Çanakkale Depremi, İstanbul Depremini Tetikler Mi? Uzman Ersoy, Cevapladı…
4 Mart Pazartesi günü Çanakkale’de deprem yaşandı. Korkutan deprem sonrası vatandaş sokaklara döküldü. Yaşanan deprem başta İstanbul olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Uzman, merak edilen İstanbul depremi hakkında açıklama yaptı…
Marmara bölgesi yeniden beşik gibi sallandı. Pazartesi akşam saatlerinde yaşanan deprem büyük paniğe yol açtı. Çanakkale’nin Yenice merkezli depremin büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü.
Sarsıntı yer yüzeyine yakın olurken, Marmara’nın büyük çoğunluğunda hissedildi. Deprem korkusu yaşayan bir vatandaş ise balkondan atladı. Akıllara ise, “Büyük İstanbul depremini tetikler mi?” sorusunu getirdi. Konuya uzman Şükrü Ersoy açıklık getirdi.
İSTANBUL DEPREMİ İÇİN TEHLİKE VAR MI?
Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, CNN Türk’e yaşanan sarsıntıyı değerlendirdi. Önemli açıklamalarda bulunan Ersoy şunları söyledi;
“Marmara Denizi içerisinde beklediğimiz büyük depreme ilişkin değil Güney kollarla ilişkin deprem olsa gerek. Beklediğimiz Kuzey'deki kol Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey koluyla ilgili deprem değil. Yenice dediğimiz 1953'te 7.2 depremi var. Büyük yıkım yapmıştır, bu ona yakın bir yerde. Gemlik Körfezi'nde bir aktivite var. Bunu izlemeye çalışıyoruz. Bu bölgede 4 -5 büyüklüğündeki deprem Gemlik Körfezi, Biga yarımadası olduğu kesimlerde bir aktivite var. Biz kendimizi Kuzey kolunu konuşmaya kaptırdık.
Bu depremin tetikleyeceğini düşünmüyorum. Bizimki sadece hissetmedir. Bu biraz zemine bağlı, binamıza bağlı. Deprem fayları parça parça. Her parçanın da ömrü var. Bazıları 200 yıl bazıları 500 hatta 1000 yıl da olabilir. Her fay hatları üzerinde kazılar yapıp kimliklerini ortaya koymak gerekiyor. Ama net şudur diyemem. Yer kazılıp eski fay bulunup tarihleniyor, işte o zaman tarih verebiliyoruz.”
İSTANBUL’DA NÜFUSUN AZALMASI GEREKİYOR
“Üniversiteler, AFAD desteklenmeli. 4.9 deprem kesinlikle tahribat yaratmaz. Çok hasarlı binalar üzerinde ancak yeni hasarlar oluşturabilir. Mutlaka İstanbul nüfusunun azaltılması gerek. Bu kadar kalabalık bir şehirde en mükemmel planlar bile zararlar verebilir. Tablo çok içaçıcı değil. Burası ekonominin kalbinin attığı yer. Sadece Türkiye'nin sorunu değil, dünyanın dorunu. İstanbul'da kesin yıkılması gereken yerler zamanında yapılsaydı bugün daha iyi şeyler konuşuyor olacaktık.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.