E-Devlet Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Aile Hekimi sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet Aile Hekimi sorgulama için öncelikle turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekir. Ayrıca hangi doktora muayene olunabileceği konusunda da bilgi alınabilir. İşte detaylar...

E-Devlet Aile Hekimi sorgulama nasıl yapılır, E-Devlet aile hekimi sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Aile hekimi sorgulama işlemi sayesinde hangi doktora muayene olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. E-Devlet aile hekimi sorgulama işlemi, acil durumlarda hızlı müdahale için de önemlidir.

Aile hekimliği, birinci basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet verir. Aile hekimleri, gerekli durumlarda bir üst basamaktaki kuruluşa sevk yapar. Çok fazla uzmanlık gerektirmeyen rahatsızlıklar, aile hekimleri tarafından tedavi edilebilir.

E-DEVLET AİLE HEKİMİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yeni doğan takibi, aşılama gibi işlemler, aile hekimlerince yapılabilir. Bu sayede hastanelerdeki yoğunluk azalır. Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimlerine, hafta içi mesai saatlerinde muayene olunur.

Aile hekimleri hastaların ilaçlarını yazar. Tedavide izlenecek diğer yöntemlerden bahseder. Aile sağlığı merkezlerinde kah ve idrar tahlili gibi işlemler de yapılır.

AİLE HEKİMİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Aile hekimini öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapılabilir. Aynı zamanda e-Nabız sistemi üzerinden de aile hekiminin kim olduğu öğrenilir. Aile hekimini öğrenmek, gerekli durumlarda muayene olabilmek açısından önemlidir.

Hastanelerden randevu almakta zorlananlar, aile hekimine görünebilir. Aile hekimleri gerekli durumlarda tedavi için uzman bir doktora başvurulmasını tavsiye edebilir. Aile hekimleri bazen yoğun olabilir. Bu nedenle MHRS ya da e-Nabız sisteminden randevu almakta fayda vardır.

E-DEVLET ÜZERİNDEN AİLE HEKİMİNE NASIL BAKILIR?

E-Devlet üzerinden aile hekimine bakmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Ekrandaki “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır. Buradan işlemlere devam edilebilir.

İlk olarak kimlik numarası, ekranda belirtilen alana girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresinin belirtilen alana yazılması gerekir.

“Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir.

Arama alanına “Aile hekimi” yazıldığı takdirde ilgili kısma erişilebilir. Buradan “Aile hekim bilgisi sorgulama” seçeneğine tıklanır.

“Sağlık Bakanlığı/Aile Hekim Bilgisi Sorgulama” kısmından hangi hekime kayıtlı olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Gelen kısımda sorgulama yapan kişinin adı ve soyadı yazar. Aynı zamanda hekim adı ve soyadı da belirtilir. Kurum ve adres bilgileri de bu kısımda yer alır.

T.C. KİMLİK NO İLE AİLE HEKİMİ SORGULANIR MI?

T.C. kimlik no ile aile hekimi sorgulama yapılabilir. Ancak hem kimlik numarasının hem de e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir. Her iki bilgi de girildikten sonra e-Devlet üzerinden sorgulama yapılır. Sorgulama işlemleri, e-Nabız üzerinden de yapılabilir.

Aile hekimi sorgulama neticesinde aile sağlık merkezinin yer aldığı adres öğrenilir. Böylece hızlı bir şekilde tedaviye başlanır. Aile hekiminin görüş ve önerileri, teşhis ve tedavinin başarılı şekilde yapılması açısından önemlidir.

Her mahallede bulunan aile sağlığı merkezleri sayesinde sağlık hizmetlerine ulaşmak daha kolay hale gelir. Hastanelerde yoğunluğun azaltılması için basit rahatsızlıklarda aile hekimlerine müracaat edilmelidir.

E-NABIZ İLE AİLE HEKİMİ ÖĞRENİLİR Mİ?

E-Nabız ile aile hekiminin öğrenilmesi mümkündür. E-Nabız sistemine enabiz.gov.tr adresinden girilebilir. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden de e-Nabız’a ulaşılabilir. E-Devlet’te bulunan arama alanına “e-Nabız” yazılmalıdır.

“Sağlık Bakanlığı/e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi” yazan yerden sorgulama yapılabilir. Ardından “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda aile hekimliği birimi gösterilir. Doktorun adı da bu kısımda belirtilir.

E-Nabız üzerinden aile hekimi değiştirme işlemi de yapılabilir. Aile hekimi değişikliği, ikametgâh değişikliği durumunda yapılmalıdır. Herkes, kendi ikametgâhının bulunduğu yerdeki aile hekimliğine kaydını aldırabilir.

AİLE HEKİMİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Aile hekimi değiştirme işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet sistemi üzerinden e-Nabız’a yönlendirme ile değişiklik işlemleri gerçekleştirilir. Doğrudan e-Nabız sistemine girilerek de işlemler yapılabilir.

Aile hekimi, çeşitli nedenlerle değiştirilebilir. Aile hekimi ile anlaşmazlık yaşayanlar, farklı bir hekime geçmek isteyenler; değişiklik yapabilir. Değişiklik yapmak isteyenler, hekim seçimini dikkatli yapmalıdır.

E-Devlet aile hekimi sorgulama işlemi sonrasında değişiklik aşamasına geçilebilir. Aile hekimi değişikliği farklı nedenlerle yapılabilir. Değişiklik nedenleri şunlar olabilir:

  • Dönemsel ve mevsimsel adres değişikliği
  • İkametgâh adresinin değişmesi
  • Hekimin meslek bilgisi ve iletişim nedeniyle tercih edilmesi
  • Aile hekimlerine ilk defa kayıt yapılacak olması
  • Yurt dışından Türkiye’ye dönüş
  • Diğer

Aile hekimi seçiminin ikametgâha uygun olarak yapılmasında fayda vardır. Bu sayede acil durumlarda aile hekimine daha hızlı bir şekilde ulaşılır.

Aile hekimlerinin sorumlulukları hasta öyküsünü dinlemek, tanı için testler yapmak olarak sıralanabilir. Hekimler gerekli tanıları koyarak tedavi için reçete oluşturur. Periyodik sağlık kontrolleri, aile hekimi tarafından gerçekleştirilir.

Evde sağlık hizmetleri, aile hekimleri tarafından sağlanır. Yaşlı, engelli ve felçli hastaların kontrolleri gerçekleştirilir. Aşı takibi, aile hekimleri tarafından yapılır. Hastalıkların önlenmesi için gerekli eğitimler, belirli aralıklarla verilir. Hamilelerin doğum öncesi ve sonrası takibi yapılır.

Doğum sonrası takipler, aile hekimlerinin sorumluluk alanındadır. Hizmet içi eğitimlere katılan aile hekimleri, vatandaşlara en iyi hizmeti sunar.

E-DEVLET’TEN AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRİLİR Mİ?

E-Devlet’ten aile hekimi değiştirme işlemi yapılabilir. Ancak e-Devlet sisteminden e-Nabız’a yapılacak yönlendirme ile bu işlem gerçekleştirilir. E-Devlet üzerinden “Sağlık Bakanlığı/Aile Hekimi Değiştirme” seçeneğine tıklanmalıdır.

Bu seçeneğe tıklandıktan sonra e-Nabız sistemine yönlendirme yapılır. E-Nabız sisteminden aile hekimi değişikliği yapılabilir. Aile hekimi değiştirilirken gerekçe belirtilmelidir. Aile hekimini değiştirmek isteyenler, e-Devlet şifresini PTT şubelerinden öğrenebilir.

E-Devlet ya da e-Nabız sistemine e-imza kullanılarak giriş yapılabilir. E-Devlet’e girerken internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı uygulaması kullanılabilir. Aile hekimini değiştirmek, özellikle ikametgâh değişikliği yapanlar için faydalıdır.

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra aile hekimi bilgilerine kolayca ulaşılır. E-Nabız sistemine kolayca geçiş yapılır. E-Devlet sistemi mobil uygulama üzerinden kullanılabilir. Mobil uygulamadan aynı sıralama takip edilerek işlemlere devam edilebilir. E-Nabız sistemi de mobil uygulamadan kullanılabilir.

E-NABIZ’DAN AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRİLİR Mİ?

E-Nabız’dan aile hekimi değişikliği yapılabilir. Bunun için enabiz.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra e-Devlet şifresi ile kendi sisteminize ulaşmanız gerekir. E-Nabız’a özel bir şifre de belirlenebilir.

Sisteme girildikten sonra “Aile Hekimi Değiştir” yazan alana tıklanır.

Buradan ilk olarak il seçimi yapılmalıdır. İl seçiminden sonra ilçe seçimi yapılır. Değişikliğin gerekçesi belirlenerek işlemlere devam edilir. Aile sağlığı merkezi seçiminden sonra uygun durumda olan hekimlerin listesi açılır.

Gelen listede hekim bilgileri yer alır. Aynı zamanda hekimin birimi gösterilir. Seçenekler arasından uygun olan tercih edilmelidir.

Seçim yapıldıktan sonra “Aile hekimi değiştir” yazan alana tıklanır.

E-Nabız sistemi üzerinden sağlık hizmetleri ile ilgili pek çok işlem yapılabilir. Aile hekiminden ve doktordan randevu alma işlemleri, e-Nabız’dan yapılabilir. Randevu iptal işlemleri de e-Nabız üzerinden gerçekleştirilebilir.

AİLE HEKİMİ KAÇ KEZ DEĞİŞTİRİLİR?

Aile hekimi değiştirme sıklığı üç ayda bir kez olabilir. Bu nedenle değişiklik yapmadan önce iyi düşünmekte fayda vardır. Aile hekimi değiştirme işlemi, ayın 5’i ve 21’i arasında gerçekleştirilebilir.

Aile hekiminin mevcut hasta sayısı 4000’den fazla ise o aile hekimini seçmek mümkün değildir. Eğer aile hekimi 3500’den az kişiye bakıyorsa sistemde yeşil renkle gösterilir. 3500-4000 arası hasta bakanlar, sarı renkle belirtilir.

Aile hekimi değiştirme işlemi eğer ayın 21’inden sonra yapıldıysa ayın 5’inden sonra sisteme yansır. Resmi olarak değişiklik onaylanmadığı takdirde iptal işlemi yapılabilir. Resmen onaylanan işlemlerin iptali için üç ay beklemek gerekir. E-Devlet aile hekimi sorgulama ile mevcut hekim bilgilerine kolayca erişilir. Ardından değişiklik imkânı olup olmadığı kontrol edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler