Kiralardaki Fahiş Artışa Kiracılardan Işıklı Protesto!
Son dönemde açıklanan enflasyon rakamları ve artan fiyatlarla beraber kiralardaki artış, kiracıları çileden çıkardı. Yurdun dört bir yanında gelen görüntüler arasında Antalya'da da vatandaşlar artan kiraları ışıklı protesto etti. İşte ayrıntılar...
Mayıs ayı enflasyon rakamlarının ardından kiralardaki artış devam ediyor. Kiracıların artan rakamlara karşı balkon ışıklarını açıp kapaması ile gerçekleştirdikleri protesto birçok yerde gerçekleşti.
EV KİRALARI ARTTIKÇA TAHLİYE DAVALARI ARTTI!
Konutlarda yüksek kira oranları kiracılar için ödeme zorluğu yaşatıyor. Türkiye'de düşük ve orta gelirli vatandaşlar için yeni ev almak ise adeta bir hayal. Yüksek konut fiyatları ve borçlanma maliyetleri her geçen gün ev alma umudunu azaltıyor. Ülke genelinde son yılda kiralar 6 kat artış gösterdi. Büyük şehirlerdeki kira oranları daha fazla artış gösteriyor. Antalya'da da birçok şehirde olduğu gibi kira sorunlarının her geçen gün artması, kiracı ve ev sahiplerine makul olmayan kiralar nedeniyle dava açılmasıyla sonuçlanıyor.
Türkiye'nin en çok konuşulan şehirlerinden biri haline gelen Antalya’da kiralara tepki her gün artış gösteriyor. Antalya Kiracı Dayanışma Platformu üyeleri ise dün akşam saat 21:00'de sosyal medya gruplarında bir araya gelerek Türkiye genelinde kira fiyatlarını protesto etti. Türkiye'nin dört bir yanından kiracılar, son dönemde ortaya çıkan kira artışlarına karşılık balkon ışıklarını beş dakikalığına kapatarak protestoda bulundu.
"MAAŞLARIMIZIN TAMAMINI KİRAYA VERMEK İSTEMİYORUZ"
Antalya Kiracı Dayanışma Platformu kurucu üyelerinden Seda Kul, "Kiracıların, dar gelirli vatandaşların ne sabrı ne de yaşayacak ve nefes alacak, çocuklarını güldürecek parası kalmadı. Maaşlarımızın tamamını kiraya vermek istemiyoruz, geleceğimize sahip çıkmak için yasa istiyoruz. Bizi yönetenler bizi görsün, duysun diye sürekli bu konuyu dile getiriyoruz fakat kimsenin bize gerçekten çözüm getirdiği yok. Videolarda görüldüğü üzere şuan Türkiye'nin her yerinde insanlar barınamadığını belirtiyor." diyerek artan kira oranlarının geçim standardını aştığına dikkat çekti.
"DAR GELİRLİ VATANDAŞLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR"
Türkiye Geneli Kiracılar Dayanışması Platformu kurucu üyelerinden Cengiz Kul, "Yüksek kiralar ile boğuşan biz dar gelirli asgari ücret ile çalışan, emekli öğrenci ve memur kesimin çok derinden etkileyen barınma sorununu tarihte hiç bu kadar artmamıştı. Bir evin kirası, asgari ücretin hiçbir zaman üzerinde değildi. Artık gün geçtikçe insanlar sokağa atılmaya ve her gün yeni bir dram, yeni bir olay yaşanmaya başladı. Aldığımız maaş belli iken istenilen kira fiyatları tüm Türkiye genelinde artık yaşanılamaz bir hal aldı. Görüyorum ki dar gelirli vatandaş göz ardı ediliyor. Türk halkı göz ardı edilemez. Biz Türk halkı olarak devletimizin sonuna kadar yanındayız. Sesimizi duyurmak için 24 Haziran saat 21.00’de lambaları kapatıp açtık. Bizler eylemimizi Türkiye genelinde gerçekleştirdik.” dedi.
"SÖZLEŞMELER EMLAK TERÖRÜNE BIRAKILMAMALI"
Cengiz kul sözlerine devam ederek, “Biz kiracılar ev sahiplerinin malına çökmüyoruz. Kirasını ödüyor ve evine bakıyoruz. Ama fırsatçı ev sahipleri, biz kiracılara gün geçtikçe zulmü attırıyor. Dar gelirli vatandaşlar olarak geleceğimiz olan çocuklarımızın beslenmelerine yetişemezken bu yüksek kiralar artık tahammül edilemez bir hal aldı. Buradan hükümetimize sesleniyoruz, %25 biz kiracılar için çözüm değil. Ev sahipleri ile resmen karşı karşıya gelmemize vesiledir.” İfadelerinde bulundu. Konu ile ilgili yasaların çıkması ile ilgili Cengiz Kul,
“Çözüm olarak tahliye taahhüdü bütünüyle kaldırılmalı. Ev sahibi ve kiracı mahkemeleri bir süre askıya alınmalı ve il, ilçe belediyelerde kira tespit komisyonu kurulmalı. Rayiç bedel ile asgari ücret üzerinden alt ve üst taban uygulanmalı. Sözleşmeler emlak terörüne bırakılmamalı ve e-Devlet üzerinden yapılmalıdır. Artık kiracıların dayanacak gücü kalmadı. Yasalaşmasını bekliyoruz. Kiracılar Dayanışması Platformu olarak takibini yaptığımız, yapmadığımız bu olaylara son verilmeli. Anayasal hak olan barınma hakkımız sağlanmalı ve gereken ne ise yapılmalıdır.” ifadelerinde bulundu.
YÜZDE 25’LİK SINIRIN UZATILMASI GÜNDEMDE
Yüksek kira artışı, ev sahiplerini ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Ev sahiplerinin yüksek kira talep etmesi üzerine kiracılarla karşı karşıya geldiler. Kirayı yüzde 25'lik kira artış sınırının üzerine çıkarmak isteyen ve kiracıyı ikna edemeyen ev sahipleri tahliye ile karşı karşıya. Makul olmayan kira artışlarında caydırıcı cezaların getirilmesi ve yüzde 25'lik artış sınırının uzatılması gündeme geldi. Uzmanlar, sorunun çözümü için caydırıcı cezalara ve yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tüm Ticari Gayrimenkul Danışmanları Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Koçak, yüzde 25'lik kira artışı sınırının uygulanmaması nedeniyle artan tahliyelere dikkat çekti. Koçak, “Son 1 yıldır kira artışlarında ciddi bir artış söz konusu. Bunun ana nedeni enflasyon. Enflasyonun yüksek olması her şeyde olduğu gibi konut kiralarında da ciddi artışa sebep oldu.Yüzde 25 kira artış sınırlaması vardı, çok fazla uygulanamadı. Mülk sahipleri ve kiracılar arasında tahliye davalarınca ciddi bir artış oldu. Fiyatların artması ile ilgili birçok sebep var. Enflasyon başlıca sebep ama göç durumunda talebin artması, deprem sonrası artan konut ihtiyacı, artan nüfus da kira fiyatlarının artmasının sebeplerindendir.
Satılık konut fiyatlarının çok artması ve krediye ulaşma da zorluk yaşanması vatandaşları kiralık evlere yönlendiriyor. Bu yönde gelen talepler de kiraların artmasında bir etmen oluyor. Bu unsurlar çözüldüğü takdirde fiyatların da normalleşmesi mümkün olacaktır. Mevcut kiralara sınırlamanın yanında yeniden kiralamalarda da fiyatlara sınırlama gelmesi gerekiyor. Yüksek kira talep eden ev sahipleri kiracıya bunu kabul ettiremeyince tahliye davası açıyor.Tahliye davaları sorunları daha fazla artırıyor. Ev sahibi kendi oturacaksa kiracıyı tahliye ettirebilir. Bina kentsel dönüşüme girecekse kiracı tahliye ettirilebilir. Eğer ev sahibi ‘ben oturacağım’ diyerek tahliye talep ediyorsa 3 yıl boyunca yeniden kiralayamaz. Mülk sahibi bunu talep ediyorsa kiracı mutlaka noter onaylı yazılı belge istemelidir. Denetim mekanizmalarının artırılması gerekiyor” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.