Fay Hattı Nereden Geçiyor Sorgulama Nasıl Yapılır?

Fay Hattı Nereden Geçiyor Sorgulama Nasıl Yapılır?

Fay Hattı Nereden Geçiyor Sorgulama Nasıl Yapılır? Fay hattının geçtiği yer sorgulama işlemleri, AFAD sistemi üzerinden yapılabilir. Bu sayede deprem risk durumları görüntülenebilir.

Fay hattının geçtiği yer sorgulama işlemleri, AFAD sistemi üzerinden yapılabilir. Bu sayede deprem risk durumları görüntülenebilir. Fay hattının geçtiği yer sorgulama işlemleri sayesinde kendi yaşadığınız yerin durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

AFAD sistemindeki sorgulama ekranında teknik detaylar da yer alır. Bu nedenle sorgulama profesyonel amaçlı kullanılabilir. Konut ve iş yeri yapımından önce risk durumlarının tespiti için buradan yararlanılabilir.

Sorgulama neticesinde edinilen kapsamlı bilgiler, bilimsel çalışmalarda da kullanılır. Fay hattının yer aldığı yerlerde bulunan konutlarda güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca dayanıklılık açısından iyi durumda olmayan yapıların yıkılması gerekir. 

Fay hattı konusunda bilgi edinen konut sahipleri, binanın dayanıklılığını ölçtürmelidir. Yeterince güçlü olmayan konutlar bir an evvel boşaltılmalıdır. Depremlerin ne zaman olacağını tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle yapıların depreme her an hazır olması gerekir. 

FAY HATTININ NEREDEN GEÇTİĞİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Fay hattının nereden geçtiğini öğrenmek için AFAD sistemi kullanılmalıdır. AFAD sistemi üzerinden tüm teknik bilgilere ulaşılabilir. AFAD sisteminden yapılacak sorgulama işlemi için e-Devlet giriş bilgilerine ihtiyaç vardır. 

E-Devlet şifresi olmayanlar; e-imza, mobil imza gibi yöntemlerle de sisteme giriş yapabilir. Fay hattını öğrenenler, bu sayede tüm gerekli tedbirleri alabilir. Fay hatlarında risk seviyesi değişkenlik gösterebilir. Ayrıca öngörülemeyen depremler de yaşanabilir.

Yapılacak sorgulama neticesinde fay hatlarının mevcut durumu öğrenilir. Fay hatlarının hangi mahallelerden, ilçelerden geçtiği anlaşılır. Ayrıca kişiler, kendi yaşadıkları adresleri ve iş yeri adreslerini girerek sorgulama yapabilir. 

Sorgulama neticesinde konut sahiplerinin risk durumuna göre hareket etmesinde fayda vardır. Böylece deprem sırasında hem can güvenliği hem de konut güvenliği sağlamak mümkün olur. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN FAY HATTI SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden fay hattı sorgulama işlemi yapılmaz. Ancak AFAD sistemi üzerinden e-Devlet bilgileri ile sisteme girilebilir. Fay hattı sorgulama için tdth.afad.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ekranda belirtilen alana kimlik numarası girilir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresinin hatasız bir şekilde sisteme girildiğinden emin olmalısınız. 

“Şifremi Unuttum” yazan alandan yeni şifre belirleme işlemi yapılabilir. 

Kimlik numarası ve şifre girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda “Arama” yazan alana tıklanarak sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Böylece bir ile, ilçeye ya da mahalleye dair bilgi edinilebilir. 

Örneğin arama alanına İstanbul yazıldığında İstanbul’da yer alan mahallelerin listesi açılır. Sorgulamak istediğiniz mahalleyi yazarak işlemlere devam edebilirsiniz. 

Sistemde “Adres Sorgulama” alanı bulunur.
 

“Adres Sorgulama” yazan kısma tıkladıktan sonra ilk olarak il seçimi yapılmalıdır. Ardından ilçe, köy, mahalle seçimleri yapılmalıdır. 

“Raporlama” kısmından enlem ve boylam gibi bilgilere göre sorgulama işlemi yapılır. Bunun için ilk olarak rapor başlığı yazılmalıdır. Ardından “Deprem yer hareket düzeyi” seçilir. “Yerel zemin sınıfı” seçildikten sonra işlemlere devam edilir. 

Enlem ve boylam bilgileri seçildikten sonra “Haritadan Nokta Seç” yazan kısma tıklanır. “Değerleri Hesapla” kısmından da işlemlere devam edilebilir. 

Sistem üzerinden “Katman kontrolü” işlemi yapılabilir. Altlık, diğer katmanlar ve grid bilgileri de burada yer alır. Bu kısımdan sorgulama yapmak, profesyonel bilgi gerektirir. 

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİP GEÇMEDİĞİNİ NASIL ÖĞRENİRİM?

Evinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için AFAD sisteminden faydalanılabilir. Fay hattının geçtiği yer sorgulama işlemi sayesinde detaylı bilgi edinilir. 

Fay hattının geçtiği yer konusunda bilgi almak için tdth.afad.gov.tr adresine girilmelidir. Bununun için e-Devlet giriş bilgileri kullanılır. Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması üzerinden fay hatları hakkında bilgi edinilebilir. 

Türkiye’de farklı fay hatları bulunur. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatlarında meydana gelen depremler, can ve mal kaybına yol açmıştır.

Mevcut fay hatlarında biriken enerji, yeni depremlerin yaşanmasına da yol açabilir. Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde toplam 11 şehirde on binlerce insan hayatını kaybetmiştir. 

DEVLET’TEN DEPREM RİSKİ SORGULAMASI YAPILIR MI?

E-Devlet’ten deprem riski sorgulama yapılmaz. Ancak AFAD sistemi üzerinden sorgulama işlemleri yapılabilir. Yapılan sorgulama işlemleri neticesinde fay hatlarının durumu anlaşılır. Fay hatları Türkiye’nin çeşitli yerlerinden geçmektedir.

Deprem bölgesi olan Türkiye’de her an depreme hazırlıklı olmak gerekir. Depremlerin gününü ve saatini bilmek, mevcut teknoloji ile mümkün değildir. Son olarak yaşanan 6 Şubat depreminden sonra birçok şehirde bina güçlendirme çalışmaları başlamıştır.

Güçlendirme çalışmaları neticesinde binalar daha dayanıklı hale getirilebilir. Bu sayede can ve mal kaybı en aza indirilebilir. Deprem konusunda bireysel tedbirlerin alınması da önemlidir. Deprem anında panik yapmamak ve uygun pozisyonda depremin bitmesini beklemek önemlidir. 

DEPREM HARİTASI NASIL İNCELENİR?

Deprem haritasını incelemek için AFAD tarafından geliştirilen “Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması” kullanılabilir. Bu uygulama üzerinde yer alan bilgilerden yola çıkarak deprem riski öğrenilebilir. 

Deprem haritasında herkesin bilmediği terimler bulunur. Bu nedenle deprem haritasını uzmanların görüşleri ışığında değerlendirmek gerekir. Deprem haritası inceleme işlemleri neticesinde kişiler, kendi yaşadıkları yerler hakkında bilgi edinebilir.

Deprem haritası sayesinde risk durumunun ne seviyede olduğu anlaşılır. Uzmanlar, yetkililer; harita üzerindeki bilgileri kullanarak gerekli alanlarda çalışmalara başlayabilir. Özellikle bazı fay hatlarında risk daha fazla olabilir. 

MTA FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

MTA fay hattı sorgulama yapmak için yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresine girmek gerekir. 

Gelen ekranda “Yasal uyarıyı okudum ve onaylıyorum” yazan seçeneğe tıklanır. 

“Konum Ara” kısmına ilgili konum yazılarak sorgulama işlemi yapılabilir. 

EN RİSKLİ FAY HATLARI HANGİLERİDİR?

En riskli fay hatları arasında Batı Anadolu fay hattı bulunur. Şu anda en aktif durumda olan ve risk teşkil eden fay hattı Batı Anadolu fay hattıdır. Bir diğer riskli fay hattı ise Kuzey Anadolu fay hattıdır. Kuzey Anadolu fay hattı Van Gölü’nden Saros Körfezi’ne kadar uzanır. 

Riskli fay hatlarında yapılaşmanın deprem tehdidine uygun şekillenmesi gerekir. Ancak Türkiye’de yapılan konutların birçoğunun depreme dayanıksız olduğu, yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilmiştir. 

HANGİ FAY HATTINDA DEPREM BEKLENİYOR?

Deprem beklenen fay hattının hangisi olduğu konusunda farklı uzmanların açıklamaları dikkate alınabilir. Uzmanlar, Türkiye’de bulunan fay hatlarında deprem riskinin her zaman olduğunu söylemektedir. Ancak net bir tarih ifade edilmediği için gerekli tedbirlerin alınmasına odaklanılmalıdır.

Devlet tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde yapılar güçlendirilerek hasar riski azaltılmaya çalışılıyor. Okullarda verilen eğitimler ve diğer kamu kurumlarında verilen eğitimler sayesinde deprem bilinci artırılabilir. 

AFAD üzerinden yapılacak sorgulama işlemi neticesinde fay hatlarının durumu kontrol edilebilir. Özellikle yeni bir yere taşınacak olanlar, AFAD üzerinden sorgulama yapmalıdır. Böylece konutun risk durumu kolayca anlaşılır.

Yeni bir yere taşınmak üzere olanlar, binanın depreme olan dayanıklılığını da gözden geçirmelidir. Böylece binanın risk durumu değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Fay hatları üzerinde uzmanlar tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. 

Yaşanan depremlerden sonra açığa çıkan enerji, risk durumunun değişmesine yol açabilir. Bu nedenle yeni çalışmaların takip edilmesinde fayda vardır. Fay hattının geçtiği yer sorgulama ile güncel durumlar öğrenilebilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler