Koronavirüs, otellerdeki gıda israfını kısmen azalttı

Koronavirüs, otellerdeki gıda israfını kısmen azalttı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yeni normalleşmeyle birlikte faaliyete geçen otellerde uygulanan koronavirüs önlemleri, gıda israfının azalmasında önemli oldu.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yeni normalleşmeyle birlikte faaliyete geçen otellerde uygulanan koronavirüs önlemleri, israfın azalmasında önemli oldu. Önceden tabaklarını kendileri dolduran misafirler, normalleşme döneminde cam bölmeyle kapatılan noktalarda yemeklerini otel görevlilerinden almaya başladı. 

Dünyayı etkisini altına alan koronavirüs (COVID-19) salgınında yeni normalleşme süreciyle birlikte turizm sektöründe konaklama tesisleri açılmaya başladı. Pandemi dönemde turistik tesislerde en önemli konulardan biri, sosyal mesafe. Otellerde tatilcilerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda sosyal mesafe uyarıları dikkati çekerken, tesislerin restoranlarında 'yeni normal' kuralları uygulanıyor.

AÇIK BÜFE UYGULAMASI KALKTI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan 5 yıldızlı otellerde geçen yıllarda uygulanan açık büfe servis yeni normal kurallarıyla birlikte değişikliğe uğradı. Restoranlarda masalardaki örtüler tamamen kaldırılırken, yemek sonrası misafirin masa ve sandalyeleri görevliler tarafından anında dezenfekte ediliyor. Geçen yıllarda yerli ve yabancı turistler büfelerde kendileri istedikleri kadar yemek alırken, süreç içindeki değişen kurallarıyla birlikte yiyeceklere asla dokunamıyorlar. Yemekler, personel tarafından tatilcilere veriliyor.

YEMEKLE TATİLCİ ARASINA CAMLI MESAFE

Manavgat'ta bulunan 5 yıldızlı bir otelin aşçıbaşı Bahri Kurt, "Hem personelimiz hem de misafirlerimiz açısından restoranlardaki bu değişim ilk başlarda oldukça zor oldu. Büfeler tamamen camla kapatıldı ve tatilciler yemeklerden uzaklaştırıldı. Şimdi bizim arkadaşlarımız, misafirlerimiz ne kadar isterse o kadar yemek veriyor. Eskiden olduğu gibi herkesin bütün yiyeceklere, dokunmasının önüne geçildi" dedi.

İSTEĞE GÖRE TABAK HAZIRLANIYOR

Misafirlerin yemeklerini kendilerinin almasına izin vermediklerini belirten aşçıbaşı Kurt, "Bizzat benim şahit olduğum bir olay, bir misafirimiz ısrarla kendisi almak istedi. Ancak biz vermedik. Değişen kurallar bu şekilde. 'Buna biz de alışacağız, siz de alışacaksınız' dedik. Yeni gelen misafirlerimizin ilk başta büfeye konulan camdan dolayı tepkisi oluyor ama sonra onlar da alışıyor. Şimdi misafirlerimiz hangi yemekten ne kadar isterse ondan veriyoruz" diye konuştu.

"ÇOK FAZLA YEMEK İSRAF EDİLİYORDU"

Otelde ailesiyle birlikte tatil yapan Emine Durdu Şahin, israfın azaldığını gözlemlediğini söyleyerek, "Geçen senelerde çok fazla yemek israf ediliyordu. Bu sene yine var ama geçen yıllara göre daha iyi. Masaların üzerinde yemek dolu oluyordu. Bazıları ısırılmış, bırakılmış veya hiç yenmemiş yiyecekler oluyordu. Bu yıl masaların yüzde 20 kadarı böyle ama bu sefer geri kalanı çoğu bitmiş durumda" dedi.

"İSRAF KONUSUNDA DA ÇOK ETKİLİ OLDU"

Geçen hafta evlenen Fatih Doğan - Kübra Koca çifti, balayı için geldikleri otelde uygulanan Covid-19 kurallarından çok memnun olduklarını söyledi. Erciyes Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Dr. Fatih Doğan Koca, daha önce konaklama tesislerinde çok fazla etkinliğe katıldıklarını ve Covid-19 öncesinde özellikle "sosyal mesafe" diye bir uygulamanın olmadığını söyledi. Restoranlarda uygulanan yeni sistemin çok iyi olduğunu belirten Koca, şunları söyledi:

"Restoranlarda herkesin eli yemeklere değmiyor. Personeller maskeli bir şekilde insanlara yemeklerini veriyor. Bu anlamda çok iyi. Bizim insanımız da kimsenin olmadığı zaman "her şeyi alayım" diye bir düşünce var. Özellikle aç geldiğinde tabağı doldurmayı marifet zannediyorlar. Ama şimdi garsondan veya servis elemanından istediğimizde yiyebileceğimiz ölçüde istiyoruz. Mesela, 2 dilimse 2 dilim, 3 dilimse 3 dilim alıyoruz. Ama açık büfe olduğu zaman tabağı her geçen dolduruyordu. Özellikle israf konusunda da çok etkili oldu. Yiyeceğimiz kadarını istiyoruz. Mesela şimdi gittiğinizde "bana 3 tane balık ver" diyemezsiniz. Ama önceden 3 balığı tabağa alıyordunuz."

Matematik öğretmeni Kübra Koca da yeni dönemde özellikle sosyal mesafe hijyen konusunda yapılanların çok iyi olduğunu söyledi.

Koronavirüs, otellerdeki gıda israfını kısmen azalttı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler