Çiçekte 500 Milyon Dolarlık İhracat Hayal Değil
ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) düzenlediği ve çiçek sektörünün sorunlarının gündeme geldiği toplantıda, sorunların giderilmesi halinde 500 milyon dolarlık ihracatın gerçekleşebileceği ifade edildi.
ATB, sezon sonrasında Kesme Çiçek Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Kazaz'ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Karantina Müdürü Ekrem Çetin, Antalya Havalimanı Gümrük Müdürü Mustafa Güven, BATEM'den uzmanlar, ATB 6. Meslek Komitesi Üyeleri ile sektör paydaşları katıldı.
ATB Başkanı Ali Çandır, kesme çiçek sektörünün sorun ve önerilerini gündeme getirmek için her yıl sektör paydaşlarının katılımıyla sektörel analiz toplantısı düzenlediklerini belirtti. Çandır, toplantının çıktılarını karar vericilerle paylaşacaklarını kaydetti.
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, kesme çiçek deyince Antalya'nın akla geldiğini belirtirken, birlikte hareket edebilen sektör paydaşlarının güçlü bir üretim potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. Karaca, araziye ulaşım başta olmak üzere sektörün sorunlarının çözümü için çalıştıklarını anlattı.
YIL SONU İHRACAT HEDEFİ 130 MİLYON DOLAR
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, salgın döneminin ilk 2-3 ayında en çok etkilenen sektörlerin başında çiçek sektörünün geldiğini anımsatırken, "Sonra hızlı bir atılım ile 2020'de ihracatta 107 milyon doları yakaladık. 2021 yılında çiçek sektörü ciddi bir atılım içerisinde. 2021'in ilk 4 ayında 81 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatı gerçekleştirdik. Kesme çiçek ihracatı bir önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 101.69, canlı bitkiler ihracatı ise yüzde 23 oranında artış gösterdi. Yıl sonu için kesme çiçek ihracatında 115 milyon dolar hedefini koymuştuk ama bu performansla yıl sonunda 130 milyon dolarlık ihracatı yakalarız" dedi. Dünyada kesme çiçek tüketiminin çoğunluğunun 16 gelişmiş Avrupa ülkesinde olduğunu, bu ülkelerle coğrafi olarak yakın olmamıza rağmen pazardan binde 8'lik pay alabildiğini kaydeden Yılmaz, "Avrupa pazarında yüzde 3'lük paya sahip olursak çiçek ihracatımız 500 milyon doları bulur" dedi. Yılmaz, Tarım Bakanlığı bünyesinde süs bitkileri daire başkanlığı kurulması yönünde talepte bulunduklarını, söz almalarına rağmen bu yönde bir adım atılmadığına dikkat çekti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.