebi

Antalya'da yaklaşık 800 yıllık olduğu ileri sürülen caminin büyük bölümü bakımsızlıktan yıkıldı. Serik İlçe Müftülüğü, çevre temizlemesi yaparak, kayıtlarda adına rastlanmayan caminin restorasyon işlemlerinin yapılmasını istedi.

Antalya'nın Serik ilçesi Aşağıoba Mahallesi'nde bulunan Çingene Boğazı bölgesinde kayıtlarda adına rastlanmayan, ancak yaklaşık 800 yıl önce yapıldığı ileri sürülen caminin büyük bir bölümü bakımsızlıktan yıkıldı. Son yıllarda bahçesinin yabani ot ve çöple kaplandığı, yer yer oluşan çökmeler dolayısıyla kullanılmaz hale gelen cami için Serik İlçe Müftülüğü talepte bulundu. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Serik Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi ilgili kurumlara yazılı başvuru yapan Serik İlçe Müftülüğü, tarihi camiinin çevre temizliğinin yapılarak orijinal haline uygun restorasyon işleminin yapılmasını talep etti.

"TARİHÇİLER CAMİYİ ARAŞTIRMALI"

Caminin ismi ve tarihiyle ilgili olarak da yerel ve ulusal tarihçilerin çalışma yapmasını isteyen Serik İlçe Müftüsü İbrahim Keser, "Ecdad yadigarı, eser kaybolmamalı. Göz göre göre tarihi bir eser yıkılarak bahçesi yaban otlarıyla doldurulmamalı" dedi. Keser, cami için en son 2013 yılında resmi başvuru yaptıklarını hatırlatarak, "Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 1'ci Derecede Arkeolojik Sit sınırları içinde kaldığını ve korunması gereken kültürel varlıklar olarak tescilini yaptı. Yaklaşık 7 yıl sonraki başvurumuz üzerine cami avlusundaki çöp ve diğer yaban otları ile atık malzemelerin Müze Müdürlüğü denetiminde Serik Belediyesi tarafından kaldırılmasına karar verdi. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun istediği rölöve ve restorasyon projelerinin ilgili kurumlarca değerlendirilmesi istendi. Ayrıca camiye ait bahçeyi, bir vatandaşın da haksız şekilde kendi evine kattığı iddiası da yer aldı. İnşallah yakın zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

"YÖRÜKLERİN GÖÇ SIRASINDA İBADET ETTİĞİ CAMİ"

Aşağıoba Muhtarı Mehmet Akın ise 700 ila 800 yıl önce yapıldığını tahmin ettikleri camiyi uzun yıllar Yörüklerin göç sırasında ibadet için kullandıklarını ifade ederek şunları anlattı:

"Aşağıoba köyü sakinleri de çok uzun yıllar önce vakit ve cuma namazları için bu camiye gelirmiş. Eski yapı olduğu için yağmur ve fırtınada su aldığı için zamanla yıkılmalar ile çökmeler başlamış. Büyük bölümü yıkılan camiinin bir kısmı ayakta duruyor. İnşallah restorasyonu yapılır ve bir tarihi daha kurtarırız."

Caminin bahçesini ise bir vatandaşın kendi arazisine kattığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da muhtar "Köylümüzün kendi arazisi. Camide bu vatandaşın bir yıkım yaptığına rastlamadık" dedi.

Müftülükten, camiye! restorasyon talebi

Müftülükten, camiye! restorasyon talebi

Müftülükten, camiye! restorasyon talebi

Müftülükten, camiye! restorasyon talebi

Müftülükten, camiye! restorasyon talebi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler