TBMM'den Geçti: Sağlıkta Sözleşmeli Personel Sayısı 36 Bine Çıkarılıyor!
Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulundan geçti. Sözleşmeli personel sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifi, sağlık alanında önemli düzenlemeler içeriyor. Yeni düzenleme ile sağlık sektöründe eleman temininde yaşanan sıkıntılara çözüm getiriliyor. Özellikle ihtiyaç duyulan bölgelerde sözleşmeli pozisyon sayısı, mevcut 27 binden 36 bine çıkarılacak. Bu adım, sağlık personeli eksikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
YENİ DÜZENLEMEYLE SAĞLIKÇI SAYISI ARTACAK!
Yapılacak düzenleme ile ebelerin görevleri kanunla belirleniyor. Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimi sağlamak, kadın sağlığını korumak, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunmak gibi görevler üstlenecek. Ayrıca, gebeliğin tespiti, izlemi ve normal doğum eylemi gibi alanlarda ebe müdahaleleri de düzenleme kapsamında yer alacak. Kanun aynı zamanda acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına ise sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanını da sağlayacak.
ANALİZLER VE DÜZENLEMELER BAKANLIK TARAFINDAN YAPILACAK
Sağlık Bakanlığı, ilaç üretimi ve piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşulları belirlemek üzere yetkili olacak. Bu kapsamda, beşeri tıbbi ürün güvenliğini artırmak ve ruhsatlandırma sürecini hızlandırarak hastaların ilaçlara daha hızlı erişimini sağlamak amacıyla analizler ve düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılacak. Ruhsatlandırma süreçlerinde Avrupa Birliği müktesebatına uyum düzenlemeleri de hayata geçirilecek. İlaçlara ait numuneler ve tahlil masrafları ruhsat sahipleri tarafından karşılanacak. Beşeri tıbbi ürünlerde yer alan karekod, fiyat bilgisine erişimi sağlayacağından, sekonder ambalajda sabit fiyat bilgisine yer verme zorunluluğu ortadan kalkacak.Ayrıca, eczanelere yönelik teftişlere eczacılar da dahil edilecek ve bu denetimler, sağlık müfettişleri, sağlık müdürleri veya belirlenecek resmi tabipler veya eczacılar tarafından gerçekleştirilecek
DİSİPLİN CEZALARINA YENİ DÜZENLEMELER
Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kanun kapsamında istihdam edilen personele ek ödemenin usul ve esasları, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek. Yan dal uzmanları için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan artırılarak teşvik edilecek. Ek ödeme alabilmek için disiplin cezası almamış olmak gerekecek. Ayrıca, motivasyonun artırılması amacıyla ek ödeme, ceza alanlara belirli süreler boyunca yapılmayacak ve öğretim elemanları ile diğer personel için sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere uygulanacak disiplin cezalarına göre de düzenlemeler getirildi.
HARÇLAR KANUNU'NDA UYUM DÜZENLEMESİ GEREKECEK
Yapılan düzenleme ile ilaç analizlerinin ruhsatlandırmadan sonra yapılacak olması, Harçlar Kanunu'nda uyum düzenlemesi gerektiriyor. Bu bağlamda, ilaçların ticarete çıkarılması için Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek ruhsatnamelerin tarifesinde değişiklik yapılacak. Yeni düzenleme ile ilaç ruhsatlandırma süreçleri ve beraberinde gelen analiz harçları konusunda uyum sağlanarak mevcut süreçlerin daha etkin bir şekilde işlemesi amaçlanıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI, ÜNİVERSİTELERE TAHSİS EDİLECEK AKADEMİK KADRO DAĞILIMINI BELİRLEYEBİLECEK
Yapılan düzenlemeyle birlikte, üniversiteler Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile kullanım protokolleri yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. Bu protokollerin imzalanması durumunda, hastaneler aynı zamanda üniversitenin uygulama ve araştırma merkezi statüsü kazanacak. Sağlık Bakanlığı, üniversitelere tahsis edilecek akademik kadroların dağılımı ve niteliklerini belirleyerek atamalara onay verecek. Üniversite öğretim elemanları ile hastane arasında eğitim ve araştırma faaliyetleri için sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca, birlikte kullanılan sağlık tesisleri için birden fazla üniversiteyle de protokol yapılabilecek ve bu birlikte kullanıma konu tesisler için ayrı ayrı 2 yıl süreli sözleşmeler imzalanabilecek.
Ayrıca, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları dışındaki diğer personel ve bu fakülteler dışındaki üniversite personeli ile ilgili fakülte dekanının görüşü alınarak sözleşme yapılabilecek. Öğretim elemanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ek ödeme yapılabilmesi için hizmet sözleşmesi akdedilmesi şartı getirilecek. Bu sözleşmelerde, sunulan hizmetin niteliği, performans hedefleri ve süresi detaylı bir şekilde yer alacak. Düzenleme ile öğretim elemanlarıyla akdedilecek sözleşmenin konusu ve feshedileceği haller konusunda açıklık sağlanacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.