Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? Engelli raporu sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda e-Nabız üzerinden de sorgulama işlemini yapmak mümkündür. Engelli raporu sorgulama, belgenin görüntülenebilmesi açısından önemlidir.

Engelli raporu sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda e-Nabız üzerinden de sorgulama işlemini yapmak mümkündür. Engelli raporu sorgulama, belgenin görüntülenebilmesi açısından önemlidir. 

Engelliler, bazı olanaklardan yararlanmak için engel durumunu belgelendirmelidir. Engelli raporunda, engel derecesi ifade edilir. Engel derecesi özellikle; emeklilik , sosyal yardım başvurusu gibi işlemler için önemlidir. 

Engelli bireyler için erken emeklilik, sosyal destek gibi haklar sunulur. Tamamen başkasının bakımına muhtaç hale gelenler için sunulan haklar daha da fazladır. Engelli raporlarının yetkili hastanelerden alınması ile gerekli başvuru süreçleri kolayca tamamlanır. 

Engelliler, sağlık kurulunun kontrolünden geçtikten sonra rapor almaya hak kazanır. MHRS ya da e-Nabız sisteminden randevu alınmalıdır. Randevuda belirtilen tarih ve saatte sağlık kurulu raporu işlemleri başlar. 

Engelli raporları onaylanıp sisteme girildikten sonra e-Devlet’te görünür. E-Devlet’te görünen raporların çıktısı kolayca alınabilir. 

ENGELLİ RAPORU SORGULAMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Engelli raporu sorgulama için yapılması gereken e-Devlet sistemine girmektir. E-Devlet sistemi üzerinden onaylanan raporlara ulaşılabilir. Engelli raporu, engel tür ve derecelerini ifade eden resmi belgelerdir. Engelli raporunun kullanım alanları şöyle sıralanabilir:

  • Engelli aylığı başvuruları

  • Evde bakım yardımı başvuruları

  • Bakım hizmetleri başvuruları

  • Özel eğitim işlemleri

  • İstihdam ve sağlık alanında başvurular, yardımlar

  • Vergi indirim ve muafiyeti

Engelli raporunu almak için hastanelere başvuru yapmak gerekir. Hastanelerde çeşitli hekimler tarafından hastanın durumu değerlendirilir. Bu sayede engel derecesi ve türü tespit edilir. 

Engelli raporlarının incelenmesi ve indirilmesi için e-Devlet şifresi kullanılır. E-Devlet sistemine e-imza, mobil imza ve internet bankacılığı ile girilebilir. T.C. kimlik kartı uygulaması kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir. 

Sisteme giriş yapıldıktan sonra rapor sorgulama işlemleri kolayca yapılır. Engelli raporları, hastanelerden de teslim alınabilir. Aynı zamanda e-Rapor sisteminden de gerekli durumlarda bu belgeye ulaşılır. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN ENGELLİ RAPORU SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet üzerinden engelli raporu sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adreste ilk olarak “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

“Giriş yap” yazan alana tıklandıktan sonra ilk olarak kimlik numarası yazılmalıdır. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir. 

Gerekli bilgiler girildikten sonra “Giriş yap” yazan alandan işlemlere devam edilir. Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alana tıklamalıdır. 

Arama alanına “Engelli” yazılarak sorgulama yapılabilir. “e-İmzalı erişkinler için sağlık kurulu raporları sorgulama” kısmından rapor bilgisine erişilebilir.  

E-Devlet sistemi üzerinden “Çocuklar için özel gereksinim raporu” almak da mümkündür. Bu raporda çocukların özel gereksinim seviyeleri şu şekilde sıralanır:

  • Özel gereksinimi vardır. Engel oranı 20-39

  • Hafif düzeyde ÖGV Engel oranı 40-49

  • Orta düzeyde ÖGV, Engel oranı 50-59

  • İleri düzeyde ÖGV, Engel oranı 60-69

  • Çok ileri düzeyde ÖGV, Engel oranı 70-79

  • Belirgin özel gereksinim, Engel oranı 80-89

  • Özel koşul gereksinim, Engel oranı 90-99

E-NABIZ ÜZERİNDEN ENGELLİ RAPORU SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Nabız üzerinden engelli raporu sorgulama yapılabilir. Bunun için enabiz.gov.tr adresine girilmelidir. E-Nabız sistemi üzerinden gerekli işlemler kolayca yapılır. Sisteme giriş için e-Devlet giriş bilgileri kullanılabilir. 

E-Nabız şifresi olanlar, yukarıdaki alandan giriş yapabilir. E-Devlet ile giriş kısmından da işlem yapılabilir. 

Sisteme giriş yapıldıktan sonra “Raporlarım” yazan kısma tıklamak gerekir. 

Gelen ekranda raporlar yer alır. Raporların; tarih, rapor no, takip numarası bilgileri de ekranda görünür. Rapor türü, başlangıç-bitiş tarihi ve tanı bilgileri de burada yer alır. 

Ekranda görünen raporlar arasında engelli raporu da varsa buradan dökümü alınabilir. Engelli raporunu alanlar, çeşitli amaçlarla kullanabilir. 

ENGELLİ RAPORU, E-RAPOR ÜZERİNDEN SORGULANIR MI?

Engelli raporunun e-Rapor üzerinden alınması mümkündür. Bu sistem, tüm raporlara tek bir sistem üzerinden ulaşılmasını amaçlar. Engelli raporu sorgulama için e-Rapor sistemi, kamu kurumu yetkilileri tarafından kullanılır. E-Rapor sistemi üzerinden kamu kurumları kişilerin raporlarına ulaşabilir. 

Engelli raporlarının e-Rapor sistemi üzerinden alınması sayesinde evrak teslimi yapılmasına gerek kalmaz. Rapor doğrulama işlemleri de bu sistem üzerinden yapılabilir. Engelli raporunun sistem üzerinden görüntülenmesi sayesinde başvuru ve diğer işlemler kolayca tamamlanır. 

Engelli raporları, kişilere özel olarak düzenlenir. Raporlar, yetkili kamu görevlileri tarafından görüntülenebilir. Ancak üçüncü kişilerin rapora erişimi mümkün değildir. Engelli raporu olanlar, iş başvuruları yapabilir. 

İş yerlerinde engellilere belli bir kontenjan ayrılır. Bu kontenjandan yararlanmak için engelli raporu alınmalıdır. Kamu kurumlarına yapılan memur alımlarında da raporla engel durumunun ispat edilmesi gerekir. 

ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli raporu almak için hastanelere müracaat edilmelidir. Hastanelerden alınacak rapor randevusu ile rapor işlemleri başlatılabilir. Rapor için birden fazla hekimin kontrolünden geçmek gerekir. 

Hekimler, hastanın genel durumunu değerlendirir. Röntgen, tahlil gibi farklı yöntemler sayesinde engel durumu kesin olarak belirlenir. Engel türü; hastalık, uzuv eksikliği gibi durumlara göre kararlaştırılır.

Engelli bireyler, raporu aldıktan sonra gerekli yerlerde kullanabilir. Engelli raporu, hekim onayı olmadan verilmez. Engelli raporu, 2 yıldan beş yıla kadar olarak düzenlenebilir. Bu sürelerin sonunda raporların yenilenmesi gerekir.

Engelli raporlarının süresiz olarak da düzenlenmesi mümkündür. Engel oranı en az yüzde 40 ise süresiz rapor düzenlenebilir. Sürekli tedavi gerektiren ya da tedavisi olmayan hastalıklarda bu rapor alınabilir. 

ENGELLİ RAPORU RANDEVU NASIL ALINIR?

Engelli raporu randevusu almak için e-Nabız ya da MHRS sistemi kullanılabilir. Engelli raporu almak için rapor alacak kişi, kendi sistemine giriş yapmalıdır. E-Nabız girişi yapıldıktan sonra “Randevularım” kısmından “Randevu Al” seçeneğine tıklanır. 

E-Nabız üzerinden kendiniz için randevu alabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınız için de randevu almanız mümkündür. 

Gelen ekranda “Hastane Randevusu Al” seçeneğine tıklanır. 

Ardından “Arama Tipi” seçilmelidir. 

“Genel arama” ya da “Konuma göre arama” yapılabilir. İlk olarak hangi ilden randevu alınacağı seçilmelidir. Ardından ilçe seçimi yapılmalıdır. 

Gelen kısımda klinik bilgisi seçilmelidir. Yetişkinler için randevu alınacaksa “Sağlık Kurulu Erişkin” seçeneği tercih edilmelidir. Çocuklar için “Çocuk Özel Gereksinim Raporu” seçeneği tercih edilir. 

Hastane, muayene yeri, hekim seçimi yapıldıktan sonra “Randevu Ara” kısmına tıklanır. Bu sayede randevu alınabilir. 

ENGELLİ RAPORU ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

Engelli raporu almak için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi

  • 5 tane fotoğraf

  • Engelli raporu için başvuru formu

  • Muayene belgeleri, daha önce alınan raporlar

  • Eğitim hayatına devam eden engellilere ait eğitim belgeleri

Engelliler, hastalıklarına ve engele neden olan durumlarına ilişkin aldıkları tüm belgeleri sağlık kuruluna sunmalıdır. Bu sayede engel türü daha net anlaşılır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra rapor verilir. 

ENGELLİ RAPORU KİMLERE VERİLİR?

Engelli raporunun verileceği kişiler, kalıcı ya da geçici olarak bir engele sahip olanlardır. Engel durumu bazıları için kalıcıdır. Görme engelli, kronik hastalığı olanlar, zihinsel engelliler ve uzuv kaybı olanlar; engelli raporu alabilir. 

Engelli raporu alanlar, daha erken tarihte emekliye ayrılabilir. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardımlardan yararlanılabilir. Engelli raporu sorgulama sayesinde tüm haklardan yararlanmak kolaylaşır. Raporlar, süreli ya da süresiz olacak şekilde düzenlenebilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler