Merkez Bankası, Beklentilerin Üzerinde Faiz Açıkladı

Merkez Bankası, Beklentilerin Üzerinde Faiz Açıkladı

Piyasalar, bugün açıklanacak olan faiz kararına odaklanmıştı. Hafta başından bu yana üzerinde konuşulan faiz ile ilgili nihai karar belli oldu. TCMB, saat 14’te piyasaların aksine daha agresif bir artışa izin verdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün toplandı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan önderliğinde toplantı gerçekleşti. Kurul faiz politikasını 14’te açıkladı.

Kuruldan yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir” detaylarına yer verildi.

ARTIŞ, BEKLENTİLERİ AŞTI

Uzman ve ekonomistler, TCMB’nin 250 baz puan artıracağını düşünüyordu. Özellikle de yurtdışındaki kurumlardan bu yönde bir baskı oluşmuştu. Ancak Merkez Bankası, beklentilerin aksine hareket etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 250 baz puan yerine 500 puan artış yapıldı. Politika faizinde yaşanan artış sonrasında dolar kurunda gevşeme görüldü. Ani düşüş sonrası ise paritede toparlanma yaşandı.

6 AY İÇİN YÜKSEK FAİZ ARTIŞLARI

Mayıs ayında gerçekleşen seçim sonrasında kabine tamamen değişti. Bu da ekonomideki değişikliğe gidilmesinin önünü açtı. Ekonominin başına Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan getirildi.

Hafize Gaye Erkan, TCMB Başkanı olduktan sonra peş peşe faiz artışlarıyla dikkat çekti. 6 aylık süre zarfında yüzde 8,5’dan yüzde 40’a kadar faiz artışı yaşandı. Bu sürede tam tamına 3.150 baz puanlık artış yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler