Mtv Hesaplama Nasıl Yapılır?

Mtv Hesaplama Nasıl Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi olarak da adlandırılan MTV hesaplaması oldukça değişkenlik gösterebilir. Kolay bir uygulamadır. Mevcut aracın kasko bedeli üzerinden ödemeniz...

Motorlu taşıtlar vergisi olarak da adlandırılan MTV hesaplaması oldukça değişkenlik gösterebilir. Kolay bir uygulamadır. Mevcut aracın kasko bedeli üzerinden ödemeniz gereken taşıt vergisi ortaya çıkacaktır. Bu nedenle motorlu taşıtlar vergisi aracın kasko bedelinin ortalama %5 inde geçecek şekilde hesaplanmalıdır.

Aracın kasko değerinin normal motorlu taşıtlar vergisinin belirlemiş olduğu oranı uyuyor ise bu durumda vergi indiriminden faydalanabileceğiniz anlamına gelir. Gerekli olan hesaplamaların yapılabilmesi ve detaylı kontrollerin gerçekleştirilebilmesi adına gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açılan resmi site üzerinden kontroller gerçekleştirilebilir.

Yaş Ve Motor Hacmine Göre 

Yaş ve motor hacmine göre motorlu taşıtlar vergisini fiyatlandırma işlemleri 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle farklılık gösterecektir.  Alınan karar ile birlikte 2023 yılında motorlu taşıtlar vergisi mevcut tutarları üzerinden yeniden değerlendirme oranı göz önünde bulundurularak toplamdan% 61,5 olarak belirlenmiştir.  Bu belirlenen oran yılsonu itibarıyla yürürlüğe girecek şekilde resmi gazetede yayınlanmıştır.  

Motorlu Taşıtlar Vergisine İndirim

Daha öncesinde 30 6.20 olarak belirlenen bu oran 2023 yılında beklenenden biraz daha yüksek olduğu için ÖTV indirimi gibi durumlar söz konusu olabileceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda araba fiyatları biraz daha uygun olacak gibi görünmektedir. Araçların yaşına bağlı olacak şekilde fiyatlandırılan motorlu taşıtlar vergisi aynı zamanda kasko raporları doğrultusunda belirlenmektedir.

Araba Fiyatlarına Ne Olacak?

Yapılan araştırmalarda Uzmanlar araba fiyatlarının 2024 yılı itibariyle den geleceği konusunda hemfikirdir özellikle sıfır araçların daha yüksek fiyatlarla satılması nedeniyle ikinci el araba fiyatları daha uygun olacak konusunda ben görüşler bulunur. Aynı zamanda kurdaki artış durdurulmaz ise yapılan düzenlemelere bağlı olacak şekilde kısa sürede araç fiyatlarında bir düşüş  beklenmemektedir.  Tamamı ile araçların kuruluna bağlı olacak şekilde fiyatlandırılması durumu söz konusudur.

21 Aralık 2022 tarihli ve 32050  sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile birlikte 2022 yılının sonundaki motorlu taşıtlar vergisi tutarları belirli bir oranda arttırılarak hesaplanmıştır. Aynı zamanda tamamen elektrikle çalışan taşıtların ve panel van olarak adlandırılan taşıtların hesaplamaları farklılık göstereceği için uygulama üzerinden gerekli olan seçeneklerin tıklanarak hesaplama işlemlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler