E-Devlet Terhis Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemleri için turkiye.gov.tr adresinden gerekli bilgilere ulaşılabilir. İşte detaylar...
E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi, turkiye.gov.tr adresinden yapılabilir. Terhis belgesi, askerlik hizmetini tamamlayanlar tarafından alınabilir. E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi neticesinde askerlik şubesine gitmeye gerek kalmadan belgeye ulaşılır.
E-Devlet sistemi, kamu kurumları ile olan işlemlerin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. E-Devlet sistemini kullanarak birçok belgeye ulaşmak mümkündür. Bu belgeler arasında askerlik terhis belgesi de yer alır.
Askerlik hizmetini tamamlayanların terhis belgesi ile TSK’dan ilişikleri kesilir. Bu sayede askerlikle alakaları kalmaz. Bu belge, askerliğin yapılmasının kanıtı sayılır. Çeşitli kurumlara bu belge sunulabilir. İş başvurularında, kurumlara yapılan başvurularda e-Devlet’ten alınan belge dökümü ibraz edilebilir.
E-Devlet sisteminden belge almak, resmi kurumlarla olan işlemlerin kısa sürede halledilmesini sağlar. Böylece sürecin daha hızlı tamamlanması sağlanabilir.
TERHİS BELGESİ NEREDEN ALINIR?
Terhis belgesi almak için askerlik şubesine başvuru yapılabilir. Ancak e-Devlet üzerinden işlemlerin yapılması, zamanın daha verimli kullanılmasını sağlar. Terhis belgesine hızlı bir şekilde ulaşmak için e-Devlet şifresi bilinmelidir.
E-Devlet şifresi olmayan kişiler, e-imza ya da mobil imza kullanarak sisteme giriş yapabilir. Ayrıca internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı uygulaması da kullanılabilir. E-Devlet sistemine giriş için ilk defa şifre alacak olanlar, PTT şubesine başvuru yapabilir.
PTT şubesi üzerinden alınan şifre, güvenli bir şifre ile değiştirilmelidir. E-Devlet mobil uygulaması kullanılarak da terhis belgesi alma işlemi yapılabilir. Terhis belgesi almak, kişisel belgelerini arşivlemek isteyenler açısından faydalıdır.
E-DEVLET'TEN TERHİS BELGESİ ALINIR MI?
E-Devlet’ten terhis belgesi alınabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. “Giriş Yap” yazan alandan işlemler sürdürülmelidir.
Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası bilgisinin girilmesi gerekir.
Kimlik numarası, tek başına sisteme erişmek için yeterli değildir. Bu nedenle e-Devlet şifresi de girilmesi gereken bilgiler arasındadır.
Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. Ancak şifresini unutanlar, cep telefonu üzerinden doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilir.
Arama alanına “Terhis” yazılara sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama işlemi neticesinde “Askerliğim” kısmından askerlikle ile bilgiler edinilebilir. “Askerlik Durum Belgesi doğrulama” kısmından doğrulama işlemi yapılabilir.
Terhis olanlar, terhis belgesini “Askerliğim” kısmına tıklayarak alabilir.
Askerlik durum belgesinde şu bilgiler yer alır:
- Belgenin sayı ve tarih bilgileri
- Belgenin verileceği kurum bilgileri
- Askerlik durum belgesini alan kişinin bilgileri
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
- Anne ve baba adı
- Doğum yeri ve doğum tarihi bilgileri
- Nüfusa kayıtlı olunan yer bilgileri
Askerlik durum belgesinde belgenin kaç gün geçerli olduğu belirtilir. Alınan belge 15 gün geçerlidir. Kişinin askerliğini yapıp yapmadığı belgede gösterilir.
ASKERLİK YAPTIĞINA DAİR BELGE NASIL ALINIR?
Askerlik yaptığına dair belge almak isteyenler, e-Devlet sistemini kullanmalıdır. E-Devlet sistemi sayesinde askerlik durumunu gösteren belge alınabilir. E-Devlet sitesinde “Askerliğim” kısmından bu belge temin edilebilir.
Askerlik hizmetinin tamamlanması, özellikle iş başvurularında önem arz eder. Birçok kurum, iş başvurularında askerlikle ilişiği olmamak şartı koyar. Bazı kurumlar için askerliğin tecil edilmesi yeterlidir.
Askerlik hizmetinin yapıldığına dair belge, askerlik şubesinden de alınabilir. Askerlik şubelerinde işlemler uzayabilir. Bu nedenle kısa yoldan belgeye ulaşmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir.
Askerliğin tamamlandığı, TSK tarafından sisteme girildikten sonra e-Devlet’te görünür. Bu nedenle askerlik tamamlanır tamamlanmaz belgeye ulaşmak mümkün olmayabilir. Belgeye ulaşmak isteyenlerin belli aralıklarla e-Devlet sistemini kullanmasında fayda vardır.
T. C. KİMLİK NO İLE ASKERLİK SORGULAMA NASIL YAPILIr?
T.C. kimlik no ile askerlik sorgulama yapılabilir. Kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresi de sisteme girilmelidir. E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
Sistemde herhangi bir kayıt görünmüyorsa işlemlere askerlik şubesi üzerinden devam edilir. Askerlik şubesi randevusu, buradan alınabilir. Randevu alınmak istenen askerlik şubesinin bulunduğu il bilgisi girilmelidir.
İl seçimi yapıldıktan sonra şube seçimi yapmak gerekir.
İşlem türü ve e-posta yazan alanlar doldurulmalıdır. Terhis belgesi almak isteyenler, “Askerlik durum belgesi” seçeneğini tercih etmelidir.
Ekranda yer alan cep telefonunda hata varsa “İletişim Seçeneklerim” kısmından düzeltilmelidir.
Randevu alınmak istenen tarih seçildikten sonra “İlerle” yazan alana tıklanır. Devamında gelen ekrandaki yönlendirmeler takip edilerek işlem tamamlanmalıdır.
TERHİS BELGESİ E-DEVLET'TE NE ZAMAN GÖRÜNÜR?
Terhis belgesinin E-Devlet’te ne zaman görüneceğine dair net bir süre yoktur. Terhis belgesi, e-Devlet’e geç düşebilir. Bu nedenle belli aralıklarla sorgulama yapılabilir. Bu sayede terhis belgesinin ne zaman sisteme düştüğü anlaşılır.
Terhis belgesi, askerliğin tamamlandığını gösteren önemli bir belgedir. Bu belgeye acilen ihtiyaç duyulması halinde askerlik şubesinden alınabilir. Askerlik şubesinden belgenin alınması sayesinde resmi işlemler tamamlanabilir.
Terhis belgesinde askerliğin tamamlandığı yazar. Aynı zamanda kişinin kimlik numarası, anne ve baba adı gibi bilgiler de yer alır. Askerlik şubesi, gerekli bilgiler sistemde göründüğü takdirde terhis belgesini verir.
ASKERLİK DURUM BELGESİ NASIL ALINIR?
Askerlik durum belgesi, e-Devlet sistemi kullanılarak alınabilir. Askerlik durum belgesinden kişinin askerlik yapıp yapmadığı anlaşılır. Tecil durumunda olanlar için askerliğin ne zamana kadar tecilli olduğu belirtilir.
Askerlik hizmetini yapanlar için belgede, askerliğe devam ettiği ifade edilir. Askerlik durum belgesi e-Devlet üzerinden görüntülenerek çıktısı alınabilir. Askerlik belgesinin çıktısı alındığı takdirde farklı kurumlara teslim edilmesi mümkün olur.
Askerlik durum belgesi almak isteyenler, bulundukları yerdeki askerlik şubesine başvurabilir. Yurt dışında yaşayanlar, askerlik durum belgesi için konsolosluklara başvuru yapabilir. Böylece yurt dışındaki resmi işlemlerde de söz konusu belge kullanılabilir.
Daha kısa sürede askerlik hizmetini tamamlamak isteyenler, bedelli askerlik yapabilir. Bedelli askerlik için kişinin askerlik hizmetine engel bir durumu olmamalıdır. Askerlik zamanının gelmesi de istenilen şartlardan biridir.
Kişinin yoklama kaçağı durumunda olması halinde bedelli askerlik hizmetinden yararlanması mümkün değildir. Bu şartları taşıyan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkekler, bedelli askerlik yapabilir.
Bedelli askerlik hizmeti için istenen ücret yıllara göre değişir. Bu yıl bedelli askerlik ücreti 122 bin 351 TL olarak uygulanır. Bedelli askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler, yetkili askerlik şubesine başvuru yapabilir. Bu sayede askerlik hizmeti daha kısa süre içerisinde tamamlanır. Bedelli askerlik başvuruları, belli dönemlerde alınır.
ASKERLİK TECİL SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Askerlik tecil sorgulama işlemlerini yapmak için turkiye.gov.tr adresi kullanılır. Bu adrese girerek “Askerliğim” kısmından “Askerlik Durum Belgesi” alınmalıdır. Askerlik durum belgesinde ne zamana kadar tecil hakkı bulunduğu gösterilir.
Askerlik, çeşitli nedenlerle tecil edilebilir. Eğitim, tecil gerekçelerinden biridir. Geçici hastalıklar ya da sakatlanmalar da tecil sebebi olabilir. Tecil için askerlik şubesine başvuru yapılmalıdır. Tecil gerekçesi, askerlik şubesi tarafından kabul edilebilir olmalıdır.
Askerlik tecili için gereken belgeler, şu şekilde sıralanabilir:
- Güncel tarihli askerlik durum belgesi
- Mezuniyet durumunu gösterir belge
- Kimlik fotokopisi
- Tecil başvuruları, asker alma müdürlüklerine yapılır. Askerliğin tecil süresi bittiğinde kişi, askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Askerlik süresi, bedelli askerlikte bir aydır. Uzun dönem askerlik süresi 6 aydır.
Yedek subay ve astsubay olarak askerlik hizmeti, 12 ay süreyle yapılır. Askerlik hizmeti tamamlandıktan sonra E-Devlet terhis belgesi sorgulamaişlemi yapılabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.