BAĞ-KUR Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

BAĞ-KUR Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

BAĞ-KUR borç sorgulamayı merak edenler e-Devlet sistemine girerek istenilen bilgileri görüntüleyebiliyor. BAĞ-KUR borcunu öğrenmek isteyenler için ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna'da başvuru yapılabilir. İşte detaylar...

BAĞ-KUR borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemine girmek gerekir. E-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde BAĞ-KUR borcu öğrenilebilir. BAĞ-KUR borç sorgulama yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna da başvuru yapılabilir.

BAĞ-KUR, 4B olarak adlandırılır. Sosyal güvenlik kurumlarının 2008 yılında tek çatı altında toplanması ile BAĞ-KUR sigortalıları, 4b olarak adlandırılmıştır. Kendi hesabına çalışanlar, tarım sigortalıları; BAĞ-KUR kapsamındadır. Esnaflar, işverenler de bu kapsamda prim ödemek zorundadır.

Prim ödemelerinin düzenli yapılması halinde sigortalılığın sağladığı avantajlardan yararlanılabilir. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak, emeklilik hakkı elde etmek için prim ödenmelidir. BAĞ-KUR kapsamında emekli olmak isteyenlerin prim ödeme gün sayısı tam olmalıdır.

BAĞ-KUR PRİM BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

BAĞ-KUR prim borcunu öğrenmek için e-Devlet sistemi kullanılmalıdır. E-Devlet üzerinden borcun ne kadar olduğu öğrenilir. Aynı zamanda borca işleyen faizler de e-Devlet’ten incelenebilir.

BAĞ-KUR prim borcunu öğrenenler, vakit kaybetmeden ödeme yapmalıdır. Aksi takdirde borca faiz işlemesi söz konusu olur. Borcun zamanında ödenmemesi halinde yapılandırma düzenlemelerinden yararlanılabilir. Yapılandırma kapsamında 48 aya kadar vade ve peşin ödeme indiriminden faydalanılır.

Prim borcu ödemelerinin yapılmaması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaz. Ayrıca emeklilik yaşı gelse bile prim eksiğinden dolayı emeklilik mümkün olmaz. BAĞ-KUR sigortalılarının ödemesi gereken prim tutarı en az 3957,17 TL’dir. Bu tutar, düzenli ödeme yapılması halinde söz konusu olur. Düzenli ödeme yapılmaması halinde 4627,87 TL, en az ödenmesi gereken tutar olarak belirlenir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAĞ-KUR PRİM BORCU SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR prim borcu sorgulama yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Gelen kısımda ilk olarak kimlik numarasının yazılması gerekir. Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubesinden alabilir. E-Devlet şifresi ilgili alana yazılmalıdır.

Gelen ekranda arama alanına “BAĞ-KUR” yazılmalıdır. Gelen sonuçlar arasından “4B Borç Durumu” seçeneği tercih edilmelidir.

Gelen kısımda tescil durumu gösterilir. Aynı zamanda son basamak tarihi, toplam borç ve ceza bilgileri ekranda belirtilir. Meslek başlangıç tarihi, fazla ödeme ve prim borç bilgileri de burada görünür.

Borç ödemesi geciktikçe ödenmesi gereken faiz tutarı artar. Toplam borcun artmasına bağlı olarak ödeme yapmak da güçleşir. Bu nedenle ödemelerin zamanında yapılmasında fayda vardır.

BAĞ-KUR BORÇ SORGULAMA T.C. KİMLİK NUMARASI İLE YAPILIR MI?

BAĞ-KUR borç sorgulamanın T.C. kimlik numarası ile yapılması mümkündür. Ancak kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresine de ihtiyaç vardır. Sorgulama için ilk olarak e-Devlet sistemine girilir. Ardından “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen kısımda “Borç” yazan alana tıklanmalıdır.

Sorgulama neticesinde sicil no, son basamak, meslek başlangıç tarihi bilgilerine ulaşılır. Aynı zamanda prim borç, ceza, tescil durumu bilgileri de buradan öğrenilir. Fazla ödeme, prim borç a sayısı bilgileri, gelen ekranda yer alır.

Borç öğrenildikten sonra “İş yeri borcu yoktur yazısı” alınabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığından “Borç Durum Yazısı” alınabilir. İlgili kısma tıklandıktan sonra “Yeni Belge” yazan alana tıklanmalıdır.

“Yeni Belge” yazan alandan borç durumunu gösteren belge oluşturulabilir.

BAĞ-KUR BORÇ ÖDEME NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR borç ödeme yapmak için internet bankacılığı sistemi kullanılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek de borç ödeme işlemi yapılabilir. Borç ödeme yapmak isteyenler, otomatik ödeme talimatı vererek düzenli ödeme gerçekleştirebilir.

BAĞ-KUR borç sorgulama yapmak, ödenecek borç miktarının öğrenilmesi açısından önemlidir. Borç ödeme işlemi, her ay düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde borca faiz işler.

BAĞ-KUR borç ödemelerinin aksaması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaz. Ayrıca emeklilik ve diğer uzun vadeli sigorta kollarından doğan ödemeler verilmez.

İNTERNET BANKACILIĞINDAN BAĞ-KUR BORCU ÖDENİR Mİ?

İnternet bankacılığından BAĞ-KUR borcu ödemesi yapılabilir. Bunun için hesabınızın olduğu bankanın internet şubesini kullanabilirsiniz. Ziraat Bankası üzerinden BAĞ-KUR borç ödemesi yapılabilir.

Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapmak için ziraatbank.com.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “İnternet Şubesi” yazan alana tıklamak gerekir. Ardından “Bireysel” seçeneği tercih edilmelidir.

Gelen ekranda T.C. kimlik numarası 

ya da müşteri numarası kullanılarak giriş yapılabilir. Aynı zamanda internet şubesi şifresinin de girilmesi gerekir.

İstenen bilgiler hatasız şekilde girildikten sonra “Devam” yazan alana tıklanmalıdır. Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alandan işlem yapabilir.

Ziraat Bankası sistemine girdikten sonra “SGK Prim Tahsilatları” seçeneğine tıklanır. Buradan “4B kendi nam ve hesabına çalışma tahsilatları” tercih edilmelidir.

 

Tahsilat türü kısmından sigortalının durumuna uygun seçenek tercih edilmelidir. Çıkan seçenekler şu şekildedir:

  • Cari dönem prim kendi nam ve hesabına çalışma
  • Prim kendi nam ve hesabına çalışma
  • Tarımsal kesinti primleri
  • Taksit peşinatı kendi nam ve hesabına çalışma
  • 7326 yapılandırma
  • 7256 yapılandırma

Yapılandırma kapsamında borç ödeyenler, hangi kanun kapsamında ise onu tercih etmelidir.

E-DEVLET’TEN BAĞ-KUR BORCU ÖDENİR Mİ?

E-Devlet’ten BAĞ-KUR borcu ödemesi yapılması mümkün değildir. İnternet bankacılığı üzerinden ödeme yapılabilir. Banka şubelerinden ödeme işlemi yapılabilir. BAĞ-KUR borcu, Sosyal Güvenlik Kurumundan ödenebilir.

Prim borcu olanlar, ödemeleri kolay bir şekilde yaparak borcundan kurtulabilir. BAĞ-KUR kapsamındaki ödemeler, sigortalının kendisi tarafından yapılır. Borç ödemeden önce e-Devlet üzerinden sorgulama yapılmalıdır.

Sorgulama işlemi neticesinde borç tutarı öğrenilir ve ona göre ödeme yapılır. Yapılan ödemeler, sistem üzerinden takip edilebilir. E-Devlet üzerinden borç ödemesi yapılmasa da sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama ile borç miktarı ve işlenen faiz tutarı hakkında bilgi edinilir.   

BAĞ-KUR BORCU OLANLAR, EMEKLİLİK HAKKINI KULLANABİLİR Mİ?

BAĞ-KUR borcu olanların emeklilik hakkını kullanması mümkün değildir. Emeklilik hakkının kullanılması için ilk olarak BAĞ-KUR borcunun kapatılması gerekir. Sigortalıların emekli olacağı tarih, sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösterir.

Sigorta başlangıç tarihi, 1999 öncesinde olanlar, EYT düzenlemesinden yararlanabilir. Böylece yaş koşulu olmadan emekli olmak mümkün olur. Emeklilik yaşı, ödenmesi gereken prim gün sayısı, ilk sigortalılık tarihine göre değişir.

BAĞ-KUR borcu olanlar, ödemeleri bankaların internet şubesi üzerinden kolay bir şekilde yapabilir. Bunun için bankadan internet şubesi şifresi alınmalıdır. Bankaların mobil uygulamaları üzerinden de ödeme yapılabilir. Ardından emeklilik başvurusu yapılabilir.

BAĞ-KUR’luların emekli olması için 9000 gün prim ödemesi gerekir. Prim ödemesinin yanı sıra yaş şartı da sağlanmalıdır. Emekli olmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapması gerekir.

Kurum tarafından başvurular değerlendirilir. Ardından emekli maaşı ödemelerine başlanır. Böylece BAĞ-KUR’lular, emekli maaşı alarak ekonomik anlamda ciddi bir kazanç elde eder.

BAĞ-KUR BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

BAĞ-KUR borcunun ödenmemesi halinde faiz işlemesi söz konusu olur. Borcunu ödeyemeyen kişiler, yapılandırma yasalarını takip edebilir. Yapılandırma kapsamında borçlar, 48 aylık vade ile ödenebilir. Ayrıca peşin ödeme indiriminden de yararlanmak mümkün olur.

BAĞ-KUR borcunu ödeyemeyen çok sayıda kişi vardır. Bu nedenle sık sık yapılandırma yasaları çıkarılır. BAĞ-KUR borcunu ödeyemeyenler, emeklilik hakkını kullanamaz. Ayrıca sağlık hizmetlerinden yararlanmak için de borçlar düzenli olarak ödenmelidir. BAĞ-KUR borç sorgulama yapmak ödemelerin vaktinde yapılması açısından fayda sağlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler