Piyasalarda Son Durum! Güne Yükselişle Başlayan Dolar Kuru 26.8941 Seviyesinde Kapanışı Yaptı!

Piyasalarda Son Durum! Güne Yükselişle Başlayan Dolar Kuru 26.8941 Seviyesinde Kapanışı Yaptı!

Dolar kuru güne yükselişle başlayarak gün sonunda 26.89 ile kapanışı yaptı. 31 Temmuz'da Zirveye çıkan doların ardından euro ve altın fiyatları ne kadar oldu? İşte detaylar...

Dolar kuru güne yükselişle başlarken, bankalararası piyasada dolar/TL 26,96 seviyesinde işlem gördü. Gün sonunda 26.89 ile kapanışı gerçekleştirdi. Euro ise 29.68 TL'den işlem gördü. 

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM 

31 Temmuz 2023'te altının ons fiyatı 1.969 dolardan işlem görürken, piyasadaki kapalı çarşı fiyatlarında en düşük gram 1.694 TL oldu. En yüksek cumhuriyet altını ise 11.407 TL'den işlem gördü. Altının spot piyasasındaki ons fiyatı %0,28 geriledi. 1,954 TL seviyesinde işlem gören altın, ABD altın vadeli işlemlerde ise %0,3 ile düşüşe geçerek 1.95540 TL seviyesinde geriledi.  

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Gram altın, alış 1.679 TL, satış 1.694 TL 

10 gram altın,16.940 TL

Çeyrek altın, alış 2.743 TL, satış 2.799 TL 

Cumhuriyet altını, alış 11.293, satış 11.407 TL 

Yarım altın, alış 5.487 TL, satış 5.599 TL

Tam altın, alış 11.087 TL, satış 11.199 TL 

Reşat altın, alış 11.061, satış 11.173 TL

ÖNEMLİ MERKEZ BANKALARININ PARA POLİTİKALARINDAKİ BELİRSİZLİK

Merkez bankaları kararları ve enflasyon verileri, yatırımcıların odak noktası oldu. Geçtiğimiz hafta önemli merkez bankalarının para politikası kararları ve ekonomik veriler, finansal piyasalarda belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, yatırımcılar dikkatini makroekonomik verilere yönlendirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, eylül ayındaki toplantıya ilişkin net bir sinyal vermemesine rağmen, benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) gelecek adımlarını veri bazlı olarak almaya devam edeceklerini vurguladı. Analistler, ABD'de cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcamaları verilerine ilişkin olarak merkez bankalarının politikalarına yönelik belirsizliklere rağmen, enflasyonist baskıların azaldığına dair bir işaret gördüklerini ifade ettiler. Bu verilerin  Fed'in sıkı para politikasını sonlandırma konusunda umutları artırdığını belirtti. Haziran ayına ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %3 artış gösterdi.

ABD ÇEKİRDEK ENFLASYON ORANI SON İKİ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %4,1 artış kaydetti. Bu çekirdek enflasyon oranı, son iki yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Bu veriler, ABD ekonomisindeki tüketim harcamalarının düşük bir enflasyon baskısı altında olduğunu gösterdi ve bu da Fed'in varlık alım programını ve sıkı para politikasını hafifletme ihtimalini güçlendirdi. Merkez bankasının faiz artırımına yönelik beklentileri azalttığına dair olumlu bir işaret olarak değerlendirildi. Ancak analistler aynı zamanda, Fed'in politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde açıklanacak ekonomik verilerin de politika kararlarını etkileyeceğini belirtti. Haziran ayına ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %3 artış gösterdi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRDÜ!

Fed'in enflasyon göstergesi olarak kullandığı gıda ve enerji harcamalarını içermeyen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %4,1 arttı. Bu artış, çekirdek enflasyonun son 2 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti. Ülkede Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ise temmuzda aşağı yönlü revize edilerek 71,6 olarak açıklandı ve Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler