Araç Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç hasar sorgulama için internet veya telefonla istenilen bilgiye kısa sürede ulaşılabilir. SMS ile de aracın hasar durumunu öğrenmek oldukça kolaydır. İşte detaylar...

Araç hasar sorgulama yapmak için internet ve telefon kullanılabilir. Sorgulama işlemleri SMS ile de yapılabilir. İnternetten sorgulama yapılırken e-Devlet ya da SBM sistemi kullanılır. Araç hasar sorgulama yapmak, yeni araç satın almak isteyenler için faydalıdır.

Aracın gerçek değerini öğrenmek ve hasara göre yeni fiyat belirlemek için hasar sorgulama mutlaka yapılmalıdır. Hasar sorgulama hem internetten hem de telefondan son derece kolay bir şekilde yapılır.

Araçlar, trafik kazası ve çeşitli nedenlerle hasara uğrayabilir. Ancak bazı bazı kişiler, aracın değerini düşürmemek için kazaları gizler. Ancak sigortaya intikal eden kazalar, sistem üzerinden görüntülenebilir. Bu sayede araç sahiplerinin gizlediği kayıtlara da kolayca erişilir.

Hasar sorgulama işlemi ile hasarın maddi değeri görüntülenebilir. Hasarın maddi değerine, değişen parçalara göre araç satın alma kararı, daha kolay şekilde verilir.

ARAÇ HASAR SORGULAMA NEDEN YAPILIR?

Araç hasar sorgulama yapmanın nedeni aracın mevcut durumunun net şekilde anlaşılmasıdır. Aracın mevcut durumuna göre bir fiyat belirlemesi yapılır. Fiyatın belirlenmesinde aracın markası, modeli kadar mevcut hasarları da etkilidir.

Sigortaya bildirilen kazaların yanı sıra aracın sigortaya bildirilmeyen kazaları da öğrenilmelidir. Bu kazalar, yapılacak ekspertiz incelemeleri neticesinde anlaşılabilir. Böylece alıcı ve satıcı arasında uygun bir fiyat üzerinden anlaşmaya varılır.

Araç hasar sorgulama işlemleri için plaka bilgisi yeterlidir. Ancak detaylı sorgulama için şasi numarası gibi farklı bilgilere ihtiyaç duyulabilir. Mevcut hasarları öğrenmeden araç satın alan kişiler, ciddi sorunlarla ya da ekstra masraflarla karşılaşabilir.

Aracın mevcut durumu, tüm detaylarıyla öğrenilirse ileride karşılaşılacak sorunlara karşı da gerekli tedbirler alınır. Özellikle büyük çapta değişimler yapılan araçları satın almak, trafik güvenliği açısından ciddi risk teşkil edebilir.

İNTERNETTEN ARAÇ HASAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İnternetten araç sorgulama yapmak için SBM sistemi kullanılabilir. Bu sisteme ulaşmak için sbm.org.tr adresine girmek gerekir. Bu adrese girdikten sonra “Sigortam360” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda araç plakası yazılmalıdır. Plaka, arada boşluk olmayacak şekilde girilmelidir. Buradan aracın hasar bilgilerine ve hasarın maddi 

tutarına ulaşılabilir. Elde edilecek bilgiler arasında aracın kaç adet kazaya karıştığı vardır.

Kaza tarihleri ve kazanın türü de sorgulama sonuçlarında yer alır. İkinci el araç satın almak isteyenler, SBM sorgulama sistemini kullanabilir. Böylece güvenli bir şekilde alışveriş yapmak, mümkün olur.

 

 

SMS İLE ARAÇ HASAR SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SMS ile araç hasar sorgulama yapmak mümkündür. Bunun için kullanılacak numara 5664’tür. Bu numara üzerinden araç hasar bilgilerine ulaşılır. Aynı zamanda değişen parça bilgileri de buradan elde edilir

tutarı, faturaya yansıtılır. Faturasız hatlarda ise 60 TL düşer.

Aracın plakası değişmiş olsa bile hasar durumu, sorgulama sonuçlarında görünür. Sorgulama yapmak için plaka, arada boşluk kalmayacak şekilde yazılmalı ve ardından 5664’e yollanmalıdır.

 

Eksper raporu bulunması halinde değişen parçaları görmek için PARCA yazmak ve ardından boşluk bırakarak plaka yazmak gerekir. Plakadan sonra boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarih yazılmalıdır. Yazılan mesaj, 5664’e yollanır.

TELEFON İLE ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA YAPILIR MI?

Telefon ile araç hasar kaydı sorgulama yapmak için SBM çağrı merkezi aranmalıdır. 0850 222 0 726 aranarak araç hasar kaydı hakkında bilgi alınabilir. Araç hasar sorgulama yapmak için plaka bilgisi paylaşılmalıdır.                                   

Sorgulama için 11890 aranabilir. Bu numaradaki yetkili kişilere aracın plakası ve şasi numarası verilmelidir. Turkcell ve Vodafone kullanıcıları bu numarayı aradıkları takdirde dakikada 4,25 TL öder. Sabit hatlardan ve Türk Telekom abonelerinden alınan dakika ücreti iser 4,75 TL’dir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN HASAR KAYDI SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Ekranda yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanarak işlemlere devam etmek gerekir.

TELEFON İLE ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA YAPILIR MI?

Telefon ile araç hasar kaydı sorgulama yapmak için SBM çağrı merkezi aranmalıdır. 0850 222 0 726 aranarak araç hasar kaydı hakkında bilgi alınabilir. Araç hasar sorgulama yapmak için plaka bilgisi paylaşılmalıdır.                                  

Sorgulama için 11890 aranabilir. Bu numaradaki yetkili kişilere aracın plakası ve şasi numarası verilmelidir. Turkcell ve Vodafone kullanıcıları bu numarayı aradıkları takdirde dakikada 4,25 TL öder. Sabit hatlardan ve Türk Telekom abonelerinden alınan dakika ücreti iser 4,75 TL’dir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN HASAR KAYDI SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Ekranda yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanarak işlemlere devam etmek gerekir.

Gelen ekranda ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılır.

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresinin yazılması gerekir.

Kimlik numarası ve şifre girildikten, kontrol edildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda bulunan arama alanına “trafik poliçe” yazılmalıdır. “Trafik poliçe ve hasar bilgileri sorgulama” kısmından hasar bilgilerine ulaşılabilir. Bu sorgulama işlemi hem gerçek hem de tüzel kişiler için yapılabilir.

“Tüzel kişi” olarak belirtilen alandan tüzel kişiler için sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Gerçek veya tüzel kişi seçimi yapıldıktan sonra plaka numarası yazılmalıdır.

Plaka bilgisi yazıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanmalıdır. Böylece aracın hasar durumuna ilişkin gerekli bilgilere erişilebilir.

HASAR KAYDI SORGULAMA İLE HANGİ BİLGİLER ELDE EDİLİR?

Hasar kaydı sorgulama ile elde edilecek bilgiler ile aracın değişen parçaları öğrenilebilir. Aynı zamanda aracın hangi tür kazalara karıştığı anlaşılır. Bu kazalar sonucu ortaya çıkan maddi kayıp da öğrenilir.

Hasar kaydı sorgulama yapmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. E-Devlet üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra SBM üzerinden de sorgulama yapılabilir. SMS ile sorgulama yapılarak gerekli bilgilere erişilebilir.

Hasar kaydında maddi tutar belirtilir. Böylece değişimin ne denli büyük olduğu anlaşılır. Araçta meydana gelen tüm hasarlar, kayıtlara yansımayabilir. Çarpışma, çarpma gibi durumlar söz konusu olduğunda, araç sahipleri aralarında anlaşarak hasarı giderebilir.

Meydana gelen tüm kazaların yol açtığı sorunların anlaşılması için ekspertiz incelemesi yapılmalıdır. Araç, çeşitli testlerden geçirilerek mevcut sorunları öğrenilir. Hasar sorgulama ile elde edilecek bilgiler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Araçların hasar geçmişine ulaşılır.
  • Aracın kaza tutanakları görüntülenebilir.
  • Aracın kaskosuna ilişkin detaylar elde edilir.
  • Aracın kaç kere el değiştirdiği öğrenilir.
  • Aracın son sahibinin kim olduğu öğrenilir.

HASAR KAYDI SORGULAMADA TÜM KAZALAR GÖRÜNÜR MÜ?

Hasar kaydı sorgulamada tüm kazaların görünmesi mümkündür. Ancak bazı kazalar, sigortaya bildirilmediği için sorgulamada görünmez. Farklı sorgulama yöntemleri ile farklı bilgilere erişilebilir. Sorgulama SMS’leri farklı biçimlerde yazılarak 5664’e gönderilebilir:

  • Parca, Boşluk, Plaka yazarak sorgulama yapıldığı takdirde değişen parça bilgilerine ulaşılır.
  • Parça, Boşluk, Plaka, Boşluk, Hasarın Meydana Geldiği Tarih; exper raporlu kazalarda sorgulama için kullanılır.
  • Hasar, Boşluk, S, Boşluk, Şaşi No
  • Detay, Boşluk, S, Boşluk,Şaşi No ile tüm detay bilgiler elde edilir.
  • Detay, Boşluk, Plaka yazıldığı takdirde aracın kasko, değişen plaka ve illerdeki tescil kayıtları elde edilir.

HASAR KAYDI SORGULAMADA TUTAR GÖRÜNÜR MÜ?

Hasar kaydı sorgulamada tutar görünür. Bu sayede aracın ne tutarda bir hasarının olduğu anlaşılır. Ancak bazı durumlarda tutar görünmeyebilir. Araçlar, trafikte yapılan hatalardan dolayı kazaya karışabilir. Kazalar neticesinde maddi kayıp meydana gelebilir.

Trafik sigortası ve kasko kapsamında kaza sonucu araçların onarımı yapılır. Sigorta kapsamındaki masraflar da karşılanır. Bazı masraflar, sigorta kapsamı dışında kalabilir. İkinci el araç almak isteyenler, hasar kaydını mutlaka incelemelidir.

Hasar kaydını öğrenenler, araç satın alma kararını daha sağlıklı bir şekilde verir. Aynı zamanda fiyat belirlemesi de aracın hasar durumuna göre yapılır. Araç hasar sorgulama yapmak, ikinci el piyasasının daha güvenli hale gelmesini sağlar.                                                                                                 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler