AÜ Kurucu Rektörü Tuncer Karpuzoğlu vefat etti

AÜ Kurucu Rektörü Tuncer Karpuzoğlu vefat etti

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nde bir süredir tedavi gören AÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, 82 yaşında yaşama veda etti. Prof. Dr. Karpuzoğlu, Türkiye'de doku ve organ naklinin öncülerindendi. 

Dün saat 22.00'de hayatını kaybeden Prof. Dr. Karpuzoğlu'nun ilk günden beri başından ayrılmayan eşi Gülten Karpuzoğlu, aile yakınlarıyla görüştükten sonra defnedileceği yerin netleştirileceğini aktardı.

Kahramanmaraş ya da Duacı mezarlığında toprağa verilmesinin düşünüldüğü bildirilen Prof. Dr. Karpuzoğlu'nun, ABD'de yaşayan kızının koronavirüs tedbirleri nedeniyle cenazeye katılamayacağı belirtildi. Prof. Dr. Karpuzoğlu için yarın Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörlük binası önünde tören gerçekleştirilecek.

PROF. DR. TUNCER KARPUZOĞLU KİMDİR?

Türkiye'nin ilk organ ve doku nakil uygulamalarının öncülerinden olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, 31 Kasım 1991'de Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Bölümü'nü kurup, ilk organ naklini gerçekleştirmişti. AÜ'de halen Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun adını taşıyan Organ Nakli Enstitüsü bulunuyor.

au-kurucu-rektoru-tuncer-karpuzoglu-vefat-etti.jpg

PROF. DR. TUNCER KARPUZOĞLU ORGAN NAKLİ ENSTİTÜSÜ

Akdeniz Üniversitesi, organ nakli yaşamsal bilincini ülkemizde ilk sahiplenen ve bu konudaki eğitim ve araştırma hizmetlerine öncülük ederek bünyesinde gerçekleştirilen multiorgan ve kompozit doku nakilleri ile günümüzde dünyanın sayılı organ nakli merkezleri arasında gösterilen üniversitelerimizden biridir. 14 Nisan 1982 yılında böbrek ile başlayan ilk organ nakli uygulamaları, 31.10.1991 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi adı altında organize edilmiştir.

Son yıllarda pek çok konuda atılım yapan üniversite, 28/07/2010 tarihinde kurduğu “Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü“ ile Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Enstitünün amacı, her türlü organ nakli uygulamasını çağdaş düzeyde gerçekleştirmek, doku ve organ nakli konularındaki yeni gelişmeleri Türkiye'ye aktarmaktır. Enstitü; yurtiçi ve yurtdışında bu konuda çalışan merkezlerle bilgi ve deneyimi paylaşarak ortak çalışmalarla güç birliği ve dayanışmayı artırmayı hedeflemektedir.

Organ nakli konusunda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, konuda yeni teknikler geliştirmek, organ bağışının artmasını ve bağışlanan organların yurt genelinde paylaşımının bilimsel ve etik değerlere uygun olması konusunda yapılan düzenlemelerin gelişmesini sağlamak ve toplumun her kesiminin konuda bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapmak diğer hedeflerinden bazılarıdır.

au-kurucu-rektoru-tuncer-karpuzoglu-vefat-etti-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler