COVİD-19 yaz ayında bitecek mi?
COVID-19 (Koronavirüs) salgını, 12 Haziran 2020 itibarıyla bütün dünyada 7 milyon 618 bin vaka sayısına ulaşmış durumda. yaz ayında COVID-19 (Koronavirüs) sona erecek mi? Hava sıcaklığıyla COVID-19’un bir etkisi olacak mı?
COVID-19 (Koronavirüs) salgını, 12 Haziran 2020 itibarıyla bütün dünyada 7 milyon 618 bin vaka sayısına ulaşmış durumda. Can kaybı 424 bin 110 olurken, iyileşenlerin sayısı da 3 milyon 855 bini buldu. Salgının en çok zarar verdiği ülke Amerika Birleşik Devletleri olurken, ölümlerin en çok yaşandığı ikinci ülke ise Brezilya. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Bakan Koca “Virüs gücünü hatalı iyimserlikten alıyor. “Virüsün etkisi azaldı” yanılgısı ile tedbirleri terk etmeyin” uyarısında bulunuyor. Peki, yaz ayında COVID-19 (Koronavirüs) sona erecek mi? Hava sıcaklığıyla COVID-19’un bir etkisi olacak mı?
İnfluenza ve solunum yolu virüslerinin genel olarak kış aylarında daha çok yayıldığı bilinir. COVID-19 da ilk olarak 2019 yılının kış ayında Çin’in Wuhan kentinde tanımlanmıştı. COVID-19 virüsüne daha sonra ise hem kuzey kutbuna yakın olan İzlanda ve Norveç’te hem de ekvatorda yer alan Kolombiya ve Brezilya’da görülmüş ve hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmişti. Kuzey yarım kürede hava sıcaklığının Haziran ayı içinde 25 dereceye ulaşması bekleniyor. Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (CIRI) tam da bu zamanlarda açıklama yaptı. Açıklamada COVID-19 virüsünün sezonluk etki göstereceğini ancak tropikal bölgelerde yılsonuna kadar mevcudiyetini koruyacağını belirtti.
İngiltere’nin Berkshire bölgesindeki Reading Üniversitesi yetkilileri ise mevsim bahara geçmesiyle birlikte COVID-19’un dünya genelinde hız kazandığına dikkat çekerek, durumu düzeltecek hiçbir şey olmayacağına ve salgını ancak “kendi kendimize” yenmemiz gerektiğini ifade etti. 2009 yılında ortaya çıkan domuz gribinin (H1N1) yaz aylarında İspanya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde zirve yaptığını hatırlatan Fransa’daki Paris Pitié-Salpetriere Hastanesi uzmanları, COVID-19’un sıcak havalarla beraber ortadan kaybolmayacağı görüşünde. Ve yetkililer, henüz dünya genelindeki bulgularda havaların ısınmasıyla birlikte virüsün sona ereceğine dair bir veri bulunmadığını ifade ediyor.
Türkiye’deki çok sayıda uzman ise COVID-19’un iki türlü sona ereceği görüşünde. Birincisi, hastalığa yakalanıp bağışıklık kazanmak ikincisi ise aşı yoluyla vücudun dirençli duruma geçmesi. Ancak World Health Organization, (Dünya Sağlık Örgütü) COVID-19 hastalığından iyileşen kişilerin, virüse tekrar yakalanmayacağına dair kesin delillerin olmadığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, “COVID-19 antikoruna sahip olan kişiler, tekrarlanan bir enfeksiyondan korunacağına dair delil bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.