E-Devlet Soyunun Nereye Dayandığını Öğrenme

E-Devlet Soyunun Nereye Dayandığını Öğrenme

E-Devlet soyunun nereye dayandığını öğrenmek için turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılması gerekir. Bu sayede istenilen bilgi öğrenilebilir.

E-Devlet soyunun nereye dayandığını öğrenme işlemi, turkiye.gov.tr adresinden yapılır. Bu sayede 1800’lü yıllara kadar geriye gidilebilir. E-Devlet soyunun nereye dayandığını öğrenme işlemi, atalarının nereden geldiğini merak edenlere yardımcı olur.

Pek çok kişi anne ve babasını ve onların anne ve babalarını bilir. Ancak onların büyükleri genellikle bilinmez. Bazı kişiler için durum daha da çetrefilli olabilir. Ailesi dışındaki kişilerin yanında büyüyenler, gerçek ailesini soy ağacından öğrenebilir.

Soy ağacı, alt-üst soy sorgulamada resmi kayıtlardaki bilgiler yer alır. Resmi kayıtlarda yer alan bilgilere göre soy ağacı şekillenir. Örneğin evlatlık verilenler, resmi kayıtlardaki atalarını görebilir. Geçmiş yıllarda anne ve babanın farklı yazdırılması gibi durumlar da söz konusu olabilir.

Resmi kayıtlarda hatalı bilgiler olması halinde ilgili kurumlara başvuru yapılabilir. Ancak çok eski yıllara ait kayıtlara ulaşmak güçtür. Alt-üst soy sorgulama ile anne ve babanın;dedelerinin, büyükannelerinin anne-babalarına kadar ulaşılabilir. 1800’lü yıllardan ötesine gitmek için kurumlara müracaat edilebilir.

SOYUMUN NEREDEN GELDİĞİNİ NASIL ANLARIM?

Soyunun nereden geldiğini anlamak isteyenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir. E-Devlet üzerinden sorgulama işlemi ile 1800’lü yıllara kadar ulaşılır. Daha eski tarihler hakkında bilgi almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır.

Türkiye’de ilk olarak nüfus sayım işlemi 1904 yılında yapılmıştır. Bu tarihte nüfus sayımına katılan kişilerin doğum tarihine kadar soy ağacı görüntülenebilir. Ancak daha önceki yıllarda yaşayanlar için tapu kayıtları, devlet arşivleri sorgulanmalıdır.

Osmanlı Devleti’nden 1850’den itibaren tapu kayıtları oluşturulmuştur. Tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak bu kayıtlardan soy bilgisi alınabilir. Eski mahkeme kayıtlarından da bilgi edinilebilir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden inceleme talebinde bulunulabilir. Ancak bunun için kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilmelidir.

E-DEVLET’TEN ALT-ÜST SOY SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet’ten alt-üst soy sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. E-Devlet mobil uygulaması üzerinden de işlem yapılabilir. Ana sayfadan “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası yazılır.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini yazmak gerekir.

Bilgiler, belirtilen alanlara girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Arama alanına “Soy Ağacı” yazılarak sorgulama yapılır.

Alt ve üst soy sorgulama yapıldığı takdirde 1800’lü yıllarda doğan atalara kadar gidilebilir. 1904 yılında yapılan nüfus sayımına kadar sonuçlar elde edilir. Yani en fazla 1800’lü yıllarda doğmuş kişilerden öncesi görüntülenmez.

 

Yukarıdaki örnek sorgulama sonuçlarından göründüğü üzere 1800’lü yıllara kadar aile bilgilerine ulaşılabilir.

 

 

Gelen ekranda soy ağacı diyagram şeklinde gösterilir. Buradan kimin, kimin annesi ve babası olduğu anlaşılır. Soy ağacı farklı tasarımlarla şekillendirilerek çıktısı alınabilir.

                                                                   

Doğum tarihleri, 1850’li yıllara kadar uzanır. Yani nüfus sayımı yapıldığında 50’li, 60’lı yaşlarında olanlar, sistemde görünür. Ancak geçmiş yıllarda gerçek doğum tarihleri ile nüfus kayıtları arasında uyuşmazlık olabilir.

SOY AĞACI NE KADAR GERİYE GİDER?

Soy ağacının en son dayandığı tarih 1800’lü yıllardır. E-Devlet üzerinden tablo şeklinde soy ağacı görüntülenebileceği gibi diyagram şeklinde de görüntüleme yapılabilir. Bunun için “Soy ağacı görüntüleme” yazan alana tıklanmalıdır. Buradan “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda soy ağacı diyagram şeklinde gösterilir. Buradan kimin, kimin annesi ve babası olduğu anlaşılır. Soy ağacı farklı tasarımlarla şekillendirilerek çıktısı alınabilir.                                                          

                                                                   

 

 

1800’DEN ÖNCEKİ SOY AĞACI E-DEVLET’TEN GÖRÜNÜR MÜ?

1800’lü yıllardan önceki soy ağacının e-Devlet’te görünmesi mümkün değildir. Osmanlı’da ilk resmi nüfus sayımı 1904 yılında yapılmıştır. Kayıtlardaki bilgiler, bu tarihte yapılan nüfus sayımına dayanır.

Nüfus sayımı zamanında yaşayan atalarınızın bilgileri, e-Devlet’te görünür. En son görünen kişiler, 1800’lü yıllarda doğanlardır. 1800’lü yıllardan öncesini merak edenlerin detaylı bir arşiv araştırması yapması gerekir.

Arşivlerde eğer atalarınız üzerinde kayıtlı bir tapu varsa bilgi edinme şansı daha yüksektir. Mahkeme kayıtlarından da bilgi edinilebilir. Resmi kayıtların geçmiş yıllarda düzenli tutulmaması, ataları hakkında bilgi edinmek isteyenlerin işini zorlaştırır.

E-Devlet soyunun nereye dayandığını öğrenme ile edinilen bilgilerden yola çıkılarak arşivler taranabilir. Arşivlerde herkes hakkında bilgi bulunmayabilir. Ancak önemli görevlerde yer alanlar, mahkeme kaydı olanlar hakkında daha kolay bilgi edinilebilir.

ETNİK KÖKEN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Etnik köken sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresinden “Alt-üst soy sorgulama” kısmına girilmelidir. Buradan etnik kökenin nereye dayandığı görüntülenebilir.

Etnik kökenin dayandığı ülke, şehir bilgileri E-Devlet’te görünür. Bu sayede kişiler, çok eski yıllarda yaşamış büyükleri hakkında bilgi edinir. Etnik köken sorgulama işlemi sayesinde aslen nereli olduklarını gören pek çok kişi vardır.

1900’lü yılların başında yapılan nüfus sayımına dayanan bilgiler, atalarının kim olduğunu merak edenler için faydalıdır. Etnik köken sorgulama bilgisi araştırmacıların da işine yarar. Bir köyde, ilçede yaşayan insanların nereden geldiğinin tespiti sağlanır.

Bölgelerin kökenlerinin çıkarılmasında alt-üst soy sorgulamadan yararlanmak mümkündür. 1800’lü yıllardan öncesine gidilerek en eski dönemlerde yaşayan ataların bilgisine erişilebilir. Etnik köken sorgulama ile aileler geçmiş yılları hakkında kapsamlı bilgi edinir.

Geçmiş dönemler hakkında çok fazla bilgisi olmayanlar, etnik kökeni sorgulayarak merakını giderebilir. Tanımadığınız atalarınızın adını, soyadını öğrendikten sonra farklı araştırmalar da yapabilirsiniz.

SOY AĞACINDA KARDEŞLER GÖRÜNÜR MÜ?

Soy ağacında kardeşlerin görünmesi mümkün değildir. Kardeşler, yan soy olarak kabul edilir. E-Devlet sisteminde alt ve üst soydan bilgiler yer alır. Alt soy, çocuklardan meydana gelir. Üst soyda anne, baba, büyükanne ve büyükbaba bilgileri yer alır.

Kardeşler, anne ve babalarının sisteminde görünür. Ancak kendi sistemlerinde yer almaz. Kardeşlerle ilgili bilgileri görmek isteyenler, resmi kurumlardan talepte bulunabilir. Ancak soy ağacı bilgileri, kişiye özeldir. Bu nedenle kardeşlerle ilgili bilgilerin paylaşılması mümkün olmayabilir.

Soy ağacını görüntülemek için e-Devlet mobil uygulamasına girilmelidir. Mobil uygulamada bulunan arama alanına “Soy ağacı görüntüleme” yazılır. Aynı zamanda “Alt-üst soy sorgulama” yazarak da işlem yapılabilir.

E-Devlet üzerinden şu kişilerin bilgilerine ulaşılır:

  • Annenin annesi
  • Annenin babası
  • Babanın annesi
  • Babanın babası
  • Annenin annesinin annesi
  • Annenin annesinin babası
  • Babanın annesinin annesi
  • Babanın annesinin babası
  • Babanın babasının babası
  • Babanın annesinin babası
  • Annenin babasının babası
  • Annenin babasının annesi
  • Annenin annesinin annesinin annesi ve babası
  • Annenin annesinin babasının annesi ve babası
  • Babanın annesinin annesinin annesi ve babası
  • Babanın annesinin babasının annesi ve babası
  • Babanın babasının babasının babası ve annesi
  • Babanın annesinin babasının babası ve annesi
  • Annenin babasının babasının babası ve annesi
  • Annenin babasının annesinin babası ve annesi
  • Kişinin kendi çocukları
  • Çocukların çocukları
  • Çocuklarının çocuklarının çocukları

SOY AĞACINDA HANGİ BİLGİLER YER ALIR?

Soy ağacında yer alan bilgiler; doğum tarihi, yeri, medeni hal şeklindedir. Kişinin ölü ya da sağ olduğuna dair bilgiler, soy ağacında bulunur. Ölüm tarihleri, soy ağacında belirtilen bilgiler arasındadır.

Soy ağacında yer alan bilgiler sayesinde kişiler atalarını daha yakından tanıyabilir. Atalarının adı ve soyadını öğrenen kişiler, daha eski yıllara da kendi çabalarıyla ulaşabilir.

Soy ağacı oldukça fazla talep gören bir hizmettir. E-Devlet soyunun nereye dayandığını öğrenme işlemi sayesinde birçok kişi hiç bilmediği bilgilere ulaşmıştır. Soy ağacı sorgulama ilk erişime açıldığında, çok sayıda insanın sorgulama yapmak istemesi nedeniyle sistem kitlenmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler