E-Devlet Şifremi Unuttum, Nasıl Alabilirim?

E-Devlet Şifremi Unuttum, Nasıl Alabilirim?

E-Devlet şifresinin unutulması durumunda yeni bir şifre alınabilir. Şifreyi değiştirmek için turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak yeterlidir.

E-Devlet şifresinin unutulması durumunda yeni bir şifre alınabilir. Aynı zamanda farklı giriş yöntemleri ile de sisteme ulaşılabilir. E-Devlet şifresinin unutulması durumunda yapılması gereken turkiye.gov.tr adresine giriş yapmaktır.

E-Devlet sistemi üzerinden kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler ile ilgili pek çok işlem yürütülebilir. Bu sayede ilgili kuruma gitmeye gerek kalmaz. Kurumlara yapılacak başvuru işlemlerinde e-Devlet sistemi sıkça kullanılır.

Kurumlardan bazı konularda bilgi alınması, belge dökümlerinin alınması gibi işlemler için de e-Devlet kullanılır. E-Devlet şifresi, sisteme girişte en sık kullanılan yöntemdir. Bunun yanı sıra alternatif giriş kanalları da tercih edilebilir.

E-Devlet sistemi, kamu kurumlarının iş yoğunluğunu azaltır. Böylece uzayan bürokratik süreçlerin önüne geçilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NEREDEN ALINABİLİR?

E-Devlet şifresini almak için PTT’ye başvuru yapılabilir. İlk defa şifre alacak olanlar, PTT’ye giderek kimlik belgesini ibraz etmelidir. Kimlik belgesi karşılığında kapalı bir zarf içinde şifre verilir.

Gelen ekranda “Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir. Şifrenin unutulması durumunda “Şifremi Unuttum” yazan alana tıklanmalıdır.

Şifrenin neden yenilenmek istendiği belirlenmelidir.

Şifresini hatırlayamayanlar ya da yanlış hatırlayanlar, “Şifremi hatırlamıyorum” yazan alana tıklamalıdır.

Şifre değiştirme sebebi, bir başkasının hesaba ulaşması olabilir. Başkasının hesabını kullandığını düşünenler, “Hesabıma bir başkasının eriştiğini düşünüyorum” yazan alana tıklanmalıdır.

“Şifremi bilmeme rağmen oturum açamıyorum” kısmından da işlem yapılabilir.

 

“SMS ile şifremi yenileyemiyorum” kısmından işlem yapılabilir. Uygun olan seçenek tercih edildikten sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda yeni kimlik kartı, nüfus cüzdanı ve geçici kimlik belgesi seçeneklerinden uygun olan seçilir.

Yeni kimlik kartı kısmı tercih edilirse ilk olarak kimlik numarası seçilmelidir.

Ardından kimlik seri no bilgisinin girilmesi gerekir.

Yakınınıza ait T.C. kimlik no bilgisi girilmelidir. Annenin, babanın, eşin ve çocuğun kimlik numarası girilebilir.

Gelen kısımda güvenlik kodu belirtilen alana girilir.

Tüm bilgi girişi tamamlandıktan sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır.

 

“Geçici kimlik belgesi” tercih edildiği takdirde belge no bilgisi girilmelidir. Bunun yanı sıra T.C. kimlik numarası, güvenlik kodu ve bir yakının kimlik numarası girilir.

 

 

“Devam Et” yazan alana tıklandıktan sonra işlemler kolayca sürdürülebilir. Ekranda yer alan alanlar, eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Bu sayede şifre yenileme işlemleri, kolayca yapılır. Şifre yenileme işleminin yapılması için cep telefonu sisteme kayıtlı olmalıdır. Cep telefonunun sisteme kayıtlı değilse e-imza ve mobil imza gibi yöntemler kullanılmalıdır.

TELEFON NUMARASI DEĞİŞİNCE E-DEVLET ŞİFRESİ ALINIR MI?

Telefon numarası değişince e-Devlet şifresinin alınması mümkündür. Bunun için mevcut e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır. Ardından sağ kısımda ismin yer aldığı bölümdeki menüden “İletişim Seçenekleri” kısmına tıklanır.

Burada mevcut cep telefonu numarası görünür.

“Düzenle” yazan alana tıklandığı takdirde SMS ile düzenleme yapılabilir. Kimlikle telefon doğrulama işleminin yapılması da mümkündür. Bunun için “Kimlikle doğrula” yazan alana tıklanmalıdır.

Yapılacak değişiklik işleminden sonra şifre yenileme işlemleri, yeni telefondan yapılabilir. Ancak yeni numara kaydedilmediği takdirde doğrulama işlemleri, mevcut telefondan yapılır.

E-DEVLET'E T.C. İLE GİRİŞ YAPILIR MI?

E-Devlet’e T.C. ile giriş yapılması mümkündür. Ancak e-Devlet şifresinin de girilmesi gerekir. Şifresini unutanlar, sisteme giriş için T.C. kimlik kartı uygulamasından faydalanabilir.

                                     

Bilgisayarınızda ya da telefonunuzda T.C. kimlik kartı uygulaması varsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bunun için T.C. kimlik no yazan alana kimlik numarası girilmelidir. Ardından “Devam Et” yazan alana tıklanır. Gelen ekranda işlemler tamamlandıktan sonra onay verilir.

PTT'YE GİTMEDEN E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

PTT’ye gitmeden e-Devlet şifresi almak isteyenler, e-imza gibi yöntemleri kullanabilir. E-Devlet şifresinin unutulması durumunda farklı giriş yolları kullanılabilir. E-imza, mobil imza ve T.C. kimlik kartı uygulaması kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

e-Devlet ekranında “Şifremi Unuttum” yazan alana tıklanarak da işlem yapılabilir. PTT üzerinden ikinci ve üçüncü defa şifre alınması halinde 4 TL ücret alınır. İlk defa şifre alınması halinde ödenecek ücret 2 TL’dir.

PTT’ye gitmeden şifre almak işlemleri daha kolay şekilde tamamlanır. E-Devlet üzerinden yapılacak şifre yenileme işlemleri, çok fazla zamanınızı almaz. E-Devlet mobil uygulaması da yapılacak işlemler sırasında kullanılabilir.

PTT şubelerine gitmek, her zaman için kolay olmayabilir. Özellikle yaşlılar, hastalar için PTT’ye gitmek ciddi bir sorun yaratabilir. Bu nedenle internet üzerinden e-Devlet şifresi almakta fayda vardır.

E-DEVLET ŞİFRESİ, SMS İLE ALINIR MI?

E-Devlet şifresi SMS ile alınabilir. Ancak ilk defa şifre alacak kullanıcıların, SMS ile şifre alması mümkün değildir. SMS ile şifre alabilmek için cep telefonu numarasının e-Devlet sisteminde kayıtlı olması gerekir.

E-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonuna gönderilecek kod ile e-Devlet şifresi belirlenebilir. E-Devlet şifresini unutmamak için güvenli bir yere kaydedilmesinde fayda vardır.

Yeni şifre almak zahmetli olabileceği için şifrenin kaydedilerek saklanması, daha iyi bir çözüm olur. E-Devlet şifresi, akıllı telefon ve bilgisayarlara kaydedilebilir. E-Devlet şifresini SMS ile almak isteyenler, aktif olarak kullandığı cep telefonu numarasını sisteme kaydetmelidir.

Cep telefonu numarasını değiştirenler, hemen e-Devlet üzerinden gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. E-Devlet üzerinden telefon numarası kolayca kaydedilebilir. Gerekli değişiklikler, “İletişim Seçenekleri” kısmından yapılmalıdır.

E-Devlet şifresi olmayanların kullanabileceği farklı giriş yolları da vardır. E-imza, mobil imza gibi sistemlere sahip olanlar, e-Devlet’e kolayca girebilir. Ancak herkesin bu yöntemleri kullanması mümkün değildir. Bu nedenle bir an evvel e-Devlet sistemini öğrenmekte fayda vardır.

İNTERNET BANKACILIĞI İLE E-DEVLET ŞİFRESİ ALINIR MI?

E-Devlet şifresinin internet bankacılığı ile alınması mümkündür. Bunun için giriş sayfasında “İnternet Bankacılığı” yazan alana tıklanır.

 

Gelen banka seçenekleri arasından uygun olan tercih edilmelidir. Banka seçenekleri arasından seçim yapıldıktan sonra kimlik numarası ve banka internet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Bu işlemler için e-Devlet ve bankaların mobil uygulamaları da kullanılabilir.

İnternet bankacılığı üzerinden sisteme giriş yapıldıktan sonra ilk olarak telefon numarası kaydedilmelidir. Ardından şifre değiştirme işlemi yapılabilir. E-Devlet şifresi, kişisel kullanıma özeldir. Bu nedenle kimse ile paylaşılmamalıdır.                 

İnternet bankacılığı tamamen kişiye özel bir şifre ile kullanıldığından güvenlidir. İnternet şubesi şifresini bilmeyenler, bankalarından bu şifreyi alabilir.

E-İMZA İLE E-DEVLET ŞİFRESİ ALINIR MI?

E-imza ile e-Devlet şifresi alınması mümkündür. Bunun için giriş seçeneklerinden “e-imza” tercih edilir.

 

 

“Elektronik imza” seçeneği tercih edildikten sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır. Bu sayede e-imza sistemi kullanılarak işlemler sürdürülebilir. E-imza sayesinde sisteme girilerek e-Devlet şifresi yenileme işlemi yapılabilir.

E-imzanın yanı sıra mobil imza da sisteme giriş için kullanılabilir. Bunun için giriş seçenekleri arasından “Mobil imza” seçilmelidir. Mobil imza alanında ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası girilmelidir. Ardından GSM numarasının girilmesi gerekir. GSM operatörü tercihi yapılarak “Devam Et” yazan alana tıklanır.

Mobil imza ve e-imza gibi yöntemleri kullananlar, kolayca e-Devlet sistemine girebilir. Böylece kamu kurumları ile ilgili olarak yapılması gereken işlemler, hızlıca halledilebilir. Kamu kurumlarından belge almak ya da başvurular yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. E-Devlet şifresinin unutulması halinde alternatif yöntemlerin olması, büyük kolaylık sağlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler