İnternetten Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?
İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemleri yapılabilir. Bunun için hazır beyan sistemine girilmelidir. İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemi yapılarak zamanında ödeme kolayca yapılır.
İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemleri yapılabilir. Bunun için hazır beyan sistemine girilmelidir. İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemi yapılarak zamanında ödeme kolayca yapılır. Kira gelir vergisinin yıl içerisinde belirtilen zamanlarda ödenmesi gerekir.
Kira gelir vergisi, kira geliri elde edilen gayrimenkuller için ödenmelidir. Kira geliri elde edilen gayrimenkullerin belli bir tutarı, vergiden istisnadır. İstisna tutarı vergiden düşülür. İstisna tutarının hesaplanması için kira gelir beyannamesi verilmelidir.
Kira gelir vergisi ödemelerinin hesaplanması için ödemelerin bankadan alınması gerekir. Kira gelirlerini eksik beyan eden ya da beyan etmeyenler, ceza ödemek zorundadır. Kira gelir vergisi beyannamesi zamanında verilmelidir.
İnternet üzerinden kira gelir beyanname ve vergi ödeme işlemleri kolayca yapılır. Bunun yanı sıra vergi dairelerine gidilerek de ödeme işlemleri gerçekleştirilir. İnteraktif vergi dairesinden ödemelerin yapılması mümkündür.
KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?
Kira gelir vergisi, mesken ve mülk üzerinden gelir elde edenler tarafından ödenmelidir. Kira gelir vergisinin ödenmesi için gelir beyannameleri doldurulmalıdır. Beyan işlemleri, vergi dairelerine yapılır.
Kira gelir vergisinin hesaplanması için beyanname doldurma işlemleri tamamlanmalıdır. Gelir beyannameleri, yılın ilk ayı içerisinde verilir. Kira gelirlerinin beyan edilmesi için hazır beyan sistemi çıkarılmıştır. Böylece internet üzerinden işlemler, kolay bir şekilde yapılır.
Kira gelirleri, beyannameye eklenmelidir. Gayrimenkulün adres bilgileri, gelir tutarı; beyannamede yer alır. Beyannameye gerekli tüm bilgiler girildikten sonra hesaplama yapılır. Hesaplama sonucuna göre istisna tutarı bulunur. İstisna tutarı, 2023 yılı için 21 bin TL’dir.
Elektronik beyanname verme yetkisi mali müşavirlere aittir. Mali müşavirler tarafından işlemlerin takip edilmesi, olası aksaklıkların engellenmesi bakımından önemlidir. Kira gelir vergisinin ödenme tarihi Mart ve Temmuz aylarıdır. Ödeme işleminden önce beyanname verilmelidir.
KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDER?
Kira gelir vergisi ödemesi yapması gerekenler, yıllık 21 bin TL’den fazla gelir elde edenlerdir. Bu tutarın altında kira geliri elde edenlerin kira gelir vergisi ödemesine gerek yoktur. Kira beyanı yapıldıktan sonra vergi ödeme aşamasına geçilmelidir.
Kira gelir vergisi tutarı, elde edilen gelir miktarına göre belirlenir. Ödenecek tutarın belirlenmesi için hesaplama işlemi yapılmalıdır. Hesaplama işlemi, hazır beyan sistemi üzerinden yapılabilir.
Kira gelir vergisi ödemeleri; konut, iş yeri, arazi gibi yerler için ödenir. Ödemeler, yıllık olarak yapılır. Kira gelirleri sona erdikten sonra üzerinden vergi alınmaz. Kira getirisi sona eren gayrimenkuller, beyannameden çıkarılmalıdır. Kira gelir vergisi tutarı, yıllara göre değişebilir.
Hesaplama işlemleri için “Vergi Hesaplama” yazan alana tıklanır. Buradaki “Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama” seçeneğine tıklanır. Burada yer alan bilgilerden biri gayri safi iratlar toplamıdır. Vergiden istisna edilen tutar belirtilmelidir.
İradın tespit şekli, kalan tutar, istisna dışında kalan tutarlar, safi irat belirtilmelidir. Bu sayede vergi hesaplama işlemleri kolay bir şekilde yapılır.
KİRA GELİR VERGİSİ NE KADARDIR?
Kira gelir vergisi tutarı, elde edilen kira tutarına göre değişiklik gösterir. Giderler, indirimler ve istisnalar hesaplandıktan sonra kalan miktar üzerinden vergi uygulanır. 32 bin TL’ye kadar olan kira gelirlerinde vergi oranı yüzde 15’tir.
Gelirin artması halinde vergi oranı %35’e kadar çıkar. En fazla %40 oranında olacak şekilde vergi uygulanır. Götürü gider üzerinden hesaplama yapılıyorsa iki yıl boyunca gerçek gider yöntemine geçilmesi mümkün değildir.
Kira Gelir Vergisinden İstisna Tutulan Giderler Nelerdir?
Kira gelir vergisinden istisna tutulan giderler düşüldüğünde daha düşük vergi ödenir. İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemi yapılırken istisna tutarı dikkate alınır. Kira gelir vergisinden istisna tutulan giderler, şu şekilde sıralanabilir:
Su, asansör, aydınlatma için yapılan giderler
İdari gider kapsamında olan giderler
Sigorta kapsamında yapılan harcamalar
Kira konusu mal için yapılan borçlara ilişkin faizler
İktisap tutarının %5’lik kısmı
Kiraya söz konusu gayrimenkul için ödenen vergiler, harçlar ve benzeri giderler
Isı yalıtımı için yapılan giderler, enerji tasarrufu için yapılan giderler
Onarım, bakım, idame için yapılan harcamalar
Kendi konutlarını kiraya veren kişilerin oturdukları konutlara ilişkin kira harcamaları
Kira gelir vergisi hesabında yıllık belli bir tutar istisna tutulur. İstisna tutarı, 2023 yılı için 21 bin TL’dir.
KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?
Kira gelir vergisi ödemesi, internetten yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Buradan hazır beyan sistemine erişilebilir. Doğrudan hazır beyan sistemine de erişmek mümkündür.
Elektronik beyannamelerin mali müşavirler tarafından verilmesi gerekir. Elektronik beyanname verildikten sonra kira gelir vergisi ödemeleri kolayca yapılır. Bankaların internet şubesinden ve mobil şubeden de ödeme yapılabilir.
Kira gelir vergisi ödemeleri için sisteme e-Devlet şifresi kullanılarak girilmelidir. Kullanıcı kodu ile de sisteme giriş yapılabilir. E-imza, mobil imza gibi yöntemlerle de sisteme giriş yapılabilir. Hazır beyan sistemine giriş yapıldıktan sonra kredi kartı bilgileri ile ödeme yapılabilir.
T.C. KİMLİK NUMARASI İLE KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?
T.C. kimlik numarası ile kira gelir vergisi ödemeleri, vergi dairelerinden yapılabilir. Kira gelir vergisinin ödenmesi için kimlik numaranızı belirtmeniz yeterlidir. Kimlik numarası belirtildikten sonra kolayca ödeme yapılabilir.
Kira gelir vergisi ödeme tutarları, beyanname verilmesinden sonra hesaplanır. Hatalı ya da eksik beyan yapıldığı tespit edilirse ceza ödemesi yapılması da gerekir.
E-DEVLET’TEN KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?
E-Devlet’ten kira gelir vergisi ödemesi yapılabilir. İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Belirtilen alana kimlik numarası yazılmalıdır. Vergi borcu kimin üzerineyse onun kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılmalıdır.
Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresinin hatasız olarak girilmesine dikkat edilmelidir. Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi unuttum” yazan alandan işlem yapabilir.
Bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Arama alanına “Hazır beyan” yazılarak sorgulama yapılmalıdır. “Hazır Beyan Sisteminden Beyan Edilen Vergiyi Kredi Kartı İle Ödeme” seçeneği tercih edilir.
Gelen kısımda “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklanır.
Gelen kısımda borç bilgileri görüntülenerek ödeme aşamasına geçilebilir.
HAZIR BEYAN SİSTEMİNDEN KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?
Hazır beyan sisteminden kira gelir vergisi ödemesi yapılabilir. Bunun için hazirbeyan.gib.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Sisteme Giriş” yazan alana tıklanır.
Gelen seçenekler arasından kullanıcı kodu ile giriş seçilebilir. Aynı zamanda e-Devlet yöntemiyle giriş yapılabilir. Yabancı kimlik numarası da giriş için kullanılabilir.
Gelen kısımda “Anlaşmalı Banka Kartı-Kredi Kartı İle Ödeme” seçeneği tercih edilmelidir.
İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemleri yapılırken tüm beyanların doğru olmasına dikkat edilmelidir. Kira gelirler, konut ya da iş yeri gibi yapılardan elde edilebilir. Ayrıca arazi, tarla ve arsalardan da gelir elde edilir. Elde edilen gelirlerin yıllık tutarı üzerinden vergi hesabı yapılır.
Elde edilen gelir tutarı arttıkça vergi miktarı da artar. Kira gelir vergisi, yılda iki defa olacak şekilde ödenir. Ödeme yapmayanlar, cezalı olarak vergiyi yatırır. Kira gelir vergisi ödeme kapsamında sadece yıllık 21 bin TL’den fazla kira geliri elde edenler yer alır. İnternetten kira gelir vergisi ödeme işlemi sayesinde vergi dairesine gitmeye gerek kalmaz.
antalyahaber.tv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.