Kamu Çalışanları Emekli Olmak İstemiyor

Kamu Çalışanları Emekli Olmak İstemiyor

Son dönemde Türkiye'de kamu çalışanları arasında büyük önem taşıyan iki konu ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar EYT meselesidir.

Son dönemde Türkiye'de kamu çalışanları arasında büyük önem taşıyan iki konu ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar EYT meselesidir. 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesi uzun süredir beklenen bir adım olarak memurlar arasında memnuniyetle karşılandı. Özellikle öğretmenler polis hemşire ve din görevlileri gibi meslek grupları emekli ikramiyelerine doğrudan etkisi nedeniyle bu düzenlemeyi yakından takip etti. Yüksek ek gösterge ile emeklilik ikramiyelerinin artması birçok kişinin bu yıl içerisinde emekliliğe yönelmesine neden olması bekleniyordu. Yeni düzenlemeler ile yapılması planlanan emeklilik seçenekleri özellikle memurlar için önem kazanıyor.


EYT MEMURLARI MUTLU ETMEDİ


Diğer yandan 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT düzenlemesi emeklilik sürecini etkileyen diğer bir önemli adımdı. EYT düzenlemesi ile yaş sınırının kaldırılması, emekli olma hakkını elde etmiş olmasına rağmen yaş şartını henüz tamamlamamış birçok kişi için büyük bir umut kaynağı oldu. Kamu çalışanlarından yaklaşık 600 bin kişinin EYT'li olduğu tahmin edilmesine rağmen emeklilik başvurularının beklenenin altında kalması bu kesimin tercihlerini yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Emeklilik süreçlerinde dikkat çeken diğer bir nokta ise ödenen emekli ikramiyeleri oldu. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde emekli ikramiyeleri için bütçeden toplam 18.6 milyar lira aktarıldı. Özellikle öğretmenlerin normal emeklilik işlemlerini gerçekleştirdiği dönemde yapılan seyyanen zam ile maaş katsayılarına yansıtılmaması, bazı memurların emeklilik başvurularını bir süre ertelemesine neden oluyor.


YENİ KARARLAR EMEKLİ KARARLARINI ETKİLİYOR


Maaşlara yapılan zamların etkisiyle gerçekleşen artışlar göz önünde bulundurulduğunda ikramiyelerdeki reel artışın beklentilerin altında kaldığı görüldü. Özellikle öğretmenlerin normal emeklilik işlemlerinin gerçekleştiği dönemde yapılan seyyanen zammın maaş katsayılarına yansıtılmaması, bazı memurların emeklilik başvurularını bir süre ertelemesine neden oldu. Gelecekteki toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanları için maaş zammının emekli aylıklarına yansıtılması konusunda önemli bir adım olacağı tahmin ediliyor. Bu dönemde kamu çalışanlarının emeklilik süreçleri ve ekonomik beklentileri yakından takip edilmeye devam edecek ve kamu politikaları doğrultusunda yapılan düzenlemeler çalışanların emeklilik kararlarını etkilemeye devam edecektir.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler