E-Devlet Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

E-Devlet Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

E-Devlet adres değişikliği için turkiye.gov.tr adresine girilerek adres değişikliği işlemleri kolayca yapılabilir. İşte detaylar...

E-Devlet adres değişikliği yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra adres değişikliği işlemleri kolayca yapılabilir. E-Devlet adres değişikliği yapmak isteyenlerin e-Devlet şifresi olmalıdır.

E-Devlet sistemine girişler, e-imza ve mobil imza gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. E-Devlet sisteminden kamu kurumları ile ilgili pek çok işlem halledilir. Böylece kamu kurumlarına gitmeye ve uzun saatler harcamaya gerek kalmaz.

E-Devlet adres değişikliği, mevcut ikametgâhından farklı bir yere taşınanlar tarafından yapılmalıdır. İkamet adresinin zamanında bildirilmemesinin cezası vardır. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar hakkında da yasal işlem yapılır.

E-Devlet üzerinden adres bilgileri girilerek değişiklik işlemi kısa sürede gerçekleştirilir. Adres değişikliğinin zamanında yapılması, resmi kurumlarda yapılan yazışmalarda sorun çıkmasını engeller. Aynı zamanda bir doğal afet yaşandığında adreste oturan kişilerin doğru tespit edilmesi açısından da önemlidir.

E-DEVLET İLE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIR MI?

E-Devlet ile adres değişikliği yapılması mümkündür. Bunun için girilmesi gereken adres turkiye.gov.tr şeklindedir. “Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemlere devam edilir.

Gelen kısımda ilk olarak T.C. kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Arama alanına “Adres Değişikliği” yazılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilir. “Adres Değişikliği Bildirimi” yazan kısımdan değişiklik işlemleri gerçekleştirilebilir.

Gelen kısımdan sadece kendiniz için bildirim yapabilirsiniz. Aynı zamanda aynı konutta oturduğunuz kişiler için de bildirim yapma şansınız vardır.

Gelen kısımda taşınma tarihi yazılmalıdır.

Taşınma tarihi yazıldıktan sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır.

E-DEVLET ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN YAPILIR?

E-Devlet adres değişikliğinin yapılma nedeni adreslerde yaşanan karışıklıkların engellenmesidir. Değişiklik işlemleri zamanında yapılmadığı takdirde adreste oturan kişiler, hatalı bir şekilde görünür. Bu durum resmi kurumlar tarafından yürütülen işlemlerde sorunlara yol açar

Adres değişikliği ailedeki bir birey tarafından yapılabilir. Çocukların ve kısıtlı durumda olanların adresi, velileri tarafından taşınabilir. Veli, vasi ya da kayyım yoksa ergin olan kardeşler, ikameti taşıyabilir. Ayrıca büyükanne ve büyükbaba tarafından da adres değişikliği gerçekleştirilir.

Kimsesizlerin adres değişiklikleri, muhtarlıklar kanalıyla yapılır. Vesayet makamı da vesayet altında olan kişilerin bildirimini yapar. Bildirimlerin 20 iş günü içerisinde yapılması gerekir. Aksi takdirde ceza uygulanır.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ KALDIRILDI MI?

E-Devlet üzerinden adres değişikliğinin kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Adres değişikliği işlemleri, e-Devlet üzerinden kolayca yapılır. Adresini değiştirmek isteyenler, turkiye.gov.tr adresinden giriş yapmalıdır.

E-Devlet mobil uygulaması üzerinden de adres değişikliği bildirimi yapılabilir. Adres değişikliği işlemleri kısa sürede yapılabilir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT’ye giderek şifre alabilir.

E-DEVLET’TE ADRES DEĞİŞİKLİĞİ KAÇ GÜNDE GÖRÜNÜR?

E-Devlet’te adres değişikliğinin görüneceği gün sayısı 10 gün olarak ifade edilebilir. Yapılan değişiklikler, en geç 10 gün içerisinde sistemde görünür. Adres değişikliği sürecinde sorun yaşanmaması için verilen bilgilerin hatasız olmasına dikkat edilmelidir.

Adres değişikliğinin zamanında yapılması, resmi işlemlerde aksaklık olmaması açısından önemlidir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sayesinde resmi kurumlar, adresinize kolayca ulaşır. Adresin hatalı olması durumunda işlemlerde gecikme ya da aksama olabilir.

E-Devlet’ten adres değişikliği yapıldığı takdirde resmi evraklar tarafınıza kolayca ulaştırılır. Böylece kamu kurumları ile olan işlerinizde aksaklık yaşanmaz. Adres değişikliğinin zamanında yapılmamasının cezası vardır.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar da ceza ödemek zorunda kalır. Bu nedenle bir adrese taşınır taşınmaz, e-Devlet’ten değişiklik yapılmalıdır.

BAŞKASININ YAŞADIĞI YERE ADRES TAŞINIR MI?

Başkasının yanına adres değişikliği yapılması mümkündür. Özellikle öğrenciler ya da geçici bir süre belli bir yerde bulunanlar, başkasının yanına ikametgâhını taşıyabilir. Başkasının yanına ikametgâhı taşımak için adreste yaşayan kişinin muvafakat vermesi gerekir.

Muvafakat işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Konutta yaşayan kişinin izni olmadan ikametgâhın alınması mümkün değildir. Başkasının yanına taşınmak isteyenler, muvafakat işlemi yapıldıktan sonra adres değişikliği yapabilir.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ KAÇ KERE YAPILIR?

Adres değişikliği sayısı, bir yıl içinde en fazla iki defa olabilir. Adres değişikliğinin taşınma işlemi gerçekleştikten sonra 20 günde yapılması gerekir. Adres değişikliğinin zamanında uygulanmaması halinde 94 TL ceza uygulanır.

E-Devlet adres değişikliği yapmak cezaya maruz kalmamak açısından önemlidir. Ceza zamanında ödenmediği takdirde üzerine faiz uygulanır. Gerçeğe aykırı olarak adres beyanı yapılırsa 1963 TL tutarında ceza uygulanır.

Adres değişikliği için herhangi bir belge talep edilmez. Ancak konutta başka biri yaşıyorsa muvafakat verilmesi gerekir. Adres beyanı sırasında doğal gaz, elektrik faturaları talep edilebilir.

Adres değişikliği, bizzat kişinin kendisi ve diğer aile bireyleri tarafından gerçekleştirilir. Adres değişikliği yapılırken kişi sadece kendi ikametgâhını taşıyabilir. Tüm ailenin ikametgahının taşınması da mümkündür.

BİRDEN FAZLA İKAMET ADRESİ OLUR MU?

Birden fazla ikamet adresi olması, normal konutlar için söz konusu değildir. Ancak yazlık, kışlık olarak kullanılan konutlar, ikinci bir adres olarak beyan edilebilir. Temel ikamet adresi yerleşim yeri olarak adlandırılır.

Yerleşim yeri olarak tanımlanan adresin dışında diğer adres belirtilebilir. Adres bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda muhafaza edilir.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Adres değişikliği yapma yöntemleri arasında bizzat başvuru da vardır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne adres değişikliği başvurusu yapılabilir. Adres değişikliği bildirimlerinin belediyelerin su idarelerine de yapılması gerekir.

Taşınan kişilerin muhtara herhangi bir bildirimde bulunmasına gerek yoktur. Ancak muhtara bildirimde bulunması gereken kişiler vardır. Muhtara, form C ile bildirimde bulunması gereken kişiler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Müstakil konut sahipleri
  • Apartman yöneticileri
  • Site yöneticileri
  • Bina yöneticileri

Adres bildirim formları, nvi.gov.tr adresinden alınabilir. Adres kayıt sisteminden formlar seçeneğinden ilgili forma ulaşılabilir. Muhtarlıklardan ve dış temsilciliklerden de belge temin edilebilir.

MUHTARLIK ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞTİRİLİR Mİ?

Muhtarlık üzerinden adres değişimi yapılmaz. Adres değişimi, e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden de adres değiştirilebilir.

Adres değişikliği yapmak isteyenler doğrudan nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilir. Ancak e-Devlet üzerinden yapılan işlemler, çok daha kısa sürede gerçekleşir.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Nüfus Müdürlüğünden adres değişikliği işlemi yapılabilir. Bunun için nvi.gov.tr adresine girmek gerekir. Bu adrese girildikten sonra “e-Hizmetler” yazan alana tıklanır.

Gelen kısımdan e-Başvurular seçeneğine tıklanır.

Sunulan seçenekler arasından uygun olan tercih edilir. Boş konuta taşınacak olanlar, “adres değişikliği bildirimi(boş konuta)” seçeneğini tıklamalıdır. “Adres değişikliği bildirimi(muvafakat)” seçeneğinden de işlem yapılır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından “Adres Kayıt Randevusu” seçeneği de tercih edilebilir. Bu sayede nüfus müdürlüklerinden kayıt işlemi yapılabilir.

Gelen ekranda “Adres Kayıt” seçeneğine tıklanır.

Kayıt işlemleri yapılırken ilk olarak ad ve soyadı bilgileri girilmelidir. Ardından Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası girilmelidir.

Gelen kısımda ilk olarak doğum tarihi bilgisi girilmelidir. Ardından telefon numarası başında sıfır olmadan girilir. Güvenlik kodu da yazıldıktan sonra “Devam et” yazan alana tıklanır.

Adres değişikliği işlemi için alınan randevudan sonra nüfus müdürlüklerinden işlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. E-Devlet adres değişikliği yapmak isteyenler, bu şekilde de yeni adresini kayıtlara geçirebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler