GİB Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
GİB borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girmek gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de borç sorgulama yapılabilir. GİB borç sorgulama yapmak, ödemelerin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi açısından önemlidir.
GİB borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girmek gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de borç sorgulama yapılabilir. GİB borç sorgulama yapmak, ödemelerin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi açısından önemlidir.
GİB’in açılımı, Gelir İdaresi Başkanlığıdır. Vergi borçlarının tahsilatı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılır. Vergi borçlarının ödenmesi için belli bir zaman dilimi vardır. Bu zaman dilimine göre ödeme yapılmadığı takdirde borca faiz işler. Aynı zamanda farklı yaptırımlar da söz konusu olabilir.
Şahıslar ve firmalar tarafından ödenmesi gereken vergiler vardır. Araç, konut, arsa arazi sahibi olanlar için de ödenmesi zorunlu vergiler bulunur. Vergi ödemeleri, ilgili vergi daireleri aracılığıyla yapılır. Aynı zamanda internet bankacılığı ve İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla da ödeme yapılabilir.
GİB borçlarının tahsilat süreleri değişiklik gösterir. Ödenecek vergi tutarları, yıllara göre değişiklik gösterir. Yasalarda yapılan değişikliklerle vergi tutarları ve vergilerin alınma sıklığı değişebilir. Aynı zamanda yeni vergiler de getirilebilir.
GİB BORCU NEREDEN ÖĞRENİLİR?
GİB borcunu öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. e-Devlet sisteminin yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi de GİB borcunu sorgulamak için kullanılabilir. Borcunu öğrenenler, ödeme zamanlarını da incelemelidir.
Bazı vergi türleri için ödeme zamanları şu şekildedir:
- Yıllık kurumlar vergisinin Nisan ayının son gününe kadar ödenmesi gerekir.
- Yıllık gelir vergisi, Mart ve Temmuz ayının son gününe kadar ödenmelidir.
- Geçici vergi, birinci dönem ödeme tarihi 17 Mayıs’tır.
- Geçici vergi 2. Dönem ödeme tarihi 17 Ağustos’tur.
- Geçici vergi 3. Dönem ödeme tarihi 17 Kasım’dır.
- Katma değer vergisi beyanname verilen ayın 28’inde ödenmelidir.
- Emlak vergisinin birinci taksitinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenmesi gerekir.
- Emlak vergisi ikinci taksiti Kasım ayında ödenmelidir.
- Motorlu taşıtlar vergisi birinci taksiti Ocak ayı sonunda ödenmelidir.
- Motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti Temmuz ayı sonuna kadar ödenmelidir.
- Çevre ve temizlik vergisi birinci taksiti Mart, Nisan, Mayıs aylarında; ikinci taksit Kasım ayında ödenmelidir.
E-DEVLET’TEN GİB BORCU SORGULANIR MI?
E-Devlet’ten GİB borcunun sorgulanması için e-Devlet sayfasından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
E-Devlet sistemine giriş için ilk olarak kimlik numarası girilir.
Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.
Sisteme giriş için e-imza kullanılabilir. Aynı zamanda mobil imza kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir. Gerekli bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Sisteme giriş için arama alanına “Vergi Borcu” yazılır. “Vergi borcu sorgulama ve ödeme” kısmından sorgulama işlemi yapılabilir.
Sorgulama alanına tıkladıktan sonra gelen ekranda “Sonuç Göster” yazan kısma tıklanır.
Gelen ekranda “Toplam Borçlar” ve “Güncel Borçlar” şeklinde iki seçenek yer alır. Bu seçeneklerden uygun olan tercih edilerek sorgulama yapılır.
Sorgulama neticesinde mevcut vergi borçları öğrenilir. Borç ödemesi yapmak isteyenler, İnteraktif Vergi Dairesine girmelidir.
İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN GİB BORCU SORGULANIR MI?
İnteraktif Vergi Dairesinden GİB borcu sorgulama işlemi yapılabilir. Sisteme giriş için kimlik numarası ya da kullanıcı kodu yazılmalıdır. Ardından şifre bilgisi yazılarak sisteme giriş yapılabilir.
Sisteme giriş için e-Devlet sistemi de kullanılabilir. E-Devlet ile giriş için “e-Devlet şifresi ile giriş” seçeneği tercih edilmelidir.
Sisteme girdiğiniz zaman vadesi gelmiş borçları görebilirsiniz. Henüz vadesi gelmeyen borçlar da bu kısımda görüntülenir. Vergi türüne göre borçlar, ayrı ayrı belirtilir.
GİB borç sorgulama yapmak, borcun gecikmeden ödenmesi açısından faydalıdır. Borcunu ödemek isteyenler, internet bankacılığı sistemini kullanabilir. İnternet bankacılığının yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesinden de ödeme yapılabilir.
Bazı vergi türlerinde taksit olanağı sunulur. Vergi borcu olanların zamanında ödeme yapmaması halinde borç tutarına faiz işlemeye başlar.<h2>GİB BORCU NEREDEN ÖDENİR?
GİB borcunun ödenmesi için internet bankacılığı sistemi kullanılabilir. Aynı zamanda mobil bankacılık sistemi üzerinden de ödeme yapılabilir. Vergi borçlarının ödemesi, doğrudan vergi daireleri üzerinden yapılabilir.
GİB borcu ödemelerinin yapılması için anlaşmalı bankaların kredi kartını kullanmanız gerekir. Kredi kartı kullanarak yapılabilecek ödemeler şunlardır:
- Gelir vergisi
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Trafik cezaları
- Öğrenim ve katkı kredisi borçları
- Pasaport harcı ve değerli kâğıt ödemeleri
- Yapılandırma borçları
- Veraset ve intikal vergisi
- Yurt dışı telefon harcı
Vergi ödemeleri; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’a ait banka kartları ile ödenebilir. Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım bankalarının internet şubesi üzerinden de ödeme yapılabilir. Ödemeler konusunda bilgi almak için VİMER’e ait 189 numarası aranabilir.
İNTERNET BANKACILIĞINDAN GİB BORCU ÖDENİR Mİ?
İnternet bankacılığından GİB borcu ödemek mümkündür. Bunun için bankanızın internet şubesine girmeniz gerekir. Ziraat Bankası internet şubesini kullananlar, ziraatbank.com.tr adresine girmelidir. Bu adrese girdikten sonra “İnternet Şubesi” yazan alana tıklanır.
“İnternet Şubesi” yazan kısımdan ilk olarak kimlik numarası girilir. Kimlik numarasının yanı sıra müşteri numarası kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir. Kimlik numarasından sonra internet bankacılığı şifresi girilmelidir. Ardından “Devam” yazan kısma tıklanır.
Gelen kısımda ilk olarak “Menü” yazan kısma tıklanır.
Menüden “Ödemeler” seçeneği tercih edilmelidir.
“Vergiler ve resmi kurumlar” kısmından vergi ödeme işlemleri yapılır. “Belediye vergileri” kısmından da belediyeye ilişkin ödemeler gerçekleştirilebilir.
İlgili vergi türü seçildikten sonra ödeme aşamasına geçilir.
Tüm bankaların benzer bir ödeme sistemi vardır. Ödeme için ilk olarak ilgili bankanın internet şubesine girilmelidir. Sisteme girildikten sonra “Vergiler” kısmından ödeme yapılabilir.
İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN GİB BORCU NASIL ÖDENİR?
İnteraktif vergi dairesinden GİB borcu ödemesi yapmak için ivd.gib.gov.tr adresine girilmelidir. Sisteme giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. E-Devlet şifresinin yanı sıra İVD şifresi ile de sisteme ulaşılabilir.
Sisteme girdikten sonra “Ödeme ve borç işlemleri” seçeneğine tıklanır.
“Borç ödeme ve detay” kısmından borç durumu sorgulanarak ödeme aşamasına geçilir.
Gelen ekranda ödenmesi gereken borç bilgileri yer alır. Bu sayede ödemeler kolayca yapılır.
GİB BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?
GİB borcunun ödenmemesi halinde takipli duruma düşer. Gecikme halinde vergi gecikme cezası uygulanabilir. Ayrıca uzun süre ödenmeyen borçlara faiz işlemeye başlar. Vergi türüne göre farklı yaptırımlar söz konusu olabilir.
Ödenmeyen vergi borçları için haciz ve banka hesabına el koyma gibi yaptırımlar söz konusudur. GİB borcunun ödenmemesi halinde biriken borçlar, yapılandırma ile ödenebilir. Bunun için güncel yapılandırma yasaları için belirtilen tarihlerde başvuru yapılmalıdır.
Verginin geç ödenmesinin yanı sıra vergi usulsüzlüğü için de ceza uygulanır. Vergi usulsüzlüğü, genel ve özel olmak üzere sınıflandırılır. Vergi miktarında kayba yol açanlar, kaçakçılık suçu işlemiş sayılır.
Mücbir sebepler söz konusu ise vergi cezaları kalkabilir. Vergi mükellefinin vefat etmesi halinde borç ortadan kalkar. Mükellefler ve bağlı olunan vergi dairesi arasında anlaşma sağlanabilir. Doğal afetler gibi durumlar söz konusu olması halinde vergi borcu kısmen ya da tamamen kaldırılabilir.
Vergi borçlarında indirim ya da borcun silinmesi gibi durumlar olabilir. Son çıkarılan 7440 Sayılı Kanun kapsamında 2000 TL altında kalan borçlar silinmiştir. Yapılandırma borcunun peşin ödeyenlere indirim uygulanmıştır.
GİB borç sorgulama yapmak ve ödemeleri geciktirmemek, herhangi bir sorunla karşılaşmamak açısından oldukça önemlidir. Ödeme yapamayanlar, yapılandırma başvurusu yapabilir.
antalyabaer.tv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.