Dernek Üyeliği Sorgulama Ve İptal Ettirme Nasıl Yapılır?

Dernek Üyeliği Sorgulama Ve İptal Ettirme Nasıl Yapılır?

Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Ayrıca bir derneğe üye olunabilir. İşte detaylar...

Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinden yapılacak işlemler sayesinde istenilen bir derneğe üye olunabilir. Bunun yanı sıra iptal işlemi de yapılabilir. Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi oldukça önemlidir.

Bazı dernekler, habersiz bir şekilde kişileri üye yapabilir. Bu nedenle e-Devlet üzerinden belirli aralıklarla sorgulama yapmakta fayda vardır. E-Devlet’in yanı sıra derneklerin internet sitelerinden de üyelik işlemleri yapılabilir.

Bazı derneklere bizzat başvuru yapılarak üyelik işlemleri takip edilmelidir. Dernek üyeliği, yasal sonuçları olan bir işlemdir. Bu nedenle üyelik öncesinde iyi düşünmek gerekir. Dernekler, farklı alanlarda faaliyet gösterir.

Dernekler, tüzel kişiliği olan kurumlardır. Dernekler, izin almadan kurulabilir. Dernek kurmak için en az 7 kişinin bir araya gelmesi gerekir. Dernek başvuruları, yetkili mülki idare amirliğine yapılır. Derneklerin kuruluş amacı, hukuka aykırı olmamalıdır. Kanunlara aykırı olduğu tespit edilen dernekler kapatılabilir.

DERNEK ÜYELİĞİ SORGULAMA İŞLEMİ NEREDEN YAPILIR?

Dernek üyeliği sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Bu sayede derneğe gitmeye gerek kalmaz. Dernekler, yalnızca tüzüklerinde belirttikleri alanda faaliyet gösterebilir. Hukuka aykırı konularda faaliyette bulunmak yasaktır.

Ahlaka uygun olmayan dernekler de kapatılır. Hukuka ve ahlaka aykırı faaliyetlerde bulunan dernek yetkilileri hakkında da işlem yapılabilir. Derneklerin askeri faaliyetlerde bulunması suçtur. Bu amaçla eğitim alanları kurulması yasaktır.

Sorgulama işlemi yapılarak yasalara uygun olmayan alanlardaki derneklere olan üyelik öğrenilir. Yasal olarak faaliyetlerini sürdürdüğü takdirde derneklere üye olmanın sakıncası yoktur.

Dernekler arasında kamu yararına çalışanlar bulunur. Kamu yararına çalışan dernek olmak için en az bir yıldır faaliyette bulunulmalıdır. Son bir yılda 200 bin TL tutarında alım satım yapılmalıdır. Faaliyetlerin, toplumsal yarar sağlayacak nitelikte olması gerekir. Kamu yararına çalışan derneklere de üye olunabilir.

Dernek üyeleri tüm faaliyetlere ve yönetime katılma hakkına sahiptir. Dernek üyeleri, aidat ödemek zorundadır. Aidat tutarları, dernekler tarafından belirlenir.

E-DEVLET’TEN DERNEK ÜYELİĞİ SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet’ten dernek üyeliği sorgulama yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilerek işlemlere başlanmalıdır. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklamak gerekir.

İlk olarak kimlik numarası ve ardından e-Devlet şifresi girilmelidir.

 

E-Devlet şifresini bilmeyenler, PTT şubelerine müracaat ederek şifre alabilir. E-Devlet şifresi yerine e-imza, mobil imza ve internet bankacılığı ile de sisteme giriş yapılabilir.

Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Dernek” yazılır. “Dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma” kısmından işlemlere devam edilir.

Gelen ekranda dernek üyelik bilgileri görünür. Dernek organlarına üyelik ve dernek kurucu bilgileri de burada yer alır.

“Dernek üyelik bilgileriniz” kısmından üyelik sorgulaması yapılabilir.

“Dernek organlarına üyelik bilgileriniz” kısmından yönetim kurulu ve diğer organlardaki üyelikler sorgulanır.

Dernek kurucusu olanların bilgileri de aynı kısımda yer alır. Böylece derneklerle ilgili tüm bilgilere tek yerden ulaşılır.

HANGİ DERNEKLERE ÜYE OLDUĞUMU NASIL ÖĞRENİRİM?

Üye olunan derneklerin öğrenilmesi için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapılmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden derneklere olan üyelikler sorgulanır. Özellikle haberi olmadan bir derneğe üye yapılanlar, bu kısımdan sorgulama işlemini gerçekleştirebilir.

Dernekler, çeşitli faaliyetleri yerine getirmek için kurulur. Derneklerin amaçlarını benimseyenler, ilgili derneğe üye olabilir. Bu sayede derneklerin faaliyetlerine destek olunur.

Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi ile üyeliğin durumu netleştirilir. Üyeler, derneklerin çeşitli organlarında görev alabilir. Derneklerin zorunlu organları; genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur.

Derneğin en yetkili birimi genel kuruldur. Üyeliğe kabul edilme ve üyelikten çıkarılma işlemleri genel kurulda yapılır. Yürütme ve temsil organı yönetim kuruludur. Yönetim kurulunda beş asil ve beş yedek üye bulunur. Denetim kurulunda üç asil, üç yedek üye yer alır.

HABERSİZ YAPILAN DERNEK ÜYELİKLERİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Habersiz olarak yapılan dernek üyeliklerinin tespit edilmesi için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılmalıdır. E-Devlet sistemine girilerek hangi derneklere üye olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Derneklere istekleri dışında üye olanlar, iptal işlemi yapabilir.

Derneklerden kendi istediğiyle çıkanların yanı sıra yönetim kurulu tarafından çıkarılanlar da olabilir. Dernek üyeliği için gereken nitelikleri kaybedenlerin üyelikleri sona erer. Fiil ehliyetini kaybedenler, hakkında gaiplik kararı verilenlerin üyelikleri biter.

Dernekler tarafından konulan kurallara aykırı davrananların, disiplinsiz davranış sergileyenlerin üyelikleri sona erer. Derneklere bizzat başvuru yapılarak üyelikten istifa edilebilir.

DERNEK ÜYELİĞİ NASIL İPTAL EDİLİR?

Dernek üyeliğini iptal etmek isteyenler, e-Devlet üzerinden başvuru yapabilir. Ayrıca derneğe bizzat başvuru yapılarak da üyelik iptal edilebilir. Hangi dernek söz konusu olursa olsun üyeler, istedikleri zaman istifa edebilir. Dernek yöneticileri, üyeleri dernekte kalmaya zorlayamaz.

Her derneğin belli bir tüzüğü vardır. Dernek tüzüklerini benimseyemeyenler, üyelikten kendi isteği ile ayrılabilir. Derneklere üye olma ve üyelikten çıkma konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Herkes, gerekli koşulları sağladığı takdirde istediği derneğe üye olabilir. Üyelikten çıkmak için de zaman sınırlaması yoktur.

DERNEK ÜYELİĞİ İPTAL DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Dernek üyeliği iptal dilekçesi yazmak için ilk olarak derneğin adı yazılmalıdır. Derneğin dikkatine yazılacak dilekçede adres, telefon bilgileri belirtilmelidir. Aynı zamanda ad, soyadı, doğum tarihi gibi bilgilerin belirtilmesinde fayda vardır.

Dernek üye numarası, dilekçede belirtilmelidir. Dernekten ayrılma nedeni dilekçede ifade edilir. Üyeliğin sona erdirilmesi talep edilmeli ve belge imzalanmalıdır. Belge, doğrudan derneğe verilebilir. Yazılan dilekçe, posta yoluyla gönderilebilir.

E-DEVLET’TEN DERNEK ÜYELİĞİ İPTAL EDİLİR Mİ?

E-Devlet’ten dernek üyeliği iptali yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. “Dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma” kısmından iptal işlemi yapılabilir. Dernek üyeliği iptal edildikten sonra kişinin dernekle bağlantısı tamamen kesilir

Dernek üyeliğinden çıkmak isteyenlerin bir neden belirtmesine gerek yoktur. E-Devlet üzerinden ya da verilen dilekçe ile üyelikten çıkılabilir.

DERNEK ÜYELİĞİ NASIL DÜŞER?

Dernek üyeliğinin düşmesi için kişinin kendi isteğiyle dernekten ayrılması gerekir. Aynı zamanda yönetim kurulu tarafından üyelikten çıkarma kararı alınabilir. Fiili ehliyetini kaybeden kişiler, üyelikten çıkarılır.

Üyelik için aranılan koşulların sonradan kaybedilmesi durumunda üyelik sona erer. Gaiplik kararı, üyeliğin sona ermesine neden olur. Tüzel kişiler için alınan infisah kararı, üyeliğin sona ermesine yol açar.

Ölüm durumunda üyelik süreci sona erer. Üyeler, üyelik süresi içindeki aidatlarını ödemekle yükümlüdür. Medeni Kanun’da yer alan düzenlemeye göre hiç kimse bir dernekte üye kalmaya zorlanamaz. E-Devlet üzerinden yapılan başvuru ile üyelik sona erer. Aynı zamanda derneğe üyelik sona erdirme başvurusu yapılabilir.

Üyelikten çıkmak isteyenler, bir gerekçe bildirmek zorunda değildir. Üyelikten çıkanlar, derneğin mal varlığında hak sahibi değildir. Zamanında ödenmeyen aidatlar, üyelikten çıkılsa bile ödenmelidir.

Dernek üyeliğinden ihraç durumu da söz konusu olabilir. İhraç, tek taraflı olarak yapılan bir işlemdir. Üyelikten çıkarma kararına itiraz edilebilir. İtirazlar, genel kurula yapılır. Genel kurula yapılan başvurudan sonuç alınamazsa dava açılabilir.

Dernek yöneticileri, üyelikten çıkarma konusunda ayrımcılık yapamaz. Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi, e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler