TCMB "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri" Raporu Yayımlandı
Türkiye İstatistik Kurumu 2023 Temmuz ayı enflasyon oranının yayınlanması ile birlikte TCMB "Temmuz ayı fiyat gelişmeleri" raporunu yayınladı. İşte ayrıntılar...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında ki enflasyon yüzde 9,49 oranında artış gösterdi.Ayrıca 1,5 yılın en yüksek seviyesini gördü. Enflasyon oranındaki sert yükselişte vergi artışları, Türk lirasının değer kaybı ve ücret artışları gibi etmenler önemli bir rol oynadı. Aynı şekilde, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ve gıda fiyatlarındaki önemli artış da enflasyonun artmasında etkili olan faktörler arasında yer aldı.
MERKEZ BANKASI "TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ" RAPORUNU AÇIKLADI
Merkez Bankası'nın yayımladığı "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporuna göre, enflasyondaki artışı tetikleyen temel faktörleri şöyle sıraladı, "Tüketici fiyatları temmuz ayında yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydetmiş, yıllık enflasyon 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur."
"GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ"
Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, "Bu dönemde yıllık enflasyon ana grupların tamamında artmıştır. Aylık bazda incelendiğinde, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek artışlar kaydedilmiştir. Enerji grubu fiyatlarındaki artışı vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi sürüklemiştir.Temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmaya devam etmiştir. Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış alt gruplar geneline yayılarak önceki aya kıyasla belirgin ölçüde güçlenmiştir. Gıda fiyatları, mevsimsel ortalamasının aksine yükseliş kaydeden taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla önemli ölçüde yükselmiştir. Üretici fiyatları bir önceki ayın ardından bu dönemde de yüksek bir aylık artış kaydetmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranı B ve C göstergelerinde bir önceki aya kıyasla belirgin şekilde yükselirken, göstergelerin yıllık enflasyonları da artış kaydetmiştir" ifadeleri yer aldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.