Kira Mağdurlarından Antalya’da Eylem

Kira Mağdurlarından Antalya’da Eylem

“Kiracılar Dayanışması” adı altında bir araya gelen kiracılar, Antalya’da düzenledikleri eylemde tepkilerini dile getirdi.

“Kiracılar Dayanışması” adı altında bir araya gelen kiracılar, Antalya’da düzenledikleri eylemde tepkilerini dile getirdi. “Barınmak Anayasal haktır. Hakkımız elimizden alınamaz.” sloganlı pankart altında açıklama yapan Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Burcu Özer, “Kendi ülkemizde mülteciden beter durumdayız. Büyük bir barınma krizi yaşanıyor. İvedilikle çözüm bulunmalı.” dedi. 

Antalya, başta Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) raporu olmak üzere birçok araştırmada kiraların en çok artış yaşandığı il konumunda. Özellikle de Rusya ile Ukrayna savaşının başlaması sonrası Antalya’da çok sayıda yabancı göç etmiş, konut alımı ve kiralamasında bulunmuştu. Yaşanan kira artışları sonrası sosyal medya üzerinden kurulan Kiracılar Dayanışması Platformu, yükselen fiyatları protesto etmek amacıyla şehir merkezindeki Attalos Heykeli önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

BARINMAK ANAYASAL HAKTIR

“Barınmak Anayasal haktır. Hakkımız elimizden alınamaz” yazılı pankart açan Kiracılar Dayanışması Platformu üyeleri, “Kiracılar sokakta yetkililer nerede?” ve “Yabancılara toprak satışı durdurulsun.” sloganları attı. Antalya’da çok sayıda kiracının mağdur edildiğini ve yetkililerin önlem almadığını dile getiren Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Burcu Özer, “Türkiye’de Anayasa’nın 5. maddesinde barınma ihtiyacı devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmış, 35. maddesinde ise mülkiyet hakkının kamu yararı amacı ile sınırlandırılabileceği belirtilmiştir.” dedi.

SINIFLANDIRMA YÖNTEMİ TALEBİ

Kira kontrolü için dünya geneli “Sınıflandırma Yöntemi”nin uygulandığını ve benzerinin Antalya başta olmak üzere Türkiye’ye yayılmasının gerektiğini belirten platformu sözcüsü Özer, “Bu yöntemde benzer özelliklere sahip konutlara uygulanabilecek en yüksek kira bedelinin ve bu kira bedellerine uygulanacak artış oranları kanun ile belirleniyor. Bu konudaki ilk uygulamalarda kira bedeli belli bir yıla göre sabitlenirken, daha sonraki uygulamalarda belirli bir artış oranı ‘enflasyon gibi’ dikkate alınarak bedelin belirlenmesi esas alınıyor. Yöntem sayesinde taşınmazlara uygulanan kira sınırlandırılıyor. Ve benzer özellikli taşınmazlar grup olarak değerlendiriliyor” ifadesini kullandı.

“KENDİ ÜLKEMİZDE MÜLTECİDEN BETERİZ”

Devletin başta emlakçılar için bir kontrol sisteminin getirmesi gerektiğine vurgu yapan Kiracılar Dayanışması Platformu Sözcüsü Özer, “Türk vatandaşı olan yabancıların birden fazla konut alımı engellenmeli. Toprak satışına izin verilmemeli. Antalya’da hiçbir yetkili harekete geçmiyor. Türk halkı bu kadar mağdur edildi? Kendi ülkemizde mülteciden beter durumdayız. Büyük bir barınma krizi yaşanıyor. Bu işe ivedilikle çözüm bulunmalı.” diye konuştu. 

Platform üyeleri, basın açıklamasının ardından alkış ve sloganlarla eylemlerine son verdi.

HABER: Çağrı YILDIRIM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler