Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz Eylül Dönemi İç Borçlanma Stratejisini Kamuoyuna Duyurdu
Temmuz ayında 94 milyar lira ağustos ayında 96 milyar lira ve eylül ayında 80 milyar lira iç borçlanma planlanmaktadır.
Temmuz ayında 94 milyar lira ağustos ayında 96 milyar lira ve eylül ayında 80 milyar lira iç borçlanma planlanmaktadır. Bakanlık temmuz-eylül döneminde iç borç servisini karşılamak için Temmuzda 141,7 milyar lira ağustosta 141 milyar lira ve Eylülde 72,1 milyar lira iç borç servisi yapmayı hedeflemektedir. Buna karşılık borçlanma tutarları sırasıyla 94 milyar lira 96 milyar lira ve 80 milyar lira olarak belirlenmiştir. Bu dönemde piyasadan 33 milyar lira kamuya satışlardan 1 milyar lira doğrudan satışlardan ise 60 milyar lira olmak üzere temmuz ayında toplam 94 milyar lira iç borçlanma planlanmaktadır.
İÇ BORÇLANMA OLACAĞI AÇIKLANMIŞ OLDU
Ağustosta piyasadan 95 milyar lira kamuya satışlardan 1 milyar lira eylülde ise piyasadan 76,6 milyar lir kamuya satışlardan 3,4 milyar lira iç borçlanma gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Temmuzda 164,5 milyar lira ağustosta 157,3 milyar lira ve Eylülde 92,4 milyar lira iç borç ödemesi yapılması planlanmaktadır. Bu ödemelerin 59,3 milyar lirası dış borç servisinden karşılanacaktır. Hazine'nin iç borçlanma işlemleri genellikle düzenli olarak gerçekleştirilen ihalelerle yapılır. İhalelerde yatırımcılar belirli bir tutarda tahvil veya bono satın almak için teklif verirler. Hazine teklifler arasından en uygun koşulları sunan yatırımcıları seçer ve borçlanmayı gerçekleştirir. İhale sonucunda belirlenen faiz oranı ve tutarlarla borçlanma işlemi tamamlanır.
İÇ BORÇLANMA NASIL YAPILIYOR?
İç borçlanma bir ülkenin kendi sınırları içinde yerleşik kişi ve kuruluşlardan kaynak sağlamak amacıyla borçlanma yöntemidir. Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından iç borçlanma işlemleri yürütülmektedir. İç borçlanma genellikle tahvil ihraçları bono ihracı ve benzeri enstrümanlar aracılığıyla gerçekleştirilir. İç borçlanma işlemlerinin genel adı hazine bonosu ve devlet tahvili ihraçları olarak da bilinir. Hazine iç borçlanma ihtiyacını karşılamak için devlet tahvili ve hazine bonosu gibi borçlanma araçlarını çıkarır ve piyasaya sürer. Bu araçlar yatırımcılar tarafından satın alınarak Hazine'ye kaynak sağlar. İhraç edilen tahviller ve bonolar belirli bir vadeye sahiptir ve faiz getirisi sağlarlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.