Son Dakika! Merkez Bankası Politika Faizini  Yüzde 15 Seviyesine Yükseltti!

Son Dakika! Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 15 Seviyesine Yükseltti!

Merkez Bankası politika faizini 650 baz puan arttırdı. Yüzde 15 seviyesine yükselterek rekor artış gerçekleştirdi. TCMB toplantısı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapıldı. İşte detaylar…

Merkez Bankası’ndan piyasalara yön verecek faiz kararına ilişkin metin yayımlandı.TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Faiz kararı ise saat 14.00’de açıklandı. Herkesin merakla beklediği kararda ise haftalık gösterge repo faizinde 650 baz puanlık bir artış görüldü. Ayrıca yüzde 15 seviyesine çekilerek 2021 senesinden beri ilk defa faiz artışı gerçekleştirildi.

Haziran ayı faiz kararı açıklandıktan sonra TCMB faiz karar metnini yayımladı. Haftalık gösterge repo faizi %15 seviyesine yükseltildi. Kurul toplantısı ardından yapılan açıklamada ise “Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir." ifadeleri yer aldı. 

Toplantı Sonrası Haftalık Repo Faizi Arttı!

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının hemen ardından yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir. Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.” İfadeleri yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YENİ EKONOMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ekonomi yönetimi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi,

“Türkiye'nin artan refahından, büyüyen ve kalkınan ekonomisinden 85 milyonun tamamının hak ettiği payı almasını temin edeceğiz. Ekonomi yönetimimize bu noktada çok ağır sorumluluklar yükledik. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankamız arasında koordinasyonu tesis ettik. Güçlü, uyumlu, yetkin bir ekip kurduk” dedi.

İLK KADIN TCMB BAŞKANI HAFİZE GAYE ERKAN’DAN KADEMELİ ARTIŞ

Uluslararası yatırım bankalarında çalışmış olan Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı oldu. Kademeli faiz artışı ile işe başlayacağı yönünde beklentiler arttı. Faiz artışını bir araç olarak kullanacağı düşünülen Erkan'ın, enflasyonda düşüş ile birlikte orta ve uzun vadede düşük enflasyon beklentileri olduğu düşünülüyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ENFLASYON MESAJI: DÜŞÜK FAİZ, DÜŞÜK ENFLASYON TEORİSİYLE ÇALIŞTIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonla ilgili mesajında, "Başbakanlığım döneminde enflasyonu tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6'ydı, enflasyon da 6,2'ydi. O zaman yine tabi bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman "düşük faiz, düşük enflasyon" teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum." ifadelerine yer verdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler