İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

İnternetten Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

İnternetten kira gelir beyannamesi doldurmak için hazır beyan sistemine giriş yapılmalıdır. Hazır beyan sistemi üzerinden gerekli işlemler kolayca yapılır.

İnternetten kira gelir beyannamesi doldurmak için hazır beyan sistemine giriş yapılmalıdır. Hazır beyan sistemi üzerinden gerekli işlemler kolayca yapılır. İnternetten kira gelir beyannamesi doldurmak için sisteme, e-Devlet şifresi kullanılarak giriş yapılmalıdır. 

Kira gelirinin beyan edilmesini sağlayan belge, kira gelir beyannamesi olarak adlandırılır. Beyanname verme zorunluluğu, yıllık belli bir tutarın üzerinden gelir elde edenler için söz konusudur.

Beyanname, 2023 yılında yıllık kira geliri tutarı 21 bin TL üzerinde olanlar tarafından verilir. 2022 yılı için yıllık 9500 TL üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gereklidir. Elde edilen kira gelirine göre vergi tutarı hesaplandıktan sonra vergi dairesine ödeme yapılır.

Bankalardan ve bankaların internet şubelerinden de ödeme yapılır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödeme işlemleri yapılabilir. Kira gelir vergisinin verilmesinin belli bir zamanı vardır. Beyannamenin 1 Mart ve 31 Mart tarihleri arasında verilmesi gerekir. Vergi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayında yapılır. 

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEREDE DOLDURULUR?

Kira gelir beyannamesinin doldurulması için hazır beyan sistemine giriş yapılmalıdır. Buradan kira gelir beyannamesi kolayca doldurulur. Kira gelir beyannamesi sisteminde iletişim bilgileri yer alır. Bilgilerde yanlışlık olması halinde gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. 

Beyannamede kira gelirlerinin hangi gayrimenkullerden elde edildiği belirtilir. Aynı zamanda ne kadar kira geliri elde edildiği de düzenlenir. Yeni bir gayrimenkul üzerinden gelir elde edilmeye başlanmışsa bu gayrimenkul de beyannameye eklenmelidir.

Yeni bir gayrimenkul beyannameye eklenecekse adres bilgilerinin doğru girilmesine dikkat edilmelidir. Bilgiler girildikten sonra sistem üzerinden toplam kira gelirleri otomatik olarak hesaplanır. Kira gelirlerine ortak olan kişiler varsa bunların bilgileri de beyanname sisteminde yer alır. “Ortaklara Ait Bilgiler” kısmından yeni bilgiler görüntülenebilir. 

Beyanname üzerinden kiradaki iş yerlerinin stopaj bilgileri görüntülenebilir. Götürü ve gerçek gider hesaplaması yaparak kira gelirleri hesaplanır. İstisna tutar, istisna sonrası kalan tutarlar ve giderler; sistem üzerinden otomatik olarak hesaplanır. Hesaplama sonrasında vergi tutarı da ortaya çıkar. 

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra beyanname onaylanmalıdır. Alınan taahhuk numarası ile vergi ödemeleri yapılabilir. 

E-DEVLET’TEN KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

E-Devlet’ten kira gelir beyannamesi vermek mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

İlk olarak kimlik numarasının sistemde belirtilen alana girilmesi gerekir. 

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresinin de girilmesi gerekir. 

Bilgilerin sisteme girişi tamamlandıktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda arama alanına “Hazır Beyan” yazılmalıdır. “Hazır Beyan Sisteminden Beyanname Düzenleme” kısmından işlemlere devam edilir. 

Gelen kısımda “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanır. 

Hazır beyanname sistemine giriş yapıldıktan sonra doldurulacak beyanname seçilmelidir. 

Beyannamede yer alan bilgiler eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Beyannamede elde edilen kira gelirlerinin tamamı belirtilir. Yeni kira gelirlerine ait adres bilgileri belirtilmelidir. Tüm bilgiler girildikten ve beyanname onaylandıktan sonra ödeme aşamasına geçilebilir. 

Ödeme için “Anlaşmalı banka kartı-kredi kartı ödeme” kısmından işlem yapılmalıdır. Daha önceki beyanname bilgileri; “Beyanname, Ödeme ve Alındılarım” kısmında görünür. 

HAZIR BEYAN SİSTEMİNDEN KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Hazır beyan sisteminden kira gelir beyannamesi vermek için hazirbeyan.gib.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. “Sisteme Giriş” yazan alana tıklayarak işlemlere devam edilebilir. 

Gelen ekranda kullanıcı kodu ile giriş yapılabilir. Aynı zamanda e-Devlet yöntemi ile de giriş işlemi yapılabilir. Yabancı kimlik numarası ile de giriş işlemi gerçekleştirilebilir. 

Sisteme giriş yapıldıktan sonra kira beyannamesi düzenlenebilir. Kira beyannamesi, eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Beyannamede kira geliri elde edilen tüm gayrimenkuller yer almalıdır. Gayrimenkullerin ortağı varsa belirtilmelidir. 

Kira gelir beyannamesinde bilgilerin hatasız olmasına dikkat edilmelidir. İletişim bilgilerinin gerekli durumlarda güncellenmesi önemlidir. İnternetten kira gelir beyannamesi doldurmak, işlemlerin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. 

Kira gelirleri olanlar, tüm gelirlerini beyan etmek zorundadır. Kira tutarları üzerinden ilk olarak istisna hesaplaması yapılır. İstisna tutarı üzerinden vergi uygulanmaz. Kira geliri olanlar, banka üzerinden tahsilat yapmalıdır.

Kira gelirlerinin yanı sıra diğer gelirlerin de beyan edilmesi gerekir. Bu sayede tüm kazançlar üzerinden vergilendirme yapılır. Vergi ödemeleri, vergi daireleri üzerinden yapılır. Vergi dairelerinin yanı sıra internet üzerinden de ödeme işlemleri gerçekleştirilir.

Gelir vergisi ödeme zamanlarını kaçıranların ceza tutarını da ödemesi gerekir. Bu nedenle ödemelerin geciktirilmemesine dikkat edilmelidir. Vergi tutarları, yıllara göre değişiklik gösterebilir. Güncel tutarlar öğrenildikten sonra ödeme yapılmalıdır. 

KİRA GELİR BEYANNAMESİ VERİLMEMESİ HALİNDE NE OLUR?

Kira gelir beyannamesi verilmemesi durumunda ceza uygulanması söz konusu olur. Kira gelir beyannamesinin düşük gösterilmesi halinde de ceza uygulanır. Kira ödemelerinin banka üzerinden yapılması gerekir. 

Banka üzerinden yapılmayan ödemelerde kira tutarının %5’ine kadar ceza söz konusu olur. Konut sahipleri, cezayı ödemekle yükümlüdür. İş yeri sahiplerinin yanı sıra kiracılar da ceza öder.

Kira gelir beyannamesi verilerek ne kadarlık bir tutarın istisna olacağı öğrenilir. Böylece istisna tutar üzerinden vergi ödenmesine gerek kalmaz. Beyanı yapılmayan ya da eksik şekilde beyan edilen kira gelirlerinden vergi hesabı yapılır. 

Uygulanan vergi zıyaı cezası vergi tutarının bir katına denk gelir. Aylık olarak uygulanan gecikme faizi tutarı %1,40 kadardır. Beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenler, birinci derece usulsüzlük cezasına tabidir. 

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULUR?

Kira gelir beyannamesinin doldurulması sırasında bazı detaylara dikkat edilmelidir. E-Devlet sistemi üzerinden hazır beyan sistemine ulaşılabilir. Hazır beyan sistemine giriş yapılırken e-Devlet şifresi kullanılır. 

E-Devlet şifresinin yanı sıra e-imza ve mobil imza kullanılarak sisteme giriş yapılabilir. Kullanıcı kodu, hazır beyan sistemine girişte kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Kira gelir beyannamesinin belli bir zaman dilimi içerisinde verilmesi önemlidir.

Zamanında verilmeyen beyannameler için ceza uygulanır. Beyannamelere göre vergi hesaplaması yapılır. Belirlenen vergi tutarının zamanında yatırılması gerekir. Kira gelir beyannamesinde kira getirisi olan konutlar, araziler, işyerleri ile bilgiler yer alır. 

Kira gelirinde belli bir tutar, vergiden istisna tutulur. 2023 yılında istisna tutarı 21 bin TL olarak uygulanır. Yıllara göre istisna tutarları değişiklik gösterir. 

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira gelir vergisi hesaplama işlemleri, hazır beyan sisteminden yapılabilir. Bunun için “Vergi Hesaplama” yazan alana tıklanmalıdır. 

Bu kısımda ilk olarak gayri safi iratlar toplamı girilmelidir. Ardından vergiden istisna edilen tutarın girilmesi gerekir. Gerçek ya da götürü şeklinde hesaplama yapılabilir. Giderler, istisna kısım hariç olmak üzere girilmelidir. Safi irat ve kalan tutar da belirtilmelidir. 

Girilmesi gereken diğer bilgiler şu şekildedir:

  • İndirimler

  • Vergiye tabi gelir

  • Hesaplanan gelir vergisi tutarı

  • Kesinti yolu ile ödenen vergiler

  • Ödenecek gelir vergisi miktarı

  • İade edilecek gelir vergisi tutarı

  • Damga vergisi

Hesaplama yapıldıktan sonra belirlenen gelir vergisi tutarı ödenmelidir. Kira gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında ödenmelidir. Birinci taksit tutarının 31 Mart tarihine kadar ödenmesi gerekir. İkinci taksit tutarı, 31 Temmuz’a kadar ödenmelidir. 

Kira gelir vergisinin zamanında ödenmemesi halinde ceza ödemeniz gerekir. Bu nedenle ödemeler geciktirilmemelidir. İnternetten kira gelir beyannamesi doldurmak, ödeme sürecinin kısa sürede tamamlanmasını sağlar. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler