İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhbar Tazminatı nasıl hesaplanır ? İhbar Tazminatı Hesaplama ? İhbar Tazminatı nedir ? Neden İhbar Tazminatı ? gibi sorulara cevaben antalyahaber.tv İhbar tazminatı konusunu değerlendirdi.

İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Belirsiz süreli olan iş sözleşmesinin işveren ya da çalışan(işçi) tarafından herhangi bir sebebe dayanmadan feshedildiğini karşı tarafa bildirim süresine ihbar denilmektedir. İhbar tazminatı ise bu sürelere herhangi bir şekilde uyumadan sözleşmeyi fes eden tarafın tamamen karşı tarafa ödemesi gereken tüm ücrettir.

İhbar Tazminatı Nedir?

Bildirim süresine uyumadığı zaman fesih, ‘usulsüz süreli fesih olarak’ isimlendirilmektedir. Bu durumda ise bildirim koşullarına uymayan taraf bildirim koşullarına uyan tarafa ihbar tazminatı ödemek durumunda kalmaktadır. Bu durum İş Kanunu maddelerine yansıtılmıştır. Madde 17’de açık bir şekilde ‘bildirim şartına uymayan’ taraf denildiği için işçi herhangi bir süreye uymadığı zaman bu tazminatı mutlaka ödemelidir.

Yargıtay kararına yönelik olarak ihbar tazminatı iş akdinin feshine muhatap olan karşı tarafın lehine iş güvencesi olarak düzenlenmiş ve aynı zamanda bildirim süresine bağlı olarak götürü bir tazminat şeklinde olarak da tanımlanır. Deneme süresi içerisinde yapılan fesihte ise ihbar tazminatı hakkının da olmayacağı belirtilmelidir.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı almak için başvuruda bulan kişi ihbar tazminatı nasıl hesaplanır konusunu oldukça merak eder. Bu durum aslında İş Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilmiş olan bildirim süresine ilişkin ücret tutarı altında belirtilir. Yargıtay’a yönelik olarak kişiye verilecek ihbar tazminatının miktarı genel olarak bildirim süresini karşılayacak her gün sayısı, kıdem tazminatı hesabı esas alınarak günlük olarak giydirilmiş son brüt ücret ile çarpma suretiyle belirlenmektedir. Yani brüt ücretten anlaşılması gereken durum işçinin eline geçmiş olan ek miktar değildir. Yani sendika aidatı, vergi ve sigorta primi gibi kesintiler hiçbir şekilde düşünülmeden gerçekleşecek olan ücret tutarıdır.

İhbar tazminatı hesaplanırken çıplak ücrete ek olarak aynı zamanda işçiye sağlanmış para ya da parayla ölçülebilen sözleşme ve kanun sonucunda doğan menfaatler de göz önünde bulunur. Yani ihbar tazminatı oldukça geniş bir anlamda hesaplanmaktadır. Fakat kıdem tazminatında olduğu gibi devamlılık arz eden ödemeler de göz önünde bulundurulur. Bildirim süreleri sözleşmeleri ile artmış tazminatlar bu sürelere göre hesaplanır. Sözleşmeler ile doğrudan ihbar tazminatının artırılması da mümkün olabilmektedir.

İhbar Tazminatı

Kişiler ihbar durumunda ihbar tazminatı hesaplama işleminin iş akdinin tek taraflı olarak fes edildiği durumlarda gerekli olabildiğini de göz önünde bulundurmalıdır. İş akdi tek taraflı bir şekilde fes edildiği zaman fes eden tarafın ödeme durumunda kalabileceği bir tazminat türüdür. Bu tazminatı ise işverenin yanı sıra aynı zamanda işçi de ödemek zorunda kalabilmektedir. Haksız bir sebeple iş akdi sonlandığı zaman karşı taraf ihbar tazminatı talep edilebilmektedir. İşveren ya da işçi iş akdinin fes edeceği zaman bunu mutlaka yazılı bir şekilde bildirmek durumundadır. Haksız bir sebeple fes edilen ve yazılı bir şekilde bildirimi yapılmayan iş akdi söz konusu olduğu zaman karşı tarafa ihbar tazminatı hakkı doğmaktadır. İş sözleşmelerinde bulunan deneme süreçleri için ihbar tazminat hakkı herhangi bir şekilde uygulanmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler